Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

Enquesta. Emmagatzematge al núvol: quin és el teu preferit?

Enquesta. Quin és el teu sistema d’emmagatzematge al núvol preferit?
Autora: Mansikka
Ja fa temps que no ens cal anar amb un llapis de memòria amunt i avall per tenir disponibles els nostres arxius o omplir els calaixos de discos durs externs. Fa dies que han aparegut sistemes d’emmagatzematge en línia que ens permeten accedir als nostres arxius des d’allà on siguem, i cada cop n’hi ha més. En la nostra enquesta volíem saber quin era el teu favorit.

Sabies que ja és possible tenir accés als arxius amb què treballem o les fotos dels viatges que fem des de qualsevol ubicació amb tan sols una connexió a internet? Probablement sí, i probablement també deus tenir el teu sistema per fer-ho preferit. S’ha acabat allò de gravar en CD’s, DVD’s, discos durs externs o interns o altres tipus d’emmagatzematge perquè disposem de diverses opcions, gratuïtes i de pagament, que ens permeten tenir els nostres arxius penjats al ‘núvol’, a internet. I el que és més important, els tenim disponibles en tot moment i des de tot arreu. 

Al primer cop d’ull sembla que tot són avantatges: aconseguim un servei ben útil i tenim l’opció que no ens costi ni un euro. Ara bé, cal que tinguem en compte altres aspectes com les característiques dels serveis on pengem els nostres arxius. Per posar un exemple, només que ens fixem en la política de privacitat de Google ens adonem que l’empresa pot usar, reproduir, crear obres derivades, etc. de qualsevol dels continguts que pengem al seu nou servei d’emmagatzematge en línia (Google Drive) sense gaires limitacions. A més a més, també cal ser conscients que aquesta llicència continua vigent fins i tot quan deixem d’utilitzar el seu servei. També cal que ens fixem en la integració amb altres aplicacions (mòbils o d’escritori) o què passa amb els arxius si un dia es tanca el servei.

Els resultats
D’opcions per guardar els nostres arxius a internet cada dia n’hi ha més, ja siguin gratuïtes (o amb una versió bàsica gratuïta) o de pagament. A l’enquesta us en plantejàvem fins a 7! ( DropboxSugarSyncHidriveCarboniteGoogle DriveBox.net, i Cubby), però sens dubte, el que va gaudir de més acceptació, ús i èxit va ser Dropbox, com ho demostraven els quinze usuaris que la van marcar com a favorit.

Sembla que Google Drive també va tenir una certa acceptació, tot i que no endevinem si això és degut a la novetat de l’eina, al poder de Google en gairebé tots els camps que toca, o bé al fet que sigui una eina que aporti un valor afegit. El que és segur és que la popularitat no li ve de l’ús en plataformes com Linux o bé la Blackberry ja que, a dia d’avui, l’aplicació no és compatible amb aquests dos sistemes. 

En tot cas, sobta que cap de les persones que van participar en l’enquesta optéssin per la proposta de SugarSync; aquesta eina ofereix més del doble de capacitat d’emmagatzematge que Dropbox, aporta més flexibilitat i opcions perquè utilitza un programari propi, permet l’accés en streaming als arxius d’àudio i fins i tot permet la càrrega d’arxius enviant un correu electrònic.

Data d'actualització: 27.06.2012