Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Goodbye, Au revoir, Auf Wiedersehen, Ciao.. roaming

Goodbye, Au revoir, Auf Wiedersehen, Ciao.. roaming
Des del 15 de juny a la Unió Europea hem passat del “ja us trucarem quan tinguem wifi” al “de seguida que arribem us avisarem” gràcies a la nova normativa europea que ha eliminat les despeses per itinerància o roaming. T’aclarim els principals dubtes que necessitaràs saber si viatges per Europa i vols seguir fent servir el teu telèfon mòbil com si fossis a casa teva.

Què és el roaming o itinerància?
La itinerància és la capacitat d'enviar i rebre trucades en xarxes mòbils fora de l'àrea de servei local de la mateixa companyia, és a dir, dins de la zona de servei d'una altra empresa del mateix país, o bé durant una estada en un altre país diferent, amb la xarxa d'una empresa estrangera. Fins ara en utilitzar les xarxes d’una altra companyia l’operador mòbil del país d’origen estava obligat a pagar a l’operador del país de destí per la utilització de les seves xarxes, i això, sempre ho acabava pagant el consumidor final amb un cost força elevat.

Quins avantatges té que s’acabi?
Els ciutadans i ciutadanes europees podem fer servir el nostre telèfon com si estiguéssim al nostre país i amb la mateixa tarifa que tenim contractada. Això inclou trucades, SMS i consum de dades. És a dir, trucar o enviar un whatsapp a la família per avisar que hem arribat al lloc de destí, consultar rutes a GoogleMaps, fer servir l’aplicació de la nostra entitat bancària o publicar una foto del nostre viatge a Instagram o Facebook ens costarà el mateix que quan som a casa nostra, no hi haurà cap recàrrec.

Aquesta aplicació és automàtica i no cal que nosaltres fem res en els nostres dispositius; els operadors han deixat d’aplicar els recàrrecs per itinerància en els països de la UE.

A quins països tindrem itinerància gratuïta?
La llista completa inclou els 28 països de la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia (incloses les Illes Aland), França (incloses Martinica, Guadalupe, Saint Martin, Guaiana francesa, Reunió i Mayotte), Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Mònaco, Polònia, Portugal, República Txeca, Regne Unit (inclòs Gibraltar), Romania, San Marino i Suècia.

A més d’aquests 28 països, els 3 principals operadors a l’Estat espanyol (Movistar, Vodafone i Orange) també estenen a Noruega, Islàndia i Liechtenstein l’eliminació del roaming. Vodafone, amplia la seva oferta i també hi afegeix Albània, Estats Units, Suïssa i Turquia.

Atenció amb Suïssa (excepte Vodafone), Andorra i el Vaticà, que tot i estar a Europa queden fora de la normativa, per tant, fer servir el mòbil des d’allà tindrà el mateix recàrrec que tenia abans de l’entrada en vigor de la nova normativa.

Contracte o targeta prepagament, tenen les mateixes condicions?
En el cas dels contractes no hi ha dubte, la tarifa és la mateixa a casa nostra que als països esmentats. A les tarifes amb targetes de prepagament pot haver-hi alguna diferència. Les trucades i els SMS es cobraran igual que al país d’origen, és a dir, no tenen recàrrec. En el cas de les dades, si la tarifa inclou el pagament per GB consumida, i el preu unitari de les dades és inferior a 7,7€/GB, l’operador pot aplicar un volum màxim de dades. Si teniu dubtes truqueu al vostre operador per saber com afecta la normativa a cada tarifa.

Es poden fer trampes? Com ho controlaran?
Una manera d’intentar estalviar-se uns quants diners seria contractar una tarifa més barata que la nostra en un altre país i fer-la servir en el nostre país durant tot l’any. Els operadors, però, ja tenen contemplat que, si en quatre mesos seguits hem fet més ús de la tarifa en itinerància que en el nostre país ens podran demanar que acreditem la residència al país de contractació. Si no ho justifiquem o continuem fent un ús abusiu rebrem un avís i tindrem 14 dies per defensar el nostre consum o començaran a aplicar un recàrrec màxim de 3,2 cèntims/minut en trucades, 1 cèntim/SMS i de 7,7€/GB consumit. Per tant, cal valorar quina opció ens interessa més si, per exemple, estem fent un Erasmus.

Trucades internacionals, no són roaming!
Si des del nostre país volem trucar a un familiar que està de vacances a París, la trucada que farem des d’aquí tindrà un recàrrec com a trucada internacional. Per sort, i això sí que ha canviat, qui rep la trucada no haurà d’abonar res.

Zones frontereres, creuers i països fora de la UE, vigileu!
Si ens trobem a prop d'una zona fronterera amb un país de fora de la Unió Europea (per exemple, Andorra, el Marroc, etc.), cal que abans d'usar el mòbil comprovem que estem connectats a un operador del país on estem ubicats.
Si viatgem per països de fora de la Unió Europea, ens hem d’informar de les tarifes que cobra el nostre operador per fer o rebre trucades, per enviar o rebre missatges i per accedir a Internet des del país de destí. Des de l’1 de juliol de 2012, si usem el telèfon des de fora de la UE, ens han d’advertir mitjançant un SMS, un correu electrònic o una finestra emergent, quan l’import de les dades descarregades s’aproximi a 50€ (o al nivell que hagueu acordat). Per poder seguir utilitzant el servei de dades en itinerància, haurem de confirmar que estem d’acord a superar aquest nivell.
Si volem fer ús del mòbil des d’un creuer, hem d’anar amb molt de compte, perquè, a alta mar, el preu que ens cobrarà l'operador dependrà de la ubicació del vaixell. És a dir, si el telèfon es connecta a la xarxa d’un país de fora de la Unió Europea, ens aplicaran les tarifes de les connexions via satèl·lit, que són molt elevades. Consulteu les tarifes amb el vostre operador abans de sortir de viatge!

Concurs #ByeByeRoaming
Aprofitant l’entrada en vigor de la nova normativa, el Parlament Europeu ha engegat un concurs de fotografia a través d’Instagram. Es tracta de compartir les fotos del teu estiu des de qualsevol país de la UE, els llocs que hagis visitat, els monuments més divertits i les coses més sorprenents que hagis descobert amb l’etiqueta #ByeByeRoaming i citant a @europeanparliament. Podeu guanyar un viatge a Estrasburg, la ciutat on es troba el Parlament Europeu, i que exposin les vostres fotografies al Parlamentarium, el centre de visitants del Parlament Europeu i un dels museus més visitats de Brussel·les. Teniu fins al 31 d’agost per participar-hi!

Data d'actualització: 04.08.2017