Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Tatoo i pírcing  > Tatuar-te
 

Tatuar-te

Vols decorar-te el cos amb un tatuatge? De segur que n'has vistos molts i que hi ha amics i amigues que ja en tenen un. Si te'l vols fer perquè t'agrada seguir la moda o simplement perquè vols distingir la teva pell, abans has de reflexionar sobre els avantatges i els inconvenients dels tatuatges.


Una decisió per a tota la vida

Tatuar-te
Un tatuatge és per sempre. Eliminar-lo costa molt, és molt car i no sol donar bons resultats. Així doncs, pensa-t'ho molt bé. No és gaire recomanable de fer-te gravar motius pels quals puguis perdre l'interès, com ara el nom de la teva parella, que pot deixar de ser-ho. I si et vols tatuar paraules en altres idiomes, assabenta't primer de què signifiquen. Si no veus prou clar que vols un tatuatge per a tota la vida, sempre pots fer-te'n fer un de temporal o solar, ideals per a festes o per a l'estiu.
 

Assumir els riscos amb responsabilitat

Des d'abril del 2008, abans de fer-te el tatuatge, has de signar un document de consentiment que ha d'incloure la pràctica que es realitzarà, els riscos sanitaris i complicacions, les cures necessàries per a la cicatrització, les condicions de reversibilitat de la pràctica, les indicacions i contraindicacions d'aquestes pràctiques i les característiques dels productes i materials que s'implantaran i s'utilitzaran en la pràctica escollida. Si tens menys de 16 anys, a més d'aquest consentiment, has d'aportar un certificat de maduresa signat pels pares o tutors legals al centre on vulguis fer-te el tatuatge.

 

Possibles contraindicacions

Si ja has decidit de tatuar-te, consulta-ho amb el metge. Hi ha gent que té problemes de salut o contraindicacions que poden afectar la cicatrització. A més a més, el procediment per a fer un tatuatge té riscs –que s'eviten si es fa correctament– i, si no se segueixen bé les mesures profilàctiques, pot acabar amb malalties. Algunes complicacions derivades del tatuatge poden ésser infeccions de la pell, hepatitis B i C, sida, tètan, tuberculosi, queloides (cicatriu protuberant) o al·lèrgies. Per això és tan important d'escollir un bon tatuador.
 

Criteris per a escollir un bon tatuador

Un bon tatuador segueix unes normes higièniques bàsiques:

 • El local ha d'ésser net i ben il·luminat.
 • L'àrea on et tatuaran ha d'estar aïllada de la resta de l'establiment i ha de disposar d'un rentamans d'accionament no manual, equipat amb aigua corrent, dispensador de sabó i tovalloles d'un sol ús.
 • També ha de tenir autoclau, un recipient de vapor per a esterilitzar a pressió els estris d'un sol ús.
 • El tatuador s'ha de rentar bé les mans i cada vegada que tatuï s'ha de posar guants d'operar, que no s'ha de treure en cap moment.
 • El material que faci servir –agulles i tinta– ha d'ésser estèril i d'un sol ús.
 • Pel que fa a les tintes i pigments utilitzats, els establiments han de registrar el producte i el lot utilitzat en cada persona usuària i conservar aquesta informació durant tres anys. Els pigments i el material cosmètic han de complir la normativa vigent, d'àmbit estatal.
 • Per una altra banda, el diploma higienicosanitari que acredita un tatuador com a professional ha d'ésser ben a la vista.
 • També és un bon senyal que l'establiment pertanyi a alguna organització.
 • Finalment, l'establiment que escullis ha de disposar de fulls de reclamacions. Si no compleix algunes de les obligacions establertes a la normativa vigent, pot ser denunciat i sancionat.

Tots aquests detalls inspiren fiabilitat.

 

On et vols tatuar?

D'opcions, n'hi ha qui-sap-les: mans, esquena, cames... De fet, els únics llocs on tècnicament no es pot fer cap tatuatge permanent és als cabells, a les dents, als ulls i a les ungles. De tota manera, els metges recomanen de no posar tatuatges a zones del cos on et poden arribar a introduir agulles o catèters, com ara la zona lumbar, on s'administra l'anestèsia epidural, perquè no s'hi introduïssin pigments nocius per a la salut.
 

Quan les coses no van bé...

Els ajuntaments de Catalunya estan obligats a disposar d'un cens de tots els locals on es fan pírcings i tatuatges. Els ajuntaments també són els organismes responsables de tutelar, d'inspeccionar i de vigilar aquests establiments. Per tant, per a qualsevol queixa o consulta sobre la legalitat d'algun establiment, cal anar a l'àrea de sanitat del consistori d'allà on hi hagi el local.

 

I si et vols esborrar el tatuatge?

Fer-te un tatuatge sempre és més fàcil que no pas esborrar-te'l. Només es pot eliminar totalment un tatuatge amb uns làsers especials, però, segons quins colors tingui, ni això no serveix. Esborrar un tatuatge és un procés llarg i molt car. Hi ha més sistemes d'eliminació de tatuatges, com ara el cobriment (cover-up), el retoc, l'estirament de la pell, l'abrasió salina i l'escissió, que no els esborren pas totalment i poden deixar cicatrius.
 

Més recomanacions

 • Abans de fer-te un tatuatge has de consultar al metge els possibles problemes de salut que se'n poden derivar.
 • Si te'l fas per anar a la moda, pensa que les modes passen i que eliminar-lo costa molt: normalment deixa cicatrius i és molt car.
 • Tan importants com les mesures higièniques que han de complir els tatuadors ho són les mesures de cura, desinfecció i neteja després de tatuar. Les hauràs de seguir meticulosament. Recorda que els primers dies el tatuatge és una ferida oberta. No vulguis córrer a ensenyar-lo.
 • Les dues setmanes següents a la inserció del tatuatge hauràs d'evitar el sol, l'aigua de mar i el baf de la dutxa; mirar de no fer banys prolongats, ni gratar-te, ni suar, ni dur roba ajustada; i procura anar net i menjar saludablement.
 • Si tens la intenció de fer-te molts forats o tatuatges, considera seriosament la possibilitat de vacunar-te contra l'hepatitis B.
 • Fuig dels grataires (scratchers): són persones sense prou formació, que fan tatuatges, però sense emprar mètodes d'esterilització responsables; solen treballar a preus molt baixos.
 • Has de saber que és prohibit de tatuar als concerts, bars, pubs, botigues de roba... Per tant, fer-se un tatuatge en aquestes condicions no és gens recomanable.
 • Quan, en una fira, un congrés o qualsevol esdeveniment semblant, facin tatuatges en instal·lacions provisionals, han de complir les mateixes condicions sanitàries que els establiments permanents.
 • Els organismes que tenen la competència de tutelar, inspeccionar i vigilar aquests establiments són els ajuntaments. Per tant, per a qualsevol queixa o consulta sobre la legalitat d'algun establiment, vés a l'àrea de sanitat del consistori d'allà on hi hagi el local.
 • També has de saber que és prohibit de fer pírcings als concerts, bars, pubs, botigues de roba. Quan, en una fira, un congrés o qualsevol esdeveniment semblant, facin pírcings o tatuatges en instal·lacions provisionals, han de complir les mateixes condicions sanitàries que els establiments permanents.
 • Que no passi de moda! Evita tatuar-te coses que poden deixar de portar-se aviat.
 • No a les frases o paraules, encara que sigui en un altre idioma. Tenen un significat molt clar que pot deixar d’agradar-te aviat. I si estan en un altre idioma, assegura’t de saber què diuen!
 • Compte amb l’amor! Quants cops hem vist tatuatges de parelles que han hagut d’acabar amagats per un altre de més gran...
 

T'hi vols dedicar professionalment?

Per a exercir de professional del tatuatge o el pírcing has de superar un curs de formació higienicosanitaria específic de 35 hores, en centres de formació homologats o que tenen una formació convalidada per l'Institut d'Estudis de la Salut (IES), d'acord amb el decret que regula aquesta activitat. Així mateix, has de complir les normes sanitàries dels establiments de tatuatge o pírcing aprovades per la Generalitat (Decret 90/2008, del 22 d'abril, publicat al DOGC núm 5118).

 

Saber-ne més

Enllaços d'interès per conèixer més a fons diversos aspectes relacionats amb els pírcings i els tatoos.

 
Data d'actualització: 11.12.2014