Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

Mapamania

Mapamania
Llicència CC0- stokpic (Pixabay)
Res mor, tot es transforma. I això és el que passa amb la cartografia. La reducció dràstica de l’ús del paper a les publicacions amenaçava de mort una de les ciències més antigues que existeixen. Però, la ciència dels mapes ha sabut reinventar-se i transformar-se gràcies a les noves tecnologies, assolint una nova època daurada.

A l’antiguitat no tothom tenia accés als mapes i qui tenia un mapa, tenia un tresor, a causa de la informació que aquests proporcionaven. En aquells temps els mapes eren tan imprescindibles com ho és Internet a l’actualitat. Amb les noves tecnologies, s’obre un oceà de possibilitats, impensables en la cartografia tradicional. Hi ha tres conceptes a destacar en la nova cartografia: digitalització, interactivitat i democratització.

El paper ja no és la matèria primera per crear mapes en favor del format digital. Això possibilita disposar dels mapes a Internet i a molts altres dispositius.

La interactivitat és un altre dels avantatges. Els mapes deixen de ser un objecte de consulta passiu per esdevenir un document on passen coses i s’alliberen diferents tipus d’informació segons interactuem amb ells.

Democratització, perquè són mapes a l’abast de tothom, lliures i editables (en molts casos) on la creació de mapes ja no és territori exclusiu de tècnics especialistes.

Tot seguit, us proporcionem un recull de mapes de diversos àmbits temàtics (la major part interactius) on podeu descobrir una manera diferent i fins i tot divertida, d’accedir a la informació. La majoria d’ells obtenen les dades de fonts oficials o estan realitzats per professionals de cada àmbit temàtic. D’altres són fruit de l’aportació de la mateixa comunitat d’Internet.


Els mapes de Google

Dues de les joies més valorades de l’ecosistema Google són precisament dos aplicacions cartogràfiques: Google Maps i Google Earth.

Google Maps és un servidor d'aplicacions de mapes a la web en constant evolució i noves funcions. Ofereix imatges de mapes desplaçables, així com fotografies per satèl·lit del món i fins i tot la ruta entre diferents ubicacions o imatges a peu de carrer amb Google Street View. D’entre les millores afegides a posteriori, destaquem: marcatge de llocs favorits, consells i comentaris que pots compartir, sistemes d’alerta en situacions de crisi, servei de preguntes i respostes sobre llocs concrets i fins i tot el temps d’espera en un restaurant concret. I si no en tens prou amb el planeta Terra, ara podràs explorar Mart, Venus i altres planetes gràcies a la NASA i les imatges recollides per la sonda Cassini.

 

La Terra segons Google

Google Earth és un programa informàtic que mostra un globus virtual en 3D que permet visualitzar múltiple cartografia, basada en la fotografia per satèl·lit. Google Earth està compost per una superposició d'imatges obtingudes per imatges satel·litals, fotografies aèries, informació geogràfica provinent de models de dades SIG (Sistemes d’Informació Geogràfica) de tot el món i models creats per ordinador.
L’aplicació s’actualitza freqüentment amb noves millores i fa possible quelcom impossible: la tele transportació… de forma virtual, és clar!. Incorpora moltes de les funcions de Google Maps, com les fitxes informatives, permetent la interactivitat i poder compartir informacions amb els teus contactes.

 

Alternatives als mapes de Google

Els mapes generalistes no comencen i acaben amb Google. Hi ha altres propostes igualment vàlides i força interessants, com és el cas del projecte OpenStreetMap que permet la creació de mapes lliures i editables.

 

Tecnologia

 • World Map of Social Networks  

  Aquests mapes t’informen de quines són les xarxes socials més utilitzades a cada zona del món. Poques sorpreses, però útil per saber que també hi ha vida després de Facebook.

 • Submarine Cable Map  

  Mapa interactiu on descobriràs que el laberint de cables que tens a la teva habitació és “pecata minuta” comparat amb la teranyina immensa de cables submarins de telecomunicacions que travessen el món. I també, fer-te una idea de quin impacte té en el planeta el fet de veure les teves sèries en streaming.

 • Coinmap  

  És un mapa que mostra comerços físics i caixers on es pot utilitzar la criptomoneda bitcoin.

 

Medi Ambient

 • World Population Density  

  És un fantàstic mapa interactiu per visualitzar la densitat de la població mundial actualment, explorant país a país, ciutat a ciutat com es reparteix la població en el món. Descobriràs que el 50% de la població mundial viu en l’1% de la superfície de la Terra.

 • Mapa de la qualitat de les aigües de les platges i zones de bany d’Europa  

  Elaborat per l’Agència Europea del Medi Ambient i la Comissió Europea.

 • Mapa de les platges que accepten gossos a l'Estat espanyol  

  Aquest mapa t’interessarà si ets dels que no van enlloc sense el teu gos i de passada vols estalviar-te alguna multa.

 • Lightson/ Lights out  

  És un espectacular mapa per conèixer quina és la contaminació lumínica del planeta. Quins són els llocs més il·luminats i quins els menys.

 • The new world atlas of artificial night sky brightness  

  És un altre mapa per prendre consciència del grau de contaminació lumínica existent actualment.

 • Electricity Map  

  Mapa que mostra en temps real les emissions de CO2 d’alguns països occidentals.

 • Air Polution in the world  

  Mapa que mostra en temps real la contaminació de l’aire arreu del món.

 • AirVisual Earth  

  Mapa que també proporciona informació de la contaminació de l'aire al planeta, però en 3D.

 • Ventusky  

  Aquest no és un mapa de prediccions meteorològiques més. És un espectacular mapa interactiu global i animat que ofereix la temperatura actual i a 9 dies vista de pràcticament tot el planeta. Fliparàs amb els corrents de vent en constant moviment o de la probabilitat de precipitacions per regions. Divertit fins i tot per passar l’estona.

 • Real-Time Lightning  

  És un mapa que com el seu nom indica, permet fer un seguiment de les tempestes de llamps en temps real. No diguis que no estàs avisat/da!.

 • Global Forest Watch  

  Mapa que permet visualitzar el grau de desforestació del planeta.

 • Stuff in Space  

  És un tipus de mapa impensable si no fos gràcies a Internet. Es tracta d’un mapa que ens mostra la quantitat de coses orbitants sobre la Terra. Simplement al·lucinant.

 

Cultura

 • Second Languages Around the World  

  Mapes per saber de forma visual I ràpida quin és el segon idioma més parlat a cada país del món. Una dada molt útil si has de viatjar tant per estudis com per treball o vacances.

 • Strengthen endangered languages  

  Ah!, i si t’interessa saber quins són els idiomes en perill d’extinció arreu del món, pots consultar també aquest mapa.

 • Vinyl Hub  

  És un sorprenent mapa interactiu amb totes les botigues físiques de discos del planeta. Per a aquells/elles que anar a una botiga i remenar els discos encara és una experiència única. I si no hi són totes les botigues… realment importa?

 • Radiooooo  

  Mapa interactiu mundial que et proposa, escoltar o descobrir nova música d’una forma diferent. El mapa fa un recorregut per dotze dècades de productivitat musical arreu del món. Per saber quin artista o quina cançó ho estava petant als anys 40 a Alemanya o a…Tailàndia. Ideal també per ampliar la teva cultura musical amb músiques de tot el món.

 • Empire records  

  Mapa interactiu per saber quines són les cançons més reproduïdes a cada país en base a una anàlisi feta a Youtube al desembre de 2017. Mira quina és la cançó que està petant a 3.000 ciutats del món. Potser a Kazakhstan tenen els mateixos gustos musicals que tu. Ah, al ser interactiu, es poden visualitzar i escoltar els videoclips de cada cançó.

 • Movieland  

  Aquest és l’exemple que es pot fer un mapa de qualsevol tema. En aquest mapa que farà les delícies dels/les cinèfils/les, David Honnorat ens presenta les que ell considera les 1800 millors pel·lícules de la història d’una manera molt original.

 

Transport i turisme

 • Every country top tourist atracction  

  Mapa elaborat per TripAdvisor amb la col·laboració dels seus usuaris que et mostra quina és la principal atracció turística de cada país del món.

 • Every Plane Flight in the World Over One Year  

  Mapa interactiu que et demostrarà que les autopistes del cel no són un conte celestial, sinó, una realitat que arrossega 30 milions de vols comercials i 3.000 milions de passatgers cada any.

 • Flight Radar24  

  Mapa interactiu en temps real que dona informació del trànsit aeri. Ideal per saber en tot moment on es troba un amic o familiar que estigui volant.

 • OpenRailwayMap  

  Mapa definitiu per fer un tomb per totes les línies de tren inimaginables.

 • Positrén  

  Mapa en temps real per veure el trànsit ferroviari a l’Estat espanyol.

 • Travic  

  Mapa dels sistemes de transport terrestre de molts països. No hi són tots, però, els que hi són ofereixen una informació impressionant.

 • Marine Traffic  

  Mapa interactiu amb temps real que permet fer el seguiment del trànsit marítim arreu del món.

 • Map of the European Inland Waterway Network  

  Mapa  de les vies fluvials europees elaborat per la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa on descobriràs que es pot recórrer Europa de punta a punta utilitzant els seus rius.

 • Cities and Memory  

  És un curiós i interessant mapa que mitjançant arxius sonors podràs conèixer el so dels carrers de moltes ciutats arreu del món. Si vols saber abans d’anar-hi, com sona Londres en hora punta o el xivarri dels carrers d’Istanbul, la màgia de la cartografia 2.0 ho fa possible.

 • UNESCO Uncovered  

  Mapa interactiu per veure tots els indrets anomenats “patrimoni de la Humanitat” i obtenir informació de cadascun d’ells.

 

Població

 • Happy Planet Index  

  Divertit mapa interactiu per saber quins són els països més feliços del món. Descobriràs que els diners no donen la felicitat.

 • The Flow Towards Europe  

  Mapa interactiu sobre la crisi dels refugiats I els fluxos migratoris a Europa del 2012 al 2015. Una manera molt visual que mostra els moviments de milions de persones, però que no reflecteix les dificultats i els perills del seu camí.

 • Wheelmap  

  Mapa interactiu on es poden buscar llocs adaptats per a persones amb mobilitat reduïda arreu del món.

 

Història

 • Carta Històrica de Barcelona  

  Aquest mapa és un prodigi de la cartografia moderna que explica 2.000 anys d’història de la ciutat de Barcelona mitjançant un mapa interactiu.

 • Totes les batalles de la història  

  Reunides en un sol mapa. Un algoritme i la Wikipèdia fan possible aquest mapa, imperfecte en alguns detalls, però igualment útil des del punt de vista històric.

 • Mapes secrets de la CIA  

  Mapes desclassificats per l’Agència d’Intel·ligència dels Estats Units elaborats pels seus cartògrafs en moments de greus crisis internacionals. Mapes amb un gran valor documental i que t’ensenyaran a entendre millor la història recent.

 
Data d'actualització: 02.02.2018