Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Drogues i addiccions  > Pastilles i drogues de disseny
 

Pastilles i drogues de disseny

 


Què són?

Les pastilles o drogues de disseny –també anomenades drogues de síntesi– són substàncies psicoactives, estimulants i al·lucinògenes, sintetitzades a laboratoris clandestins, sense seguir cap normativa i sense gens de control sobre la composició real. Per tant, no pots saber mai del cert què és ni tampoc quins efectes et causarà. A més, una pastilla aparentment idèntica a una altra pot contenir substàncies i concentracions diferents.
 

De quines menes n'hi ha?

N'hi ha de diferents, però la més coneguda és l'MDMA o èxtasi, d'efecte estimulant i lleugerament al·lucinogen. La majoria de les pastilles contenen com a principis actius uns altres derivats amfetamínics emparentats químicament i farmacològicament, com l'MDEA, MDA o MBDB. Pirules, xufles, pastis, pastilla de l'amor, Eva... Els noms que reben al carrer són variats, com els colors, el pes i les formes de presentació, generalment atractives.
 

Què et pot passar si en prens?

Els efectes varien segons la mena de pastilla i la composició. Pot molt ben ésser que et sentis ple d'energia, més alegre i més connectat amb la gent; que vegis els colors més vius i la llum més intensa; que tinguis més sensibilitat al tacte; que el cor et bategui més de pressa; que se't dilatin les pupil·les; que premis les dents; que tinguis més calor i set i que perdis la gana. Però també pot passar que et desconnectis de la realitat i després no recordis què has fet, o que tinguis esgarrifances, nàusees o vòmits. Quan els efectes de la pastilla passen arriba la davallada, amb esgotament, mal humor, mal de cap... I pot durar uns quants dies.
 

Són perilloses?

Un dels efectes més temuts d'aquestes pastilles és el cop de calor o fogot, que és una pujada de la temperatura del cos que pot arribar a causar la mort. Els primers símptomes del cop de calor són el mareig, les rampes musculars o l'esgotament. Hi ha persones més susceptibles de tenir-ne, encara que beguin aigua sovint. El consum de drogues de disseny també pot causar crisis d'angoixa i, si tens antecedents de malalties mentals, et pot dur a depressions i trastorns paranoics. A més a més, hi ha hagut casos d'insuficiència cardíaca i hepàtica i d'infarts cerebrals pel consum d'aquestes drogues.Segons alguns estudis, un consum continuat de pastilles pot crear dependència psicològica i tolerància, és a dir, la necessitat de prendre'n cada vegada més per obtenir-ne els mateixos efectes. A més a més, molts consumidors habituals, que prenen drogues de disseny sobretot el cap de setmana, solen experimentar un estat de depressió i esgotament de dilluns a dijous, que es pot considerada com a síndrome d'abstinència.
 
 

Saber-ne més

  • L'èxtasi  
    Pàgina informativa sobre l'èxtasi del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
  • Més enllaços d'interès
    Portals i altres recursos en línia per a respondre tots els teus dubtes sobre les drogues.
 
Data d'actualització: 08.02.2013