Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia  > Intercanvi d'arxius
 

Intercanvi d'arxius

En intercanviar arxius per mitjà de les xarxes d'igual a igual (peer to peer o P2P, en anglès), la informació no es desa pas en un espai d'un servidor, sinó que els usuaris d'un grup d'ordinadors connectats en un moment determinat ofereixen els arxius del seu disc i els comparteixen. D'aquesta manera, per mitjà de programes que cerquen més usuaris connectats, pots descarregar i deixar que es descarreguin arxius de tota mena directament, és a dir, de l'ordinador d'una persona particular a una altra.

La llei i el P2P: descarregar-te una pel·lícula és un delicte?
L'Estat espanyol és un dels estats del món amb més descàrregues d'arxius per P2P i amb el nombre més elevat d'usuaris d'aquest servei. La situació legal del P2P encara és objecte d'un intens debat. N'hi ha que diuen que descarregar fitxers protegits amb drets d'autor (com ara música i pel·lícules) és absolutament il·legal perquè això vulnera els drets d'autor; uns altres consideren que la llei espanyola permet copiar obres per a ús privat i no comercial. Darrere d'aquest debat hi ha els interessos econòmics en joc de discogràfiques, distribuïdores i organismes com la Societat General d'Autors i Editors, pels milions de còpies que es deixen de vendre i l'amenaça que representen els intercanvis de les xarxes P2P per als models empresarials establerts.

El P2P no serveix només per a descarregar arxius
Un dels camps en què el P2P és d'una ajuda enorme és el de la ciència. Hi ha operacions que un sol ordinador no pot fer, o bé programes massa grans perquè els gestioni una sola màquina. Doncs bé, el P2P fa possible que el teu ordinador es converteixi en part d'un superordinador, format per milers de màquines individuals com la teva, cadascuna des de casa seva, fent càlculs i operacions per aconseguir uns resultats.



Data d'actualització: 18.03.2013