Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Autoempresa
 

Sabies que... què és el treball col·laboratiu?

Coworking
Autor: coworking.sevana
Vols ser autònom, emprendre el teu projecte professional, la teva empresa, però et trobes amb l’aixeta dels crèdits i les subvencions tancada. No obstant això, ja ha arribat una nova forma de treballar per rescatar els joves emprenedors, parlem del treball col·laboratiu, més conegut com a “Coworking”.

Afortunadament, l’ésser humà té una gran capacitat per reinvertar-se, d’incentivar l’enginy enfront de l’adversitat i fruit d’aquesta capacitat neixen iniciatives com la del “Coworking”.

Què és?
Una nova forma de treballar adreçada a treballadors i professionals independents, autònoms amb una filosofia de treball freelance, en què es comparteix un espai de treball comú encara que es procedeixi de sectors laborals diferents.
Aquest espai ofereix a cada professional diversos serveis per al desenvolupament de la seva feina com un escriptori propi, accés a Internet, telèfon, impressora, fotocopiadora, així com altres serveis de valor afegit com sala de juntes, sala d’exposicions, activitats culturals, etc. A més, es pot utilitzar l’adreça de l’espai com a domicili fiscal de l’ empresa.
Aquests equipaments es poden llogar a temps parcial (matí o tarda) o a jornada completa.

A qui va adreçat?
A professionals independents, que treballen de forma autònoma i que no necessiten edificis o equipaments propis per crear la seva empresa: dissenyadors, programadors, professionals de les noves tecnologies, escriptors, periodistes, fotògrafs, arquitectes, etc. Molts perfils professionals que desenvolupaven la seva feina des de casa en la modalitat de teletreball. El “coworking” és un recurs que també podrien aprofitar les entitats sense ànim de lucre.

Quins avantatges té?

  • Reducció de la despesa; la despesa de subministraments bàsics (gas, llum, aigua,etc.) i manteniment està inclosa.
  • Ja no es treballa en un ambient d’aïllament.
  • Millors equipaments que a casa.
  • Mobiliari i decoració més amigable que el que es troba a una empresa.
  • També hi ha espais d’oci per desconnectar.
  • Compartir amb la resta de professionals idees, projectes, experiències, contactes. S’estableixen maneres de treballar més socials.
  • Una atmosfera que fomenta la productivitat i el treball en xarxa.

En resum, disposar d’una seu més econòmica per a l’empresa.

Quin cost té?
Cada espai té la seva política de preus i condicions però en general la mitja jornada de tarda pot sortir per menys de 80 euros al mes, i pel matí uns 115 euros mensuals. El preu de la jornada completa de dilluns a divendres pot sortir per menys de 200 euros al mes.
A més, en molts casos els contractes de permanència són mensuals.

I què passa amb el teletreball?
Sabies que enguany Yahoo ha prohibit el teletreball als seus treballadors per manca de resultats?
Tot i els avantatges que planteja, aquesta modalitat de treball també presenta dubtes. En primer lloc, cal molta disciplina i força de voluntat per complir el pla de treball. A casa hi ha molts elements de distracció que poden disminuir la productivitat. D’altra banda, l’aïllament no sembla la millor “companyia” en un moment on els valors dominants són el treball col·laboratiu, l’intercanvi d’idees i coneixement i el treball en xarxa.

Hi ha molts centres de “coworking” a Catalunya?
L’Estat espanyol és el tercer país del món en nombre de centres i quasi la meitat estan a Catalunya. En aquest mateix document te’n facilitem una selecció.

Creus que el “coworking” et pot ser útil? Ja estàs utilitzant aquests espais? Entra i explica'ns-ho a la nostra pàgina a Facebook. T'hi esperem!

Data d'actualització: 27.05.2013