Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut
 

Enllaços relacionats

La depressió

depressió
Tots i totes tenim dies que tot sembla de color negre. Ens trobem tristos i melancòlics. Generalment aquests sentiments són passatgers, però quan la tristor s’allarga en el temps i ens impedeix portar una vida normal, aleshores parlem de depressió. Sense menystenir la tristesa, cal que tinguem clar que la depressió és una malaltia de la nostra època, i que té solució.

Què és la depressió? 
Cada dia estàs més apàtic i trist? Tens ansietat? Has perdut interès per activitats que abans t’agradaven molt? Ho veus tot amb pessimisme i tens una profunda sensació d’inutilitat? Si et succeeix tot això, potser pateixes una malaltia anomenada depressió. Aquesta malaltia mental consisteix en una alteració de l’estat d’ànim, amb la tristesa com a símptoma principal. Altres característiques son l’alteració del son, la irritabilitat, sentiments de culpa, dificultats de pensament o de concentració, i, en els casos més greus, pensaments de mort o de suïcidi.
La depressió és un problema de salut més freqüent en les dones, en les persones que viuen soles, que no tenen llaços afectius consolidats, i en les que tenen un historial familiar de depressió.

La societat de l’estrès
El ritme de vida que portem actualment, especialment a les ciutats, resulta difícil de suportar per a moltes persones. Per això avui dia la depressió és més freqüent del que et penses. És tracta del trastorn psicològic més comú en el món occidental, i segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és la tercera causa de discapacitat entre la població. Només una xifra, perquè t’adonis de la magnitud de la tragèdia: a Catalunya, més de 400.000 persones van patir depressió l’any 2006. 

Què hi pots fer?
Tens insomni? Et trobes cansat constantment? Tens la sensació que et falta energia? Si penses que estàs deprimit, el millor és demanar ajuda a un psicòleg. Has de tenir present que és una malaltia i que es pot curar. Però atenció, l’angoixa o la depressió, tan freqüents en la nostra societat, han disparat el consum de psicofàrmacs. Cada vegada hi ha més veus que adverteixen que se n’ha fet un abús. La millor solució per a tornar-te a sentir motivat i motivada, sense necessitat de consumir antidepressius, és un tractament psicològic, un bon pas per a sortir d’una mala ratxa. Fer teràpia no és cap vergonya, i, si no, pregunta als éssers propers. Et sorprendràs!

Data d'actualització: 24.08.2010