Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

Telèfons mòbils


Els mòbils, avui

Els mòbils, avui
Lorna Watt

El primer telèfon mòbil, que va presentar Motorola al 1984, pesava gairebé un quilo, mesurava 33x4,4x9 centímetres i tenia una autonomia de conversa d'una hora. En trenta anys, les coses han canviat molt. Ara, els telèfons mòbils cada vegada pesen menys, són petits, plans i tenen pantalles cada vegada més grans i amb més resolució, malgrat que això va en detriment de la seva autonomia. A més a més, s'han convertit en una eina que no només serveix per parlar i enviar missatges, sinó també per escoltar música, veure vídeos, descarregar arxius, consultar el correu electrònic, fer pagaments o fer-lo servir com a gps, per posar només alguns exemples.

L'expansió dels telèfons mòbils ha superat totes les expectatives. Segons l’Eurobaròmetre sobre comunicacions electròniques del 2013, el 90% de les llars a l'Estat espanyol tenen un telèfon mòbil, mentre que els telèfons fixos són presents al 74% d’aquestes. A més, segons les dades que proporciona regularment l’Observatorio Nacional de las Telecomunicaciones de la SI, des de l’any 2006 ja hi ha més aparells que habitants. Per això, els grans fabricants de telèfons mòbils pugnen per oferir més prestacions i preus més competitius, i paral·lelament les companyies operadores, el segon sector implicat, lluiten per fidelitzar els clients a través de promocions diverses, grans campanyes publicitàries i unificació de serveis.

Els joves constitueixen els clients més assidus de la telefonia mòbil, donat que la generació actual té les noves tecnologies com un dels eixos principals de la seva vida. Hores d'ara, la majoria de joves ja disposa, com a mínim, d'un telèfon mòbil, i cada vegada es comença a usar a una edat més primerenca. Les operadores en treuen profit i competeixen per captar aquest sector amb estratègies de màrqueting que inclouen promocions, continguts específics, i també hi ha un gran negoci al voltant de les apps o els accessoris per als aparells i la seva personalització.

 

El laberint de les tarifes

El laberint de les tarifes
Nimbuzz

Segons un estudi publicat per la Comissió Europea al juliol de 2013, les tarifes espanyoles de telefonia mòbil són de les més cares d'Europa. L’estudi reflecteix com a l’Estat espanyol es paga una mitjana de 13 cèntims/minut per trucada, sense comptar l’establiment de trucada, mentre que la mitjana dels països de la Unió Europea (UE) és de poc més de 9 cèntims/minut. Tot i que cada vegada els SMS es fan servir menys, si ens centrem en els seus preus, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) estableix un preu mitjà de 8,11 cèntims, però si consultem les tarifes dels diferents operadors veiem que la majoria cobren 12 cèntims per missatge. Aquests costos i el constant bombardeig d’ofertes fan que els usuaris canviïn sovint d'operadora, a la recerca de tarifes millors. De fet, Espanya és l'estat de la UE on aquesta pràctica és més habitual.

Cada vegada més les operadores disposen d’ofertes integrades, que consisteixen en unificar en una factura els serveis de mòbil, fix, ADSL i televisió de pagament. Aquesta mena de tarifació pot ajudar a rebaixar la factura d’alguns consumidors, però cal tenir en compte que normalment inclouen una tarifa plana amb una sèrie de serveis que, independentment de si els consumim totalment, els cobren igualment. A més, si no ens satisfà algun dels serveis del paquet que hem contractat és possible que ens penalitzin per donar-lo de baixa i els avantatges que ens suposaven la resta de serveis desapareguin.
Una manera d’aprofitar la guerra de les tarifes l’ha trobat Apple amb les anomenades targetes Soft SIM. L’avantatge que ofereix aquesta tecnologia és que permet detectar les xarxes de les diferents operadores i connectar amb la que resulti més barata. Caldrà veure però, si aquesta novetat es fa extensible a totes les marques de mòbils.
Pots fer servir els comparadors de tarifes que trobaràs arreu de la xarxa per saber quina tarifa et convé més, segons l’ús que facis del mòbil. Aquí te’n donem alguns exemples.

 

Prestacions de tota mena

Prestacions de tota mena
Jordan 3600

Els mòbils s’han convertit ja en petits ordinadors portàtils i cada vegada ofereixen més prestacions. Amb un telèfon mòbil a la mà, avui en dia ja podem fer pràcticament de tot:
- trucar i enviar missatges, òbviament
- fer videotrucades, en les que veiem el nostre interlocutor, com en una videconferència
- escoltar música en streaming
- consultar el correu electrònic
- jugar a videojocs
- enregistrar i veure vídeos
- fer fotografies
- geolocalitzar qualsevol punt del planeta per saber com arribar als llocs

A banda de totes les accions que els usuaris de telèfons mòbils poden fer amb els aparells, hi ha infinitat de serveis d'organismes, empreses i entitats als quals es pot accedir gràcies als smartphones mitjançant petits programes anomenats aplicacions o apps: rebre titulars de notícies o llegir directament diaris o revistes, fer tràmits amb l'administració, saber quan passarà el proper autobús, conèixer el nivell de pol·len a l’aire, descarregar música en format mp3, conèixer la distància que hem recorregut en un dia o les calories que hem gastat, fer compres, saber on es pot donar sang i quin és l’estat dels nivells de sang a Catalunya o veure la televisió en directe, només per posar alguns exemples.
A dia d’avui les possibilitats són infinites, hi ha milions d’aplicacions, moltes d’elles gratuïtes, que ens permeten agilitzar procediments o tràmits, adquirir coneixements, tenir contacte immediat amb persones o grups sense tenir-los físicament al davant o, senzillament, distreure’ns una estona.

En els darrers anys també ha sorgit un nou format de telèfon mòbil anomenat phablet (taulèfon o telèfon tauleta). Es tracta de smartphones que tenen mides semblants a les de les tauletes, entre 5 i 7 polzades (entre 12 i 18 cm), cosa que facilita la visualització de qualsevol contingut.

Els mòbils actuals permeten tenir connexió a Internet de forma permanent, ja sigui amb la mateixa connexió de l’aparell o amb la proliferació d’accessos Wi-Fi oberts i gratuïts a molts punts del territori, de manera que l’accés tant a les prestacions de l’aparell com a les aplicacions no té límits, ni geogràfics ni horaris.

Et proposem alguns recursos que et poden resultar d'utilitat.

 

Tendències de futur

Tendències de futur
Unsplash

Les xarxes de telefonia mòbil són capaces de transportar cada vegada més dades i a més velocitat. La tecnologia 4G està força implantada i ja s’està treballant en la següent generació, la 5G, que permetrà intercanviar dades a una velocitat de fins a 1 Gb per segon a una distància màxima de 2 quilòmetres, i que es preveu que es pugui comercialitzar a partir de l’any 2020.

Els futur dels mòbils és difícil de predir, ja que la tecnologia avança a gran velocitat i qualsevol novetat queda obsoleta en poc temps. Ara bé, hi ha algunes coses que ja comencem a veure implantades i d’altres que potser les veurem aviat. Te les desglossem per temes:
Tecnologia NFC (Near Field Communication): és una tecnologia sense fils, de curt abast, que permet la interconnexió entre dispositius electrònics d’una manera intuïtiva, senzilla i simple. Quan els dispositius estan a prop es produeix la comunicació i això permet diverses operacions com fer pagaments o treure diners del caixer acostant el mòbil a un dispositiu amb aquesta tecnologia, emmagatzemar informació personal per accedir de forma segura a edificis (en comptes de tenir una targeta identificativa), emmagatzemar entrades pel control d’accessos en aparcaments, concerts, cinemes o d’altres esdeveniments o fer una fotografia i enviar-la a la televisió o a l’impressora sense haver de configurar res.
Nous materials: els fabricants ja treballen en materials com el grafè o el metall líquid pels mòbils del futur. Aquests materials es caracteritzen per la seva flexibilitat, lleugeresa i resistència i permeten pantalles més grans i amb més resolució, pantalles hologràfiques o la implantació de la tecnologia 4K en els smartphones.
Bateries: l’autonomia de les bateries és el gran problema dels mòbils d’avui en dia, degut a la quantitat de recursos que consumeixen per l’ús que en fem i la mida de les pantalles. Càrregues ultraràpides (100% de càrrega amb un temps d’entre 5 i 30 segons), càrregues sense fils aprofitant els electrodomèstics que tenim a casa o càrregues mitjançant el so són algunes de les possibilitats que s’estan provant per mirar de comercialitzar aviat.
Control del mòbil: també es treballa en el control del mòbil amb el mínim de contacte, és a dir, sense haver-lo de tocar, mitjançant la veu, gestos o el moviment dels ulls.
El mòbil com assistent personal: tot i que això ja està implantat, tant Google, amb Google Now, com Apple, amb Siri, volen ajudar-nos en el nostre dia a dia fent del mòbil el nostre ajudant personal. Es tracta de tenir tota la informació disponible al mòbil sense haver-la de demanar, fer recomanacions i respondre preguntes. En el cas del Siri fins i tot podem parlar amb el mòbil i demanar-li el que ens faci falta. L’evolució d’aquesta tecnologia farà que prescindim d’agendes, rellotges, calendaris i que, si ho tenim ben configurat, no se’ns escapi res.

 

Els riscos dels telèfons mòbils

Els riscos dels telèfons mòbils
Blake Patterson

La generalització de l'ús de telèfons mòbils ha anat acompanyada de noves formes de fraus i d’aparició de nous virus. A vegades, qui pica l'ham d'enviar un missatge per obtenir un fons de pantalla o sintonia que li agrada se subscriu, sense saber-ho, en un servei que enviarà, cobrant, més tons o fons de pantalla sense haver-los demanat. Una manera d'evitar aquesta mena d'abusos és descarregar l'arxiu a través de l'ordinador i enviar-nos-el per correu, passar-lo al mòbil amb el bluetooth o el cable de dades.
Els virus als mòbils també estan a l’ordre del dia. Cal estar a l’aguait si detectem que passen coses estranyes en el nostre telèfon. Te’n donem alguns exemples:
- aparició constant d’anuncis no desitjats o d’aplicacions que no hem descarregat
- augments de la factura sense motiu aparent
- aplicacions que fan servir funcions innecessàriament
- aplicacions que exigeixen diners per desbloquejar el dispositiu
- pics de dades per fer que el mòbil es connecti repetidament a un lloc web o descarregui arxius de mida gran
Si ens passa alguna d’aquestes coses podem sospitar que un virus ens ha entrat en el nostre mòbil i hem de prendre mesures per eliminar-lo el més aviat possible.
Un altre risc del telèfon mòbil és l'addicció que pot arribar a crear. Tant s’ha estès aquesta patologia que ja té nom: nomofòbia. Es diu que algú és addicte al mòbil quan l’ús que en fa acaba afectant a la seva vida personal o professional. Alguns símptomes d'alerta són l'ansietat que pot generar el fet d'haver de prescindir del telèfon, l'obsessió per les trucades i els missatges rebuts, la manca de capacitat de controlar la despesa telefònica...
La nomofòbia pot desembocar en un aïllament social que pot tenir el seu origen en l’anomenat phubbing, que es defineix com el fet d’ignorar les persones amb les que estem, per prestar més atenció al telèfon mòbil o altres dispositius electrònics.

- Alguna vegada t’has fotografiat o registrat algun vídeo amb el teu mòbil despullat/da o mig despullat/da? Has enviat aquest material a la teva parella o altres amistats com una broma o un joc? Si la resposta és afirmativa segurament ho has fet de forma espontània i sense pensar-ho gaire. Des d’aquí et volem informar dels efectes col·laterals que poden derivar d’aquesta pràctica anomenada sexting.
A banda dels riscos de nivell social que comporten els mòbils n’hi ha també de físics:
- La moda dels selfies pot ser molt perjudicial per a la nostra salut si no anem amb compte. Hi ha persones que han mort o han quedat greument ferides fent-se’n des d’un penya-segat, un terrat o mentre conduïen.
- L’ús excessiu dels dispositius mòbils no causa malalties greus però sí pot produir fatiga i cansament ocular. Maldecap, somnolència, sequedat i irritació dels ulls són altres possibles efectes secundaris. No totes les pantalles produeixen la mateixa fatiga. Quan l’ull mira de prop realitza més esforç que quan mira de lluny, per tant, les pantalles d’ordinador o televisió generen menys estrès que les del telèfons mòbils o les tauletes electròniques.

 

Què pots fer amb el mòbil vell?

Què pots fer amb el mòbil vell?
Ninja M.

La vida mitjana d'un telèfon mòbil és de quinze mesos, però hi ha molta gent que el canvia més sovint. Això vol dir que cada any milions de telèfons mòbils van a parar a la brossa. Aquests aparells són altament contaminants tant pells metalls tòxics (arsènic, antimoni, cadmi, plom, níquel i zinc, entre altres) com pels plàstics que contenen, triguen molts anys a degradar-se de forma natural i per això es recomana reciclar-los.

Els fabricants de mòbils i d'aparells electrònics en general, han d'adherir-se a empreses encarregades de reciclar els aparells electrònics. Darrerament les operadores també ofereixen serveis de recollida de terminals. I també els pots portar, directament, a una deixalleria.

S'estima que el cost total de reciclatge d'un telèfon mòbil amb prou feines arriba a un euro, un preu molt assequible per a ser respectuosos amb el medi. Periòdicament també es fan campanyes d'organitzacions no governamentals que, a través del reciclatge, recullen fons per als seus projectes o simplement envien telèfons que encara funcionen a altres punts del planeta.

 

I si perds el mòbil...

I si perds el mòbil...
Unsplash

Per evitar maldecaps, una bona manera de protegir les dades del nostre telèfon és bloquejar-lo amb una contrasenya o patró de reconeixement. Si no has aplicat aquest bloqueig automàtic i t’has oblidat el telèfon al bar, al tren, o a qualsevol lloc públic o te l’han robat, el temps corre en contra teu. La rapidesa és clau en cas de pèrdua o de robatori del mòbil.
El primer que cal fer és trucar al servei d'atenció al client de la companyia telefònica contractada i sol·licitar el bloqueig immediat de la targeta SIM, és a dir, aquella que conté totes les dades del número de telèfon, el compte, el contracte assignat i, potser fins i tot, la llista de contactes. Una vegada desactivada aquesta targeta, ningú no podrà efectuar o rebre trucades des del mòbil desaparegut. Això sí, qui el tingui pot canviar la targeta i fer-lo servir. Per posar-li una mica més difícil podem bloquejar l’aparell telefònic, facilitant a l'operador de la companyia el codi IMEI, és a dir, el codi d'activació del mòbil, que sol estar en una adhesiu a la caixa del mòbil i que consta de 15 números. Per als més previsors, es pot conèixer aquest codi tot prement les tecles *#06#. Aquesta gestió no és definitiva, ja que en cas de recuperar més endavant l'aparell, la companyia pot tornar a activar-lo.

Recuperar les dades...i el mòbil
Una vegada fets aquests tràmits urgents, caldrà recuperar les dades de la targeta SIM, i això es pot fer acudint a un centre autoritzat -com, per exemple, les botigues de cada companyia- i sol·licitant un duplicat de la targeta, que es farà a l'instant. La majoria de companyies disposen de serveis pensats per a copiar aquest llistat de contactes abans de perdre el mòbil.

Per recuperar l'aparell telefònic és imprescindible conèixer el codi IMEI. En cas de denunciar a la policia la desaparició del mòbil per robatori, és necessari informar d'aquest codi, ja que si no es coneix, no es podrà associar cap telèfon a l'usuari.

Aplicacions de rescat
Actualment existeixen moltes aplicacions de rescat que t’ajuden a localitzar el mòbil en cas de pèrdua o robatori i eviten així que en facin un mal ús o que t’inflin la factura sense poder-ho controlar. Aquestes apps incorporen funcions de localització del terminal, poden descobrir el número SIM amb el que estan funcionant, esborrar les dades o bloquejar-lo, activar la càmera per fer una fotografia de qui l’està utilitzant o fer que apareguin missatges del tipus “he perdut aquest telèfon, si us plau, truca’m” a la pantalla. Tot això a distància!

 

Mòbils en català

La demanda perquè els telèfons mòbils incloguin totes les variants lingüístiques del país va en augment. És per això que cada vegada hi ha més fabricants que inclouen el català en els menús dels telèfons mòbils. També incorporen els diccionaris i els correctors en català.
Hi ha també alguns portals que contenen l’oferta d’aplicacions en català.

 

Saber-ne més

 • Telefonia mòbil a l'Agència Catalana de Consum  

  La secció web dedicada a la telefonia mòbil inclou informació sobre temes tan variats com el preu, la portabilitat, el roaming, les diferències d'accedir al servei per contracte o amb targetes prepagament i moltes recomanacions.

 • Termcat. Terminologia bàsica dels dispositius mòbils  

  Aquest diccionari, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, conté una cinquantena de termes relacionats amb els dispositius mòbils, especialment els telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils, amb la definició en català i equivalents en castellà, francès i anglès. Algunes fitxes també inclouen notes explicatives i il·lustracions.

 • Telefonia mòbil a la Viquipèdia  
 • Rànquing verd de productes electrònics elaborat per Greenpeace  

  Si vols tenir en compte criteris mediambientals a l’hora d'adquirir un producte electrònic, aquest rànquing classifica els principals fabricants d'ordinadors personals, telèfons mòbils, aparells de televisió i videoconsoles segons la seva política de químics, de recollida i de reciclatge (en anglès).

 • Operadores mòbils virtuals  

  Són empreses que no disposen de xarxa pròpia i antenes i ofereixen serveis bàsics a través de les xarxes d'altres operadores. En el seu moment la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, el màxim òrgan regulador del sector, va forçar les operadores establertes a obrir les seves xarxes per afavorir la competència i, de retruc, una rebaixa de preus. Aquest blog informa de les novetats.

 • MovilZona  

  Portal especialitzat en informació sobre telèfons mòbils. Inclou notícies, comparatives i programes entre altres recursos.

 • Xataka  

  Novetats en telèfons mòbils, anàlisis i característiques.

 
Data d'actualització: 18.04.2018