Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Drogues i addiccions  > Cànnabis
 

Cànnabis

 


Què és?

Cànnabis

Cànem, haixix, hash, porro... Amb aquests noms es designen els derivats de la planta Cannabis sativa. La marihuana (també anomenada maria, herba...) en conté una barreja de fulles, tiges i flors seques. L'haixix (conegut també per xocolata) és una resina que s'obté premsant la planta. I l'oli d'haixix es el resultat de barrejar la resina amb dissolvents. Totes aquestes preparacions se solen fumar amb tabac o pipes, tot i que també es poden afegir a galetes, pastissos o més aliments.

 

Què et passa si fumes un porro?

Els derivats del cànnabis contenen diverses quantitats de substàncies psicoactives que fan riure, provoquen un sentiment d'eufòria, relaxen i aguditzen el sentit de la vista i de l'oïda. Més tard fan venir gana i set, i poden fer sentir ensopit, amb son i manca de concentració i coordinació. Per això pot ser perillós conduir o fer qualsevol activitat que demani atenció. Si fumes gaire o t'assenta malament pots arribar a vomitar, sentir por o angoixa i tenir al·lucinacions.

 

Quins riscs té consumir cànnabis?

Fumar cànnabis no és inofensiu. Segons alguns estudis perjudica el cor i l'habilitat del sistema immunològic per combatre malalties infeccioses i càncer. Així mateix, l'hàbit de fumar porros, que sovint porten tabac, augmenta el risc de bronquitis i càncer de pulmó. A més, pot produir trastorns psíquics en persones amb antecedents psicòtics.

El consum continuat de cànnabis pot dur a l'addicció. En aquests casos, la persona és incapaç d'interrompre‘l o moderar-lo malgrat l'evidència de repercussions negatives per a la salut, el rendiment acadèmic o laboral o les relacions familiars i socials. El consumidor habitual també hi desenvolupa tolerància, és a dir, cada vegada en necessita més quantitat per a obtenir el mateix efecte. Les persones que intenten deixar el cànnabis poden tenir ansietat, insomni, irritabilitat i depressió.

 

És legal el consum de cànnabis?

Segons el codi penal espanyol, tenir o produir drogues, com ara els derivats del cànnabis, és un delicte si són per a traficar-hi o promoure'n el consum. Posseir derivats del cànnabis per al consum propi no és delicte, però pot ser sancionat administrativament: la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana considera una infracció greu tenir i consumir drogues en llocs, vies i establiments públicsi pot ésser castigada amb una sanció de 300,51 a 3005,06 euros.
 
 

Saber-ne més

 
Data d'actualització: 06.03.2015