Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Com hauria de ser la ciutat del futur?

samrts cities
Autor:Dunechaser
D’un temps ençà ens trobem l’adjectiu “smart” fins i tot a la sopa. Deu ser per això que encara que no parlis anglès sabràs que aquesta parauleta vol dir intel·ligent. Estem rodejats de telèfons, televisors, frigorífics, cotxes i molts més dispositius amb aquesta etiqueta. Però sembla que aviat haurem d’associar l’adjectiu intel·ligent a les ciutats, que es comencen a considerar “smart cities”.

És possible que la primera imatge que et vingui al cap sigui un model de ciutat de l’estil de pel·lícules com Blade Runner o Desafiament Total, però no ens referim a això, encara que la tecnologia avança tan ràpidament que vés a saber...

Què és una ”smart city”?
La idea de ciutat intel·ligent cerca un model de ciutat diferent de l’actual, on sigui més agradable viure i que gestioni de forma més eficient els seus recursos i els seus serveis.

Amb la participació tant del sector públic com del sector privat, els centres d’investigació i la ciutadania i amb el suport de les noves tecnologies, l’objectiu és promoure una ciutat més sostenible reduint la contaminació a l’atmosfera, la generació de residus i l’estalvi energètic.

De la teoria a la pràctica
Són moltes les ciutats europees que s’han sumat al projecte d’”Smart Cities” endegant proves pilot en els àmbits de l’habitatge, la feina, la mobilitat i els espais públics. La constatació que aquests assajos esdevinguin efectius hauria de fer que s’implementessin a gran escala.

Alguns exemples d’aquests experiments els trobem en la instal·lació de lectors intel·ligents en l’àmbit domèstic que permeten saber el consum de qualsevol habitació en tot moment amb qualsevol dispositiu wi-fi. O bé, en la instal•lació de panells solars als terrats dels nous edificis, que permeten aprofitar els recursos naturals i deixar de dependre de la xarxa elèctrica convencional.

Una mesura que ja no és una prova pilot sinó una realitat des de fa uns anys la trobem a Amsterdam on, una votació popular va fer reduir dràsticament el trànsit de cotxes al centre de la ciutat. Què et semblaria un concurs adreçat a les escoles per esbrinar, a través de lectors intel·ligents, quina escola estalvia més?

Compten amb tu
Però la tecnologia no és suficient sense la nostra conscienciació i implicació. Sabies que una d’aquestes proves pilot va descobrir que l’habitació de les llars amb major consum és la dels adolescents? Per tant, amb noves tecnologies o sense, hi tens molt a dir i a fer.

Tens idees per millorar la teva ciutat? quin és el teu ideal de ciutat?
Entra al nostre mur de Facebook  o al Twitter  i explica’ns què en penses.

Data d'actualització: 14.05.2013