Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

Sexting, quan la diversió o la broma esdevé un malson.

Sexting
Autor Mike Licht, NotionsCapital.com
Alguna vegada t’has fotografiat o registrat algun vídeo amb el teu mòbil despullat/da o mig despullat/da? Has enviat aquest material a la teva parella o altres amistats com una broma o un joc? Si la resposta és afirmativa segurament ho has fet de forma espontània i sense pensar-ho gaire. Des d’aquí et volem informar dels efectes col•laterals que poden derivar d’aquesta pràctica.

Un cop més s’utilitza un anglicisme per anomenar un fenomen emergent a la nostra societat, el “sexting”, també conegut com a “sexteo”. És l’enviament a través del telèfon mòbil, de material eròtic o sexual d’alta o baixa intensitat (fotos o vídeos), i que tenen com a protagonistes a les mateixes persones que l’envien.

Diverses enquestes (Sex and Tech Survey / Cyberbullying and Sexting Topics of Discussion at Cox’s Annual Teen Summit in DC ) realitzades als Estats Units revelen que aquesta pràctica s’està estenent ràpidament entre els joves i els adolescents. Ja sigui per diversió, per fer alguna broma o per lligar és un fenomen que va a l’alça i que cal conèixer per tal de preveure’n els efectes.

Aspectes que cal considerar

Els telèfons mòbils i sobretot els anomenats telèfons intel·ligents (“smartphones”), no són una altra cosa que petits ordinadors i, per tant, estan exposats a atacs externs i al robatori de les dades que hi introduïm. Per tant, encara que no enviessis a ningú el teu material privat estaries en situació de risc.

Un cop has enviat una foto o un vídeo, perds totalment el control d’aquest material i no saps a qui pot arribar i quin ús se’n pot fer, i sense el teu consentiment!

Pensa que el vincle sentimental que t’uneix a la persona a qui has enviat un material de caràcter íntim, pot trencar-se en qualsevol moment. Internet està ple de material íntim i privat difós per despit, revenja o amics massa bromistes o poc conscients dels riscos que això implica.

Conseqüències a tenir en compte

La difusió d’aquests continguts pot afectar directament i negativament a la teva vida familiar, escolar o laboral. De quina manera? Doncs tens molts números de patir ciberassetjament, per exemple, o bé se’t poden manifestar problemes de salut física o psicològica en el cas que algú faci un mal ús del teu material privat.

Repercussions legals
En funció de la legislació de cada país podries tenir problemes legals encara que fossis el propietari del material privat (creació, possessió o distribució de continguts “no apropiats”). El fet de difondre aquest material podria ser delicte per vulneració del dret a l’honor i la pròpia imatge, o difusió il·lícita de dades personals.

Recorda que...
Aquestes recomanacions també les has de tenir en compte per altres dispositius com ordinadors o “tablets” i altres plataformes de publicació de continguts digitals com webs, xarxes socials o el correu electrònic.

Data d'actualització: 21.11.2016