Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut
 

Els antibiòtics no curen la grip o el refredat. Fes-ne un ús responsable!

Els antibiòtics no curen la grip o el refredat. Fes-ne un ús responsable!
Ens ajuden a combatre les malalties infeccioses però el seu abús pot comportar l’efecte contrari. Els antibiòtics es prenen cada cop més sovint i sense control, el que ha arribat a crear un munt de resistències que no ens beneficien gens. Aquí et donem les claus del problema i la importància de fer un bon ús d’aquests medicaments.

Un refredat, un virus, una mica de febre... són símptomes que moltes vegades ens fan pensar en prendre directament un antibiòtic. Però precisament aquests són casos en els que no els necessitem pas i únicament crearan resistències al seu efecte.

Els antibiòtics tenen un alt grau d’eficàcia i seguretat que ens ajuda a curar les malalties infeccioses. Ara bé, el seu ús i abús pot fer que nombrosos microorganismes s'hi facin resistents i que aquests medicaments perdin el seu efecte. La resistència es produeix quan els bacteris pateixen canvis, muten, o adquireixen informació genètica d'altres microbis. Com a conseqüència, els antibiòtics deixen de funcionar en aquelles persones que els necessiten com a tractament de les infeccions.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar al 2014 un informe sobre la resistència als antibiòtics que es basava en dades de 114 països. Aquest informe destacava que la resistència està afectant molts microorganismes però que es centra en set bacteris responsables de les infeccions comunes greus, com la septicèmia, la diarrea, la pneumònia, les infeccions urinàries o la gonorrea. Les dades són preocupants i demostren que aquesta amenaça és present a totes les regions del món, especialment quan els antibiòtics es fan servir com a "últim recurs".

Si abusem dels antibiòtics ens podem trobar en un futur proper que moltes infeccions comunes, fàcilment tractables fins ara, es manifestin amb més força i virulència, i tornin a ser potencialment mortals. Es calcula que, només a la Unió Europea, la resistència als antibiòtics causa 25.000 morts a l'any i amplia els dies d'hospitalització dels malalts, amb un cost global d'1 bilió d'euros cada any. 

Pautes per combatre la resistència als antibiòtics
A l'informe es recull la importància que els països monitoritzin aquest problema mitjançant sistemes de seguiment, i la necessitat de millorar la higiene, l'accés a l'aigua potable, el control de les infeccions als centres sanitaris i la vacunació, per tal de reduir el consum dels antibiòtics.

Per combatre la farmacorresistència, l’OMS proposa unes pautes generals adreçades a les persones:
- fer ús dels antibiòtics només quan els hagi prescrit un metge
- completar el tractament prescrit, encara que ja ens trobem millor
- no donar els nostres antibiòtics a d'altres persones, ni fer servir aquells que ens han sobrat d'altres vegades

Per altra banda, els professionals sanitaris i farmacèutics poden contribuir:
- millorant la prevenció i el control de les infeccions
- prescrivint i dispensant antibiòtics només quan siguin realment necessaris
- prescrivint i dispensant els antibiòtics adequats per tractar la malaltia en qüestió 

Campanyes de sensibilització
Fa uns anys aquí a Catalunya, la Generalitat va llançar una primera campanya de sensibilització sobre l’ús correcte dels antibiòtics, impulsada pel Departament de Salut, que s’ha anat renovant durant tot aquest temps ja que la problemàtica segueix molt vigent i cal seguir conscienciant la ciutadania. Per complementar-ho s'ha creat un portal temàtic sobre medicaments amb un apartat específic sobre l'ús correcte dels antibiòtics.

El 18 de novembre va ser el Dia Europeu per a l'ús prudent dels antibiòtics. Pel bé de tots, fes-ne un ús resposable i consulta el teu metge!

Data d'actualització: 25.11.2016