Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Trastorns alimentaris  > Obesitat
 

Obesitat

 


Què és?

L'obesitat és una malaltia crònica causada per factors diversos, tant genètics com ambientals, que es caracteritza per una acumulació excessiva de greix al cos. No és pas un simple problema estètic, sinó que representa una veritable amenaça per a la salut, tant física com psíquica.

 

 

Tens sobrepès? Ets obès o obesa?

Per saber si tens obesitat o sobrepès pots aplicar una fórmula matemàtica senzilla que et donarà un indicador de la relació entre l'alçada i el pes. Aquest indicador és l'índex de massa corporal (IMC) i els metges el fan servir per determinar l'excés de pes –un factor de risc que cal evitar i prevenir– o l'obesitat. Amb un pes saludable, l'IMC és entre 18,5 i 25; si hi ha excés de pes, és entre 25 i 30, i quan passa de 30 hi ha obesitat.

 

És greu?

L'obesitat augmenta el risc de tenir diabetis, hipertensió arterial, malalties cardiovasculars o osteoarticulars, i encara més. A més, pot tenir efectes psicològics notables, perquè els obesos solen ésser víctimes de rebuig social i escolar. Aquesta discriminació de l'entorn porta a l'aïllament i a la depressió. La insatisfacció pel propi cos i la baixa autoestima a causa de l'obesitat poden portar trastorns alimentaris greus com l'anorèxia, la bulímia o l'ortorèxia.

 

Quines en són les causes?

A banda la predisposició genètica, també hi ha factors socioculturals que ens poden dur a un excés de pes: els estils de vida sedentaris i els mals hàbits alimentaris (menjars ràpids i desequilibrats, precuinats o amb massa calories, o bé irregularitats en els horaris dels àpats) en són les causes principals. També hi pot influir l'educació familiar.

 

Planta-hi cara amb seny i voluntat

Si has de perdre quilos perquè tens sobrepès o obesitat, malfia't dels productes miraculosos i de les dietes màgiques; demana consell al metge de capçalera o a un especialista en nutrició. Et faran una proposta dietètica personalitzada i t'acompanyaran en el procés per a aprimar-te. Alhora, hauràs de fer més activitat física, sempre tenint en compte les teves possibilitats. Si estàs convençut dels beneficis que n'obtindràs, el procés et resultarà més fàcil. Amb un pes adient a la teva constitució, et trobaràs molt més bé; no en tinguis cap dubte.

 

Demanar ajut i saber-ne més

  • Enllaços d'interès
    Recursos per demanar ajut i ampliar la informació sobre els trastorns alimentaris.
 
Data d'actualització: 14.11.2016