Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Sexualitat  > La sida
 

Enllaços relacionats

La sida


Què en saps, de la sida?

Què en saps, de la sida?

De segur que has sentit parlar de la sida, síndrome d'immunodeficiència adquirida, però sovint la informació que circula de boca a orella és equivocada. Ho saps, que si t'infectes del VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana) pot passar molt de temps abans que no se't desenvolupi la malaltia? I que encara que no en tinguis símptomes pots encomanar el virus a l'altra gent? N'ets conscient, que pots contreure la sida fent-te un pírcing, si l'agulla no ha estat esterilitzada, o amb una única relació sexual? I que no té cap risc compartir una habitació amb una persona que tingui el virus, banyar-se a la mateixa piscina o fer-li un petó?

 

No te la juguis

Allà on més augmenta el nombre de casos de sida és en les relacions heterosexuals sense protecció. Per tant, el preservatiu és l'eina més eficaç per a prevenir la sida. Mira de comprar condoms de marques homologades i seguir-ne amb cura les instruccions d'ús i manteniment.

 

Vols saber si t'has infectat amb el VIH?

L'única manera de saber si t'has infectat pel VIH és a través d'una anàlisi específica de sang que es pot fer gratuïtament als Centres d'Atenció Primària, al Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat, en algunes ONG i en algunes farmàcies que ofereixen aquest servei.

Cada cop hi ha més farmàcies arreu de Catalunya acreditades per realitzar la prova del test ràpid del VIH. S’ofereix al ciutadà la possibilitat de fer-se la prova de detecció ràpida del VIH, de manera confidencial i saber-ne el resultat en 15 minuts. Aquestes farmàcies acreditades porten un distintiu que les identifica. Pots consultar quines són les farmàcies acreditades a les demarcacions territorials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Perquè el resultat pugui considerar-se definitiu és necessari que hagin passat tres mesos des de la darrera pràctica de risc.

Fer-se la prova del VIH pot ser una decisió difícil. Has de triar el moment oportú i sentir-te còmode/a amb el/la professional que t'atengui. També pots cercar algú de confiança que t'hi acompanyi. Però en cas de dubte, fer-se la prova és molt important. En primer lloc, per a la teva pròpia salut: gràcies als avenços farmacològics actuals contra el VIH, si es pot controlar l'evolució de la malaltia des del primer moment, el tractament amb la medicació contra el VIH (anomenada antirretroviral) podrà ser el màxim de beneficiosa i el mínim de perjudicial. En segon lloc, per a la salut dels altres: si saps si estàs o no infectat/da pel VIH podràs prendre determinades decisions i/o actuar d'una manera o una altra amb les persones amb què et relaciones i/o t'has relacionat.

La prova d’autodiagnosi de la Sida (VIH) ja està disponible a les farmàcies. Amb el kit d’autodiagnosi pots fer-te la prova amb rapidesa i a la intimitat de la teva llar, amb un alt grau de fiabilitat. La prova té un cost de 29€ i no cal la prescripció mèdica.

 

Qui t'hi pot ajudar?

Si cerques ajuda per a saber més informació sobre el VIH i la sida, perquè vols saber si te n'has infectat o on et pots adreçar per a demanar assessorament, visita els centres especialitzats o posa't en contacte amb entitats que treballen en aquest àmbit, de ben segur que aconseguiràs la informació que cerques.

 • Telèfon d'informació confidencial de la sida  
  T'hi oferiran informació sobre la sida, anònimament, confidencial i gratuïta.
 • ONG SIDA CAT  
  Web que promou la comunicació i cooperació entre les entitats de les dues grans plataformes de lluita contra la SIDA a Catalunya: el Comitè 1r de Desembre i la Federació Catalana d’ONG de Serveis en sida.
 • Associació SIDA STUDI  
  ONG amb serveis per a la prevenció del VIH, com ara tallers per a jovent, distribució gratuïta de preservatius i assessorament. La web ofereix un servei de consultes en línia.
 • Associació Ciutadana Anti-SIDA de Catalunya (ACASC)  
  Ofereix atenció telefònica i en línia, prova de detecció del VIH, assessorament jurídic, centre de dia, i encara més serveis.
 • Fundació Lucía  
  Aquesta entitat treballa per millorar les condicions de vida dels infants, adolscents i joves infectats o afectats pel virus de la Immunodeficiència (VIH) i les seves famílies.
 • Stop SIDA  
  ONG adreçada al col·lectiu homosexual català dedicada a lluitar contra la sida i a assessorar i ajudar emocionalment els afectats. La web ofereix informació i accés a publicacions.
 • Gais Positius  
  Associació per a gais seropositius que dóna informació i assessorament per millorar la qualitat de vida dels afectats.
 • Associació Creación Positiva  
  Ofereix espais de trobada i suport emocional, sessions d'acolliment i assessorament personalitzat, atenció social, consulta de naturopatia i tallers. La web conté accés a documents, informació sobre microbicides i encara més enllaços d'interès.
 
Data d'actualització: 28.02.2018