Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut
 

Enllaços relacionats

Tens un paladar ecològic?

Tens un paladar ecològic?
T’agrada l’autèntic sabor de la fruita i la verdura? T’estimes més els mètodes de conreu tradicionals que no pas els moderns que incorporen tractaments químics? Coneix una tendència alimentària que cada cop té més adeptes a Catalunya. Et donem les claus.

La verdura, la fruita i els lactis són els aliments ecològics més consumits. Els segueixen de prop els ous, el pa, la pasta i els cereals. Els has tastat? Segons un estudi recent del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, més de la meitat de la població catalana ha consumit alguna vegada aliments ecològics.

Ecoloquè?
Però què és l’agricultura ecològica? La producció ecològica ha de respectar els sistemes i cicles naturals, ha d’estar processada amb el mínim de mètodes, materials i condicions artificials i no emprar productes agroquímics ni additius alimentaris artificials.

Els animals, per exemple, no poden prendre antibiòtics ni hormones de creixement, i han d’alimentar-se a base de pastures d'agricultura ecològica. Tampoc es poden emprar organismes modificats genèticament.

Avantatges i desavantatges
Quins són els punts febles i forts d’aquest tipus de producció?
- A favor: són aliments conreats de forma natural, mantenen les seves característiques originals com sabor, textura, propietats.
- En contra: degut al seu sistema de producció, el seu cost és una mica més alt que la resta de conreus.

Les conclusions de l’estudi
L’estudi conclou que més d’un 50% de la població catalana ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 35% ho fa cada mes i un 20% cada setmana. I la tendència va a l’alça.

Es tracta d’un canvi de patró en referència a l’alimentació, que cerca una opció més natural i fora de la influència dels adobs, fertilitzants i pesticides químics. Una tendència que es manté i fins i tot creix tot i la situació de crisi actual, ja que els aliments ecològics tenen un preu més alt que la resta.

Ara que ja saps una miqueta més sobre la agricultura ecològica... t’animes a tastar-la?

Data d'actualització: 27.07.2011