Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Trastorns alimentaris  > Ortorèxia
 

Ortorèxia


Què és?

Ortorèxia

L'ortorèxia és la preocupació obsessiva i irracional per la qualitat dels aliments i l’alimentació sana. Només admetre aliments ecològics o orgànics produïts sense pesticides, estabilitzants, conservants, greix, potenciadors de sabor... processats i cuinats segons unes normes establertes.
Les persones ortorèctiques són capaces de deixar de menjar si no tenen a l'abast productes ecològics i cuinats d'una manera determinada. Diuen que els ortorèctics tenen un menú en lloc d'una vida. Es tracta d’una afecció jove, descoberta pel doctor nord-americà Steven Bratman l'any 1997 i les associacions mèdiques internacionals no la reconeixen com a malaltia, però sí, com a Trastorn de Comportament Alimentari (TCA).

 

Ets ortorèctic o ortorèctica?

Els ortorèctics planifiquen els menús amb setmanes d'antelació; rebutgen la carn, els greixos i tots els productes que no siguin ecològics; pensen tothora en els àpats; estan més preocupats per la qualitat dels aliments que per gaudir menjant-los. No mengen mai fora de casa per por de contaminar-se amb els aliments no ecològics; se senten molt culpables si fan cap transgressió alimentària i esperen obtenir tota mena de beneficis físics, psíquics i morals de la dieta.

 

És greu?

Si la dieta esdevé gaire severa i el malalt n'exclou aliments bàsics, pot arribar a tenir un dèficit de vitamines i minerals, desnutrició o anèmia i, en conseqüència, més propensió a agafar malalties i infeccions. Per una altra banda, els ortorèctics s'aïllen de la família i els amics, perquè tot ho fan girar al voltant d'unes normes alimentàries estrictes.
 

Quines en són les causes?

Sembla que els ortorèctics tenen una predisposició genètica als comportaments obsessius i compulsius. No és gens estrany que hagin tingut anorèxia o bulímia. A més a més, solen ésser molt estrictes i exigents, tant amb ells mateixos com amb els altres. Els adolescents i els esportistes són grups vulnerables a l'ortorèxia per la influència dels mitjans de comunicació pel que fa a la importància de la imatge corporal i la repercussió que hi tenen els aliments.
 

Té solució

Si creus que tens ortorèxia o saps d'algú que en tingui els símptomes, no t'alarmis: té solució, però amb ajut professional. Vés a veure el metge de capçalera perquè t'orienti. Si et diagnostica ortorèxia hauràs de seguir un tractament amb un equip mèdic multidisciplinari i vèncer la teva probable resistència a prendre medicaments per arribar a restablir uns hàbits dietètics compatibles amb la teva vida.
 

Demanar ajut i saber-ne més

  • Enllaços d'interès
    Recursos per demanar ajut i ampliar la informació sobre els trastorns alimentaris.
 
Data d'actualització: 14.11.2016