Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Tecnologia
 

Una tecnologia massa intel·ligent?

tecnologia_intel·ligent
Autor: Ð…olo
Ja tenim a prop el Nadal i comencem a pensar en el que regalarem o ens regalaran. La tendència dels últims anys ens diu que enguany els dispositius electrònics seran de nou els regals estrella

L’avanç de la tecnologia sempre ha estat lligat al discurs de fer-nos la vida més fàcil, més agradable, evitar-nos feines farragoses i deixar-nos més temps lliure per a les nostres activitats d’oci.
Hem arribat a un punt que cada vegada hi ha més dispositius i estris amb la denominació potser massa exagerada d’intel·ligent (smart): smartphones, smart TV, robots que netegen tot solets la vostra llar...Sabies que algunes de les tecnologies que apareixien a la pel·lícula Minority report ja les esteu utilitzant diàriament?
Poc a poc les màquines pensants van guanyant terreny a la nostra llar i a les nostres vides però, tanta tecnologia intel·ligent és convenient realment?

No et preocupis de res, la màquina t’ho fa tot
Posem com a exemples de tecnologia intel·ligent dues càmeres fotogràfiques del tot innovadores que ja es troben a la venda:

Lytro és una càmera amb la qual només t’hauràs de preocupar d’enquadrar el que vols fotografiar i poca cosa més. Sí, sí, ho has llegit bé; no t’has de preocupar d’enfocar, ni de la llum, ni de cap altre paràmetre. Tot això ho farà la màquina després de fer la foto, fins i tot canviar-li la perspectiva gràcies al software que incorpora.

Autographer és una càmera que et permetrà complir el teu vell somni de dur sempre amb tu la càmera. Pots portar els 58 grams de càmera penjant del coll o bé pots adherir-la a la teva roba i no t’hauràs de preocupar pel que vols fotografiar. La màquina és prou intel·ligent per prendre aquesta decisió per tu. La màquina decidirà quan hi ha quelcom interessant per fotografiar durant les 24 hores que té d’autonomia.

Evolució o involució?
Realment és divertida i emocionant el tipus de fotografia que proposen els exemples anteriors? Quin valor o quin mèrit  té una fotografia feta d’aquesta manera? No és millor caminar o córrer pels carrers i els parcs que no sobre una avorrida cinta de córrer o d’”spinning”?

Allò que ens diferencia de la resta d’éssers vius és la facultat de pensar. Això ens ha permès investigar, progressar, avançar, fins a un punt que tant de progrés pot tenir un efecte bumerang sobre nosaltres. Pot arribar el dia que ja no necessitarem realitzar moltes de les tasques que duem a terme actualment. Potser no ens caldrà ni pensar, les màquines ho faran per nosaltres. Valors com la creativitat, l’esforç, la inventiva, la curiositat, podrien ser només paraules en un diccionari en un món de zombis acomodats dominats per les màquines intel·ligents.

Fins on estaries disposat a cedir davant de les tecnologies intel·ligents o a partir d’on et plantaries? Entra al nostre mur de Facebook  o al Twitter  i explica’ns què en penses.

Data d'actualització: 11.12.2012