Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Sexualitat
 

A l'estiu... carpe diem?

A l'estiu... sang calenta, cap fred
Autora: Gemma Bou
Comencem l’estiu plens/nes de noves expectatives, disposats a desconnectar de les obligacions que ens lliguen durant l’any. Ens deixem anar una mica per netejar la nostra ment i gaudir d’un estiu ple de sensacions, d’experiències noves i, potser, lligar.

La màgia de l’estiu
Deu ser cosa del mar, el sol tòrrid, la brisa marina o el vent de la muntanya, quelcom màgic que dispara les feromones i ens provoquen un tsunami hormonal molt difícil d’aturar. Màgia que ens fa sentir més guapos/es, més atractius/ves, més desinhibits/des i que ens hipnotitza amb una predisposició col·lectiva a l’art de la seducció o, dit d’una forma més planera: lligar. És a l’estiu quan acostumem a conèixer més gent de forma presencial que via xarxes socials i quan la física i la química convergeixen amb més intensitat.

Qui sap el que l’estiu ens té reservat? Per a molts pot ser molt generós i a d’altres pot regalar-los l’excitant i màgica “primera vegada”.
Hi haurà oportunitats per a tothom en 90 i escaig dies i nits bojos d’estiu: a les platges, a la disco, a les festes, a les encisadores terrasses... llocs i moments que viurem com si fossin l’últim dia o nit de la nostra vida, però cal viure’ls i gaudir-los amb seny, perquè l’endemà la vida continua.

Tendències preocupants
Les últimes dades sobre l’augment de la Sida i altres malalties de transmissió sexual indiquen una certa relaxació en els nostres hàbits sexuals.
Dels 4.000 nous casos de Sida detectats cada any a l’Estat espanyol, quasi un terç són joves d’entre 20 i 29 anys i la majoria de contagis es produeixen per via sexual. El col·lectiu homosexual masculí és el que presenta un major augment de contagis. D’altra banda, malalties de transmissió sexual com la clamídia, la gonorrea o la sífilis també estan experimentant un creixement preocupant, i se n’han detectat casos fins i tot en menors de 15 anys.
A Catalunya, un 12% dels adolescents tenen la seva primera relació sexual abans dels 15 anys i és molt preocupant que un 40% dels joves catalans d’entre 16 i 25 anys no utilitzin el preservatiu. Els embarassos de menors de 15 anys també han experimentat un augment.

No abaixis la guàrdia
No ens enganyem, moltes de les relacions sexo-afectives que s’originen a l’estiu són de caràcter ocasional o esporàdic i amb persones desconegudes. En alguns casos alguns/nes joves poden tenir diverses relacions d’aquest tipus al llarg d’un mateix estiu.

No caiguis en el parany que això no va amb tu, i no creguis que a tu no et pot passar. El sexe no és dolent, tot el contrari, però cal evitar les conductes de risc. Porteu un preservatiu sempre a mà i en cas que no es porti, dir NO. Dir NO a temps és dir al teu projecte de vida.
L’alcohol i les drogues són mals companys de viatge si volem mantenir el control de la situació i evitar cometre errades irreparables. Per lligar no fan falta ni alcohol ni drogues.

Recordeu que la resta de mètodes anticonceptius (a banda del preservatiu) només protegeixen contra embarassos, però no us protegiran de contagis de les malalties de transmissió sexual.

Data d'actualització: 25.07.2017