Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia  > Cercar per Internet
 

Cercar per Internet

Internet és un univers tan gran, amb tants milions de llocs web, que calen eines com més va més sofisticades per a cercar informació. Hi ha dues maneres ben diferents de trobar-la:


Cercadors

Han esdevingut les eines més utilitzades per trobar qualsevol tipus d'informació a Internet. Amb un formulari perquè l'usuari hi posi la paraula, el concepte o la frase que vulgui, els cercadors funcionen de radars del ciberespai que analitzen els llocs web que hi ha a la xarxa i identifiquen aquells que inclouen, d'alguna manera, el terme que volem trobar. Actualment el cercador de referència arreu del món és Google. Però n'hi ha més i cadascun cerca de manera diferent. Per això és interessant que si mai busques res important, contrastis els resultats amb diversos navegadors. Es poden cercar pàgines web clàssiques, però també imatges, blocs, grups de notícies...

 

Reculls o directoris

A diferència dels cercadors, que funcionen com uns robots, darrere dels reculls o directoris hi ha una introducció manual de les dades bàsiques que identifiquen les pàgines web per a endreçar-les i classificar-les per categories i temes. Segons la cerca que vulguem fer, un recull ens pot aportar enllaços a webs més rellevants i útils per als nostres propòsits. D'aquesta manera, si vols cercar restaurants de Barcelona, podries anar a un recull i començar clicant a l'àrea geogràfica en concret (Barcelona) i després localitzar el servei, en aquest cas 'restaurants'.
Alguns cercadors ofereixen el recull propi.

 

Alguns cercadors i directoris

 • Google  
  Actualment, el cercador més utilitzat del món.
 • Yahoo  
  Un dels primers cercadors d'Internet i el més popular després de Google.
 • Nosaltres.cat  
  Directori i cercador de Vilaweb.
 • Cercat  
  Cercador i directori en català.
 • Wolfram Alpha  
  Cercador en anglès.
 • DMOZ: Open Directory Project  
  Avui dia es pot dir que és el recull o directori editat per persones més extens i complet d'Internet. S'alimenta i es manté gràcies a una gran comunitat global d'editors voluntaris.
 • MSN  
  El cercador de Microsoft.
 • Excite  
  Un cercador de notícies amb un gran èxit als Estats Units, tot i que a Europa ja no es fa servir tant.
 
Data d'actualització: 23.01.2014