Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Millora la presentació del teu currículum

Currículum visual
Imatge:Freepik.com
Com gairebé ja es tradició per aquestes dates, et recordem que la confecció del currículum, el primer pas en la cerca de feina, mereix donar-hi un parell de voltes. Diu molt de tu. I si vols aprofundir en com enviar el teu CV sense passar desapercebut, el proper 19 de setembre pots participar en la sessió presencial "Enviar currículums a les empreses, però com?"a l'Oficina Jove de Treball, on aprendràs com preparar correctament una autocandidatura.

El sentit comú ja ens diu que sigui quin sigui el format i la presentació del currículum hi ha aspectes comuns que cal observar, com la correcció, l’ordre, la coherència, la rellevància i adequació de la informació al lloc de treball...però el format pot ser molt diferent i a l’hora d’escollir-ne un o un altre cal tenir en compte el tipus de lloc de treball o d’empresa per als quals oferim els nostres serveis, i no deixar-nos emportar només pels nostres gustos personals.

El currículum tradicional
El currículum d'estructura clàssica i en format paper encara es fa servir en moltes circumstàncies. Sovint pots trobar que et demanin aquest format tradicional. Possiblement també l’utilitzaràs algun cop quan tu mateix t’ofereixis per treballar en una empresa (autocandidatura), o quan en una entrevista vulguis lliurar una versió actualitzada.

De pàgines que t'assessoren per fer el curriculum vitae i models de plantilles en trobaràs molts a Internet. Procura redactar de forma correcta i ordenada, i no deixis de fer referència a informació rellevant. Pots inserir-hi una fotografia. Revisa’l bé. Una preselecció entre candidatures se sol basar en una primera lectura.

El currículum l’aniràs actualitzant, val la pena un esforç inicial i després només caldrà fer-li els retocs oportuns. Desa’l en un lloc que tinguis controlat i de fàcil accés al teu dispositiu, i sempre amb la darrera data d’actualització.

La tipografia 
Un aspecte que no pots menystenir a l’hora d’elaborar el currículum és el tipus de lletra que utilitzaràs. La tipografia és important, s’ha de tenir en compte. Hi ha tipus de lletra que donen impressió de poc actual, de trobar-se desfasat, o que poden resultar antipàtics de llegir. La cadena de notícies per cable dels Estats Units (CNBC) va consultar un grup d’experts tipògrafs y dissenyadors gràfics professionals sobre quines eren les millors fonts gratuïtes incloses a Word o Google Docs per donar una bona imatge. Les tres primeres fonts amb més adeptes van ser la Georgia, la Gill Sans i la Calibri. També van considerar vàlides les següents: Constantia, Merriweather, Franklin Gothic, Verdana, Cambria, y Corbel.

Es recomana enviar el currículum en format pdf perquè qui el llegeixi ho faci amb el tipus de lletra que tu vols i també per dificultar la modificació del contingut – intencionada o no – per una altra persona.

El currículum innovador
On està escrit que un currículum ha de ser un avorrit document amb molt de text i una foto personal? També pots ser trencador a l’hora d’editar el teu currículum i vestir-lo d’una forma més visual i impactant. D’aquesta manera, a banda dels estudis i experiències laborals prèvies, mostraràs a les empreses les teves habilitats, el teu talent i aprofites l’ocasió per projectar una imatge molt més creativa i/o professional.

Si tens certes habilitats en disseny gràfic, el límit només estarà en la teva imaginació o creativitat. Si no trobes la inspiració enlloc, al cercador d’imatges de Google trobareu trobaràs molts exemples de currículums visuals que et poden donar idees. Només cal posar a la capsa de cerca les paraules “currículums creatius”. CV Parade és un web on també trobaràs diverses galeries de currículums visuals per inspirar-te.

Si no ets gaire manetes del disseny gràfic, no pateixis. A Internet hi ha diverses pàgines web a la teva disposició per poder confeccionar el teu currículum amb gràfics o infografies d’una forma senzilla, i donar-li d’aquesta manera un toc més professional. Alguns d’aquests llocs web són Cuvitt i Vizualize.me.

Les xarxes socials professionals: perfil = currículum
Algunes xarxes socials es fan servir només a nivell professional i el perfil que hi creïs serà el teu currículum. Actualment la més coneguda és Linkedin, que permet agregar empreses com si fossin persones i oferir-te en cas que hi hagi vacants disponibles. D’aquesta manera aconsegueixes un contacte més directe amb els directius i empreses, i pots saltar-te alguns filtres que es solen trobar en els processos de selecció tradicionals.

Altres xarxes socials professionals per presentar el teu currículum:
About.me et permet mostrar les teves habilitats i experiència en format de portafoli professional, incorporant en un sol lloc totes les teves xarxes socials, blogs, articles, etc.
Xing és una xarxa professional de gran implantació en països europeus i asiàtics. Permet configurar la privacitat d’una forma molt personalitzada per triar qui vols que vegi la teva informació personal de contacte.
Viadeo és una altra opció, que funciona d’una manera similar a les altres xarxes socials.

Data d'actualització: 27.08.2018