Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Sexualitat  > Altres infeccions de transmissió sexual
 

Altres infeccions de transmissió sexual


Què són?

infeccions de transmissió sexual

Es tracta d'infeccions que s'encomanen durant les relacions sexuals, principalment amb la penetració vaginal, anal i oral. De manera habitual succeeix amb l’intercanvi dels fluids del cos, com el semen, els fluxos vaginals i la sang o, de forma més minoritària, en casos de dones embarassades que transmeten la infecció al fetus.

Poden tenir diversos símptomes, però aquests t'han de fer estar alerta: berrugues o lesions a la pell dels genitals; secrecions o fluixos diversos i molèsties com ara picor, coïssor o dolor.

També conegudes com malalties de transmissió sexual o venèries, les infeccions de transmissió sexual (ITS) són una amenaça a tenir en compte entre els joves a l’hora de mantenir les primeres relacions, ja que es transmeten de persona a persona durant l’acte sexual. Es tracta doncs d’informar-se de primera mà i mirar de prevenir al màxim les situacions de risc.

Aquestes infeccions són produïdes per virus, bacteris, fongs, protozous i paràsits. Les més freqüents són: gonorrea, sífilis, infecció per clamídia, herpes genital, condiloma, hepatitis víriques, vulvovaginitis i infecció per paràsits (sarna i lladelles). Algunes d'aquestes malalties es poden superar fàcilment si es detecten a temps i se segueix un tractament amb control mèdic. Algunes altres, com la sida, no tenen guarició. Cal detectar-les aviat per tractar-les i evitar complicacions com l’esterilitat, la cirrosi, problemes en l’embaràs o, fins i tot, desenvolupar càncer genital o anal.

 

No juguis amb foc

Aquestes infeccions sovintegen força; d'aquí ve que, per precaució, calgui prendre mesures a fi de no contreure-les. L'únic mètode contraceptiu que priva la transmissió de la majoria d'aquestes malalties és el preservatiu, tant el masculí com el femení. Altres mètodes com el diafragma, les esponges vaginals, els espermicides, la píndola, els pegats, les injeccions anticonceptives o el dispositiu intrauterí (DIU), no serveixen per a la prevenció de les ITS.

 

Qui t'hi pot ajudar?

Si penses que has agafat alguna d'aquestes malalties, has de cercar atenció mèdica, sense vergonya. Pensa que són malalties com qualsevol altres. Pots visitar el metge de capçalera, el ginecòleg, l'uròleg, el dermatòleg; o bé anar a un centre de planificació familiar, d'atenció primària, un d'especialitzat en infeccions de transmissió sexual o a un centre d'atenció específica per a joves.

 

Més informació

 
Data d'actualització: 14.11.2016