Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Drogues i addiccions  > Tabac
 

Tabac


Per què fumes?

Perquè és normal, oi? Ho fa molta gent i a moltes pel·lícules i anuncis els qui fumen s'ho passen bé. Aquesta és la imatge que et vol vendre la indústria del tabac. Però si d'entrada et pot facilitar la relació amb els altres i fer-te sentir bé, no és pas la panacea: el tabac malmet la teva salut i et crea una forta dependència física i psíquica. Segur que això ja ho has sentit moltes vegades.

Què conté una cigarreta?

El fum del tabac conté fins a 4.000 substàncies químiques, algunes de les quals són molt tòxiques per a l'organisme, com la nicotina –responsable de l'addicció al tabac–, el monòxid de carboni, els quitrans, l'amoníac, l'àcid fòrmic, el formaldehid i encara més. La proporció d'aquestes substàncies en el fum que aspira el fumador depèn de la varietat del tabac, els additius que conté, la mida de la cigarreta, la classe de paper, etc.

Riscs del tabac

El consum de tabac dificulta la respiració i la pràctica de l'esport; minva l'elasticitat de la pell i provoca arrugues; produeix acne, torna les dents grogues i causa mal alè. A la llarga, el tabac disminueix les defenses i pot ocasionar problemes cardíacs; origina el 85% de malalties cròniques respiratòries, com la bronquitis o l'emfisema; és la causa d'un gran nombre de càncers, entre els quals els de pulmó, tràquea, pàncrees o bufeta urinària, i empitjora la circulació sanguínia.

Vols deixar de fumar?

Tabac

Deixar de fumar no és gens fàcil. La nicotina és una substància molt addictiva que causa dependència ràpidament. Poques hores després d'interrompre'n el consum apareix la síndrome d'abstinència amb símptomes com ara irritabilitat, insomni, trastorns gastrointestinals, somnolència, mal de cap, gana o dificultats de concentració. Aquest quadre pot allargar-se un mes i, en alguns fumadors, més temps i tot.

És possible vèncer l'addicció, però no hi ha cap fórmula màgica. Hi ha tractaments, com els substituts de nicotina, l'homeopatia, l'acupuntura, les teràpies individuals o de grup, que poden anar bé a segons qui i a segons qui no. Però has de saber que per a deixar de fumar cal sobretot temps, una actitud positiva i ferma i una tàctica intel·ligent.

 • Tabaquisme.cat  
  Web 2.0 impulsada per la Unitat de Tractament del Tabaquisme de Bellvitge amb recursos per a deixar de fumar. Articles, vídeos, informacions, consells, etc., i també enllaços per a demanar ajuda als professionals.

Saber-ne més

T'oferim accés a diverses webs amb més informació sobre el tabac i un bon grapat de recursos per deixar de fumar.
 • El tabac a elPep.info  

  Web educatiu on els adolescents (franja de 14 a 17 anys) poden trobar informació i reflexions que promouen l’actitud crítica davant els consums de drogues.

 • Dossier sobre el tabac  
  Causes de l'addicció que crea el tabac, consells per a deixar de fumar, tests en línia per saber la dependència de la nicotina, explicacions dels falsos mites sobre el tabac i molta informació més, en aquest dossier del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
 • Secció dedicada al tabac al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya  
  Recursos d'ajuda per a fumadors, informació sobre la legislació vigent, material divulgatiu i campanyes i altres actuacions en matèria de tabaquisme que promou el Departament de Salut.
 • Guia pràctica per deixar de fumar (pdf)  
  Aquest document publicat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ofereix consells bàsics per a qui vulgui deixar el tabac.
 • LoEstoyDejando.org  
  Web per ajudar-te a deixar de fumar que promou l'Associació Espanyola Contra el Càncer.
 • Comitè per a la prevenció del tabaquisme  
  La web d'aquesta organització, formada principalment per professionals de la salut, facilita l'accés a diversos programes per a deixar de fumar, recursos i enllaços d'interès.
 • AECC  
  La web de l'Associació Espanyola contra el càncer ofereix una àmplia secció dedicada al tabac, amb informació sobre la composició de les cigarretes, articles sobre els efectes que tenen, dades estadístiques, recomanacions per a deixar de fumar i maneres de trobar bars i restaurants sense fum, entre molts més recursos.
 • Normativa vigent sobre el tabac  

  Pàgina de la Generalitat de Catalunya amb informació sobre la legislació actual del tabac, preguntes freqüents dels ciutadans i accés a documentació.

 • Espacio sin humo  
  Campanya impulsada pel Ministeri de Sanitat i Consum espanyol amb informació sobre la legislació actual, una guia per a deixar de fumar i un telèfon de consulta.
 • Per a fumadors passius: No fumadores.org  
  Associació que defensa els drets dels fumadors passius a viure sense haver de respirar fum de tabac. Des de la web hi ha enllaços a articles, informes, legislació i instruccions per a fer denúncies.
 • Recull de centres de deshabituació tabaquica de Catalunya  
 • CatSalut Respon  

  Trucant al telèfon 061, poden ajudar-vos a rebre un tractament personalitzat per deixar de fumar, resoldre dubtes en relació al tabac, i també recomanar-vos un centre assistencial proper. Funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i cobreix tot el territori de Catalunya i també es poden fer consultes en línia.

 • Atenció primària sense fum  
  L’ajuda presencial, la trobareu demanant visita al vostre centre de salut, on us podran assessorar sobre el procés de deixar de fumar i prescriure-us tractament farmacològic si ho consideren adient (programa "Atenció primària sense fum").
 • Facebook  
  Noves tecnologies
 • I si deixo de fumar?

Data d'actualització: 24.05.2017