Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Autoempresa
 

Tu ets la teva empresa

Diuen que les crisis ens enforteixen i ens fan créixer. L’actual crisi econòmica que està sacsejant especialment a la joventut pot ser un esperó per capgirar la situació i cercar noves oportunitats laborals. I quan picar a les portes de centenars d’empreses no dóna els resultats esperats, l’autoocupació apareix com una opció a tenir molt en compte. Que és arriscat? Ningú ho nega. Però per ajudar-te a prendre la decisió encertada t’oferim un conjunt de recursos inicials perquè crear la teva pròpia empresa es converteixi en alguna cosa més que un pla B.


Tens fusta d’emprenedor?

Tens fusta d'emprenedor?

Una bona idea, talent, constància i molta il·lusió. Són alguns dels ingredients necessaris per iniciar un projecte. Però són suficients? Crear una empresa o un lloc de treball pot resultar molt enriquidor, però també comporta assumir riscos i estar preparat per gestionar tota mena de dificultats. Per desenvolupar qualsevol projecte empresarial cal tenir unes determinades habilitats, un caràcter decidit, capacitat per adaptar-se als canvis i tot un seguit de trets que defineixen que una persona sigui o no emprenedora.

L’eina Cloe
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) té un programa, anomenat Cloe, que t’ajudarà a definir quin és el teu objectiu professional. Es tracta d’un qüestionari en línia que et pregunta sobre els teus valors, interessos, aptituds, personalitat i competències. Es pot realitzar en un hora, tot i que si no es disposa d’aquest temps també es pot desar i tornar a recuperar més tard. Després, el SOC envia un informe final amb el perfil professional resultant.

Les claus per emprendre
El portal de Barcelona Activa té un recurs que avalua i diagnostica les competències necessàries per emprendre. Per començar et demanarà que t’identifiquis amb 5 grups d'emprenedors, en funció de l'activitat que vols desenvolupar. En la segona fase de diagnosi, se’t plantejaran 10 situacions per posar-te a prova en què hauràs de prendre decisions per avaluar les teves competències emprenedores. Finalment, podràs veure els resultats i conèixer el potencial que tens com a emprenedor o emprenedora.

L’autodiagnòstic d’actituds emprenedores
A nivell estatal, disposem d’un test per avaluar l’actitud d’emprenedoria. Després d’emplenar un formulari per registrar-se, la Dirección General de Política de la Pequeña y Mediana Empresa (Ministeri de Treball) ofereix 25 preguntes relacionades amb la motivació, el perfil psicològic, la capacitat analítica, el grau de creativitat i l’aversió al risc. Les persones usuàries, a mesura que van responent, tenen un baròmetre que els indica si el seu perfil es correspon amb les actituds detectades en altres persones emprenedores que ja han iniciat el seu projecte empresarial. En funció d’això, l’eina facilita recomanacions d’actuació, recursos informatius i eines de formació en línia.

Avaluació de la idea inicial
I en el moment de plantejar-se l’emprenedoria també és fonamental que la idea que tens per tirar-la endavant sigui encertada. En aquest sentit, el Test IDEA és l'eina en línia del portal de creació d’empreses de la Generalitat, INICIA, que et farà reflexionar sobre el teu projecte i la manera com el vols desenvolupar. En 20 o 25 preguntes prendràs consciència del procés d'iniciar un negoci, la qual cosa t’ajudarà a identificar el punts forts i els punts febles de la teva proposta.

 

La formació, una excel·lent aposta

La formació, una excel·lent aposta

Per saber què representa l’opció d’autoocupar-se, la formació és més que recomanable. La majoria d’universitats catalanes et proporcionaran cursos, tallers i seminaris per saber què cal fer i quines qualitats personals cal tenir per encarar qualsevol projecte empresarial. De fet, s’ha creat recentment la Xarxa d’Emprenedoria Universitària per coordinar les universitats públiques catalanes amb l’objectiu de detectar el talent i fomentar l’esperit emprenedor. La Xarxa impulsarà jornades de foment de l’emprenedoria i tallers de competències emprenedores, per tal de generar coneixement, i afavorirà xarxes de col.laboració i de negocis per fer créixer i consolidar iniciatives empresarials.

Banc de casos de noves empreses
L’aprenentatge d’experiències prèvies és un altre de les vies de què disposes per formar-te. INICIA té un banc de casos engrescadors que estan agrupats segons la forma jurídica de l'empresa, l'activitat a què es dedica i el capital inicial. Conèixer l’experiència d’èxit d’altres persones ens pot donar l’empenta que necessitem per creure en la nostra idea i aconseguir l’objectiu.

 

De la idea al negoci

De la idea al negoci

Arribats a aquest punt, ja tindràs clar les teves habilitats d’emprenedoria i hauràs madurat la idea inicial. És el moment de fer un salt endavant i de plasmar, negre sobre blanc, tots els detalls del projecte, quins recursos necessitaràs i quines accions vols engegar per posar en marxa el negoci. El pla d’empresa serà el document que et servirà per analitzar la viabilitat del teu projecte.

Plans d’empresa
A la xarxa hi trobaràs diferents guies, com la que et proposa INICIA, amb les directrius per redactar-lo i eines telemàtiques per poder-lo generar amb la possibilitat de rebre acompanyament professional durant tot el procés. Barcelona Activa disposa d’un pla d’empresa online que et permet elaborar-lo a partir de 48 itineraris diferents. Inclou exemples i aplicacions per fer els càlculs financers i requereix que et registris prèviament. I el pla d’empresa que ofereix la Dirección General de la PYME (http://servicios.ipyme.org/planempresa/) s’estructura en una primera part sobre la vessant tècnica del teu futur projecte (forma jurídica de la empresa, idea de negoci, etc.) i una segona, quantitativa, en què podràs expressar en números la teva idea. També és en línia i cal registrar-se prèviament.
Si ja tens un usuari en aquest darrer portal, pots provar el joc de simulació empresarial SIMULA, desenvolupat per a tres sectors (restauració, comerç i confecció tèxtil) que planteja situacions del dia a dia dels empresaris i emprenedors per conèixer els punts més crítics en la creació i gestió d’un projecte empresarial. La intenció és afegir, en un futur, nous sectors productius.

 

Com serà la nova empresa

Com serà la nova empresa

Segons vulguis tirar endavant un projecte en solitari o bé comptis amb altres persones, però també en funció del règim de seguretat social entre els emprenedors del projecte o del volum del capital inicial, hi ha diverses formes jurídiques que pot tenir la nova empresa: empresari/ària individual (autònom), societat civil, societat laboral, societat de responsabilitat limitada, cooperativa...
Consulta quina serà la més apropiada segons els teus requeriments:
http://inicia.gencat.cat/inicia/cat/guia_tramits/index44001.jsp 

Quins tràmits s’han de fer
La tramitació administrativa i tota la paperassa que comporten són sovint frens per incentivar l’autoocupació. L’Oficina Virtual de Tràmits et facilitarà una guia amb tota la informació sobre el que és necessari per constituir una cooperativa, una societat limitada laboral, un establiment comercial o per fer-se autònom.
Si disposeu del certificat digital podeu des de l’Oficina de Gestió Empresarial crear una empresa des d’Internet. Si no disposeu d’aquesta certificació, haureu de fer-ho presencialment mitjançant la xarxa PAIT (Punts d’Assessorament i Inici de Tramitació).
Justament per fomentar l’emprenedoria, la Generalitat facilita la tramitació telemàtica a través dels PAIT d’una societat limitada nova empresa (SLNE). D'aquesta manera, l'emprenedor només cal que es desplaci al PAIT més proper, aporti la documentació i la resta de tràmits les fa el sistema informàtic.

 

Fons de finançament

Fons de finançament

Un dels principals reptes que tenen les persones joves emprenedores és, justament per la seva joventut, la dificultat de disposar del capital inicial per engegar un negoci. I de fet, de la possibilitat de tenir la suma econòmica inicial pot dependre la decisió de tirar endavant o no amb l’autoocupació.
Pots consultar la guia de finançament d’ INICIA per saber amb quins recursos poden comptar les persones emprenedores per finançar-se: prèstecs, microcrèdits, avals. Per cercar el finançament més adient, segons les teves necessitats, el portal del finançament, FINEMPRESA, posa a disposició d’empreses i emprenedors informació sobre els instruments financers que ofereix la Generalitat. Es poden fer cerques en funció del destinatari, del sector, de la finalitat i de l’organisme.

Subvencions i ajuts

I per estar al dia de les subvencions i ajuts que convoquen les administracions públiques i altres organismes, cal que consultis la base de dades d’ACC1Ó, l’agència per a la innovació i la internacionalització empresarial. Si estàs a l’atur també pots optar per capitalitzar la prestació, de manera que cobris tot l’import de la prestació per desocupació d’un sol cop i puguis utilitzar aquest capital per crear la teva empresa.
Autoocupació és una fundació privada que gestiona ajuts i subvencions per promoure l’emprenedoria. Ofereix informació sobre capitalització de l’atur, subvencions per a la promoció de l’ocupació autònoma i per a la creació de cooperatives. També disposa d’un servei de microcrèdits, per facilitar la inserció laboral de persones emprenedores excloses del sistema financer tradicional perquè puguin crear les seves empreses.

Diners dels àngels
A més de les vies de suport institucional per trobar finançament, també és possible obtenir recursos gràcies als inversors individuals, els anomenats “àngels inversors”. BANC (Business Angels Network Catalunya) és la primera xarxa catalana de Business Angels per pal•liar les dificultats de trobar finançament mitjançant els recursos tradicionals que ofereixen les entitats bancàries a les persones que estan començant un negoci. Per poder-s’hi acollir cal que es faciliti el pla d’empresa (el mateix web detalla com s’ha d’elaborar), junt amb un resum executiu i una presentació del projecte.

 

Acompanyament i orientació

Acompanyament i orientació

I si arrencar no és senzill, tampoc la feina del dia per consolidar qualsevol projecte l’ocupació. El programa Projecta’t d’INICIA pretén justament oferir acompanyament, assessorament i formació durant el procés de constitució, llançament o creixement de l’empresa. En paral•lel, el Ministeri de Treball també disposa del programa Tutela, d’acompanyament per a la consolidació d’empreses constituïdes telemàticament a través de la xarxa de PAIT (Punts d’Assessorament i Inici de Tramitació).
Compartir experiències i coneixements empresarials és també un bon recurs per fer créixer el negoci. L’Anella és un portal de networking empresarial on trobaràs exemples, eines, recursos i, és clar, suport en la nova aventura que comences.

 

Joventut, al teu costat

Joventut, al teu costat

Per ajudar-te a arrencar i a desenvolupar qualsevol projecte, no oblidis que et pots adreçar a l’Oficina Jove de Treball. Es tracta d’un servei de la Direcció General de Joventut que està dirigit a joves de fins a 35 anys i on, a banda de trobar una borsa de treball i rebre orientació laboral, t’informen i assessoren sobre els passos a seguir per constituir la pròpia empresa, per redactar el pla d’empresa i per trobar les fonts de finançament, els ajuts i subvencions. Es tracta d’un servei personalitzat, pel qual has de sol·licitar cita prèvia.
Arreu de Catalunya, disposes també de les Oficines Joves que formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) que compten amb un servei especialitzat de treball i emprenedoria que es basa en el seguiment i la personalització. En un únic espai se centralitzen tots els recursos necessaris perquè l’autoocupació arribi a bon port.

 
 
Data d'actualització: 07.04.2014