Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Sexualitat
 

Passar del sexe

Asexualitat
Autora: Iris Laguna
Afortunadament en una societat amb una mentalitat cada cop més oberta, l’orientació sexual de les persones no acostuma a ser motiu de discriminació o rebuig. Encara trobem excepcions com el cas de Rússia i molt camí per recórrer, però el col·lectiu homosexual continua lluitant per aconseguir viure i conviure amb total normalitat. Hi ha però un col·lectiu del que no acostumem a sentir parlar i que està començant a sortir de l’armari. Ens referim a les persones asexuals.

Què és l’asexualitat?
És una orientació per la qual una persona no sent cap atracció ni desig sexual per altra persona sigui home o dona. No és cap malaltia, ni es troba sota cap influència moral o religiosa.
Encara que és un col·lectiu poc conegut, hi ha moltes celebritats com Frank Kafka o Salvador Dalí, que s’han mostrat contraris al sexe.

No tots els asexuals són iguals
Els/les asexuals romàntics/ques, no renuncien a la vida en parella i a l’amor, però l’atracció ve donada per altres virtuts de les persones (intel·ligència, simpatia, tarannà, etc.) però no pel sexe. És clar que, en aquest cas, per tenir una bona relació de parella, els dos haurien de ser asexuals, ja que les relacions sexuals estan descartades.
Els/les asexuals aromàntics/ques, tot el contrari, no senten cap interès ni pel sexe, ni per l’amor.
Una altra opció no tan purista és l’asexualitat temporal causada per diverses raons personals o conjunturals.
El celibat no es considera asexualitat atès que és una decisió voluntària, no és un sentiment.

El cas japonès
Hi ha preocupació al Japó pel resultat d’una enquesta realitzada per l’Associació Japonesa d’Educació Sexual  sobre els hàbits sexuals de les universitàries, i també pels estudis de l’Institut Nacional de Població i Investigació de la Seguretat Social  japonesa que mostren un altíssim índex de virginitat entre les universitàries o una manca de relacions de parella entre la població jove. En diuen “La síndrome del celibat” i pot incidir molt negativament en la taxa de natalitat d’aquest país ja que pot arribar a hipotecar el futur de la població. No està clar però si aquest fenomen està produït per un augment de l’asexualitat o és degut a altres causes conjunturals.

Els/les asexuals no estan sols/les
Dels estudis d'Anthony Bogaert, investigador de la Universitat de Brock (Ontario, Canadà), es desprèn que l'1% de la població és asexual. La comunitat asexual té el seu lloc de trobada a la xarxa social AVEN (The Asexual Visibility and Education Network), un espai d’interrelació i, alhora, una finestra per donar-se a conèixer al món i presentar les seves reivindicacions.

Coneixies aquest col·lectiu? Creus que una vida sense sexe no és possible? Entra al Facebook de Jove.cat i digue’ns què en penses.

Data d'actualització: 04.11.2013