Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

T’has penedit alguna vegada de quelcom que has publicat?

T’has penedit alguna vegada de quelcom que has publicat?
Autor: Έλενα Λαγαρία
WhatsApp, Facebook, Twitter, ordinadors, tablets o mòbils... L’avanç imparable de les tecnologies posa al teu abast dispositius i aplicacions que et permeten en qualsevol moment i des de qualsevol lloc publicar continguts de tota mena a la xarxa. Però, t’has penedit alguna vegada de quelcom que has publicat?

En un primer moment és possible que no pensis en las conseqüències que poden comportar una foto, un vídeo o un comentari. No tenim cap escrúpol a exposar la nostra vida a la xarxa, a la vista de tothom: des d’aquella bogeria d’una nit d’estiu fins a totes les nostres alegries, tristeses i potser també alguns excessos. Les xarxes socials estan plenes de secrets que deixen de ser-ho al mateix instant que es publiquen. Totes les accions que fem a Internet deixen una petjada digital.

Repercussions personals
Tot el que publiques esdevé, sense adonar-te’n, la teva carta de presentació al món. Mostra com parles, com escrius, com penses... en definitiva, mostra com ets.
Si a la vida presencial et preocupes per la teva imatge, per què no hauries de fer-ho també amb la teva imatge 2.0?
Un insult, una crítica personal, un comentari xenòfob o, fins i tot, un missatge amb unes aparentment inofensives errades ortogràfiques, poden tenir conseqüències negatives.

Repercussions laborals
Les empreses i els seus departaments de recursos humans utilitzen cada cop més les xarxes socials per investigar els perfils dels candidats a un lloc de feina. A partir dels teus vídeos, fotos i comentaris poden extreure conclusions sobre el teu caràcter i personalitat. Fins i tot si ja tens feina, la publicació de determinats comentaris o opinions podrien costar-te el lloc de treball.

Què fas per la teva privacitat?
Et proposem un experiment. En qualsevol dels cercadors o en diversos d’ells, fes una recerca posant el teu nom i cognoms. Potser el resultat et sorprendrà.

Ja sigui per desconeixement o simplement perquè no coneixem com funcionen, en moltes ocasions no utilitzem totes les eines o filtres de privacitat que cada web social posa a la nostra disposició. A més, moltes de les xarxes socials estableixen mecanismes d’integració entre elles que fan que el que publiques a un web social pot aparèixer automàticament a un altre. I convé recordar que el nivell dels filtres de privacitat no són iguals a totes les xarxes socials.

De vegades no som nosaltres qui publiquem les nostres coses, sinó que ho fan els familiars o els amics. Per això convé que els advertim dels riscos i també de si estem d’acord que publiquin imatges o continguts on nosaltres siguem presents.

Així doncs, et consideres dins del grup dels penedits? Ja saps que al Facebook del Jove.cat pots compartir les teves experiències i posar en comú solucions i recursos.

[Assetjadors i ciberdelinqüents: Hem deixat de banda el tema dels assetjadors i ciberdelinqüents perquè el tractem de forma més específica a l’article “Sexting, quan la diversió o la broma esdevé un malson”. Et convidem a fer-hi una ullada.]

Data d'actualització: 01.06.2012