Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Tatoo i pírcing  > Posar-te un pírcing
 

Posar-te un pírcing

Vols decorar-te el cos amb un pírcing? De segur que n'has vistos molts i que alguns amics i amigues que ja en tenen un. Si te'l vols fer perquè t'agrada seguir la moda o simplement perquè vols distingir la teva pell, abans has de reflexionar sobre els avantatges i els inconvenients que té.


Evita riscs innecessaris

Posar-te un pírcing

Si has decidit de fer-te un pírcing, consulta-ho amb el metge. Hi ha gent que té problemes de salut o contraindicacions que poden afectar la cicatrització. A més a més, la perforació de la pell trenca la barrera de protecció natural del cos humà i això pot provocar l'aparició d'infeccions. Per una altra banda, has de triar un bon perforador, perquè sense mesures profilàctiques correctes poses la salut en risc.

 

On vols el pírcing?

Al nas, a la cella, al cartílag o al lòbul de l'orella; al melic, als llavis, a la llengua, al mugró, als genitals... Encara no has decidit on vols el pírcing? El procediment, la cicatrització i els riscs són diferents en cada cas.

Zona
Cicatrització
Riscos
Observacions
Recomanacions
Septe nasal
De 6 setmanes a 8 mesos
Infecció, endocarditis (infecció
cardíaca) granulomes
   
Ala nasal
De 4 mesos a 1 any
Perill alt d’infecció, secrecions purulentes, inflamacions
 
Evitar l’ús de maquillatges i cremes durant la cicatrització
Llengua
De 3 a 6 setmanes. La llengua s’infla durant els primers 5 dies
Obstrucció de les vies respiratòries i problemes dentals,
empassar-se el pírcing,
problemes vasculars
Es travessa la llengua amb una barra que ha de ser llarga, ja que la llengua s’infla
Netejar després dels àpats,
beure o fumar .

No ingerir alcohol durant el
procés de cicatrització

Cella
De 6 a 8 setmanes
Inflamació local, infecció,
paràlisi de la parpella
S’ha de posar a la part externa de la cella, mai a prop del nas
Evitar l’ús de maquillatges i
cremes durant la cicatrització
Orella
(cartílag)*
De 4 mesos a 1 any
Perill alt d’infecció, (secrecions
purulentes), inflamacions,
necrosi
   
Orella (lòbul))
De 6 a 8 setmanes
Infecció, secrecions purulentes,
esquinç del lòbul
granulomes
   
Llavis sup.
Llavis inf. *
De 2 a 3 mesos
Abrasió de l’esmalt dental, fractura de dents, problemes a les genives, empassar-se el pírcing, necrosi
 
Evitar l’ús de maquillatges i
cremes durant la cicatrització;
netejar després dels
àpats, beure o fumar i no
ingerir alcohol durant el
procés de cicatrització
Melic
Entre 4 setmanes i 1 any depenent de l’edat, el gruix de la pell i la profunditat del melic
Infecció local, secrecions persistents
L’anellament s’ha de fer just per sobre del melic, mai s’ha de fer al teixit umbilical
Evitar la roba ajustada
durant la cicatrització
Mugró
De 6 setmanes a 6 mesos
Inflamació mamària, infecció en pròtesi de pit, en adolescents pot causar problemes durant el creixement
Normalment es col·loca a la part inferior del mugró (vertical, horitzontal o diagonal) o a l’arèola
 
Escrot
Menys de 8 setmanes
Infecció testicular
Pot col·locar-se a la pell entre l’anus i l’escrot (Guiche), o entre els testicles i la base del penis (Hafada)
És convenient no mantenir
relacions sexuals durant la
cicatrització
Penis*
Fins a 10 setmanes (depèn del tipus d’anellament)
Estrenyiment de la uretra, estrangulació del gland
Ampallang/Apadravya (una barra travessa el gland)
Príncep Albert (una anella va des de la uretra fins el fre del prepuci)
Fre del prepuci (es col·loca en la membrana que subjecta el prepuci)
És convenient no mantenir
relacions sexuals durant la
cicatrització
Clítoris*
De 4 a 10 setmanes
Necrosi (mort dels teixits)
Difícil de practicar i molt dolorós. Es col·loca a la part anterior de l’òrgan femení
És convenient no mantenir
relacions sexuals durant la
cicatrització
Llavis (vulva)
De 4 a 10 setmanes
Necrosi (mort dels teixits)
Es pot col·locar tant als llavis interns com als externs. En aquests últims, atès el gruix del teixit, es pot col·locar més d’un pírcing
És convenient no mantenir
relacions sexuals durant la
cicatrització

* Es desaconsella per l’alt risc de complicacions

 

 

Assumir els riscos amb responsabilitat

Des d'abril del 2008, abans de fer-te el pírcing, has de signar un document de consentiment que ha d'incloure la pràctica que es realitzarà, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions d'aquestes pràctiques, etc. Si tens menys de 16 anys, a més d'aquest consentiment, has d'aportar un certificat de maduresa signat pels pares o tutors legals al centre on vulguis fer-te la perforació.

 

Com has de triar un bon perforador?

Un bon perforador segueix unes normes higièniques bàsiques: té un local net i ben il·luminat, l'àrea on treballa és aïllada de la resta de l'establiment i disposa d'un rentamans d'accionament no manual, equipat amb aigua corrent, dispensador de sabó i tovalloles d'un sol ús. També té autoclau, un recipient de vapor per a esterilitzar a pressió els estris d'un sol ús.

El diploma higienicosanitari que acredita els perforadors com a professionals ha de ser ben a la vista, i també és un bon senyal que l'establiment pertanyi a alguna organització. Aquests detalls inspiren confiança.

Tot el material que es faci servir ha d'ésser estèril o d'un sol ús. Per reduir el risc de contagi val més emprar una agulla estèril i nova que no pas una pistola de pírcing. Així mateix, tots els estris que es facin servir, com els adaptadors, han d'estar esterilitzats. I cal que es guardin en bosses o recipients estèrils fins que no s'hagin de menester una altra vegada.

El qui fa el pírcing ha de treballar amb guants d'operar, que ha d'estrenar cada vegada, i no ha de tocar res que no necessiti per fer-te'l. La peça hauria d'ésser d'acer inoxidable, or de 14-18 quirats o titani, per a reduir el risc d'infeccions i al·lèrgies. Aquests materials nobles també han d'haver estat esterilitzats.

La pell s'ha de netejar i desinfectar abans de perforar-la. T'han d'informar bé sobre quins mètodes de desinfecció has de seguir i quantes vegades el dia ho has de fer fins que cicatritzi totalment. Si malgrat tot la ferida s'infecta, has d'anar a cal metge ràpidament per evitar complicacions.

Els aparells i instruments utilitzats en el pírcing hauran de complir la reglamentació vigent sobre productes sanitaris i l'establiment que escullis ha de disposar de fulls de reclamacions. Si no compleix algunes de les obligacions establertes a la normativa vigent, pot ser denunciat i sancionat.

 

Quan les coses no van bé...

Els ajuntaments de Catalunya estan obligats a disposar d'un cens de tots els locals on es fan pírcings i tatuatges. Els ajuntaments també són els organismes responsables de tutelar, d'inspeccionar i de vigilar aquests establiments. Per tant, per a qualsevol queixa o consulta sobre la legalitat d'algun establiment, cal anar a l'àrea de sanitat del consistori d'allà on hi hagi el local.

 

Més recomanacions

Abans de fer-te un pírcing has de consultar al metge els possibles problemes de salut o contraindicacions que se'n poden derivar. I si te'l fas només per anar a la moda, recorda que les modes passen.

  • Tan importants com les mesures higièniques que els perforadors han de complir són les mesures de cura, desinfecció i neteja del pírcing, que has de seguir meticulosament. Durant les dues primeres setmanes, mira de no tocar-lo amb les mans brutes ni amb els fluids corporals d'altri; evita també pressions i fregaments sobre la peça.
  • Si tens la intenció de fer-te molts forats o tatuatges, considera seriosament la possibilitat de vacunar-te contra l'hepatitis B.
  • Has de saber que és prohibit de fer pírcings als concerts, bars, pubs, botigues de roba... Per tant, fer-te'n en aquestes condicions no és gens recomanable.
  • Quan, en una fira, un congrés o qualsevol esdeveniment semblant, facin pírcings o tatuatges en instal·lacions provisionals, han de complir les mateixes condicions sanitàries que els establiments permanents.
  • Els organismes que tenen la competència de tutelar, inspeccionar i vigilar aquests establiments són els ajuntaments. Per tant, per a qualsevol queixa o consulta sobre la legalitat d'algun establiment, vés a l'àrea de sanitat del consistori d'allà on hi hagi el local.
  • També has de saber que és prohibit de fer pírcings als concerts, bars, pubs, botigues de roba. Quan, en una fira, un congrés o qualsevol esdeveniment semblant, facin pírcings en instal·lacions provisionals, han de complir les mateixes condicions sanitàries que els establiments permanents.
 

T'hi vols dedicar professionalment?

Per a exercir de professional del tatuatge o el pírcing has de superar un curs de formació higienicosanitaria específic de 35 hores, en centres de formació homologats o que tenen una formació convalidada per l'Institut d'Estudis de la Salut (IES), d'acord amb el decret que regula aquesta activitat.

Així mateix, has de complir les normes sanitàries dels establiments de tatuatge o pírcing aprovades per la Generalitat (Decret 90/2008, del 22 d'abril , publicat al DOGC núm 5118).

 

Saber-ne més

Enllaços d'interès per conèixer més a fons diversos aspectes relacionats amb els pírcings i els tatoos.

 
Data d'actualització: 11.02.2013