Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Cercar feina  > Entrevista i proves de selecció
 

Entrevista personal i proves de selecció

Si el currículum i la carta de presentació desperten l'interès de l'empresa pel teu perfil professional, probablement et convocaran a una entrevista personal o a unes proves psicotècniques o pràctiques per conèixer-te millor i avaluar-te les aptituds. En qualsevol cas, és molt important que hi vagis preparat i tranquil per fer-ho tan bé com puguis i sortir-ne satisfet.

L'entrevista personal

Per preparar una entrevista de feina, informa’t tant com puguis sobre l’empresa, revisa les característiques del lloc al qual optes, repassa el currículum i identifica les teves potencialitats com a candidat. Intenta preveure les preguntes que et poden fer i què respondràs. Durant l’entrevista, parla amb sinceritat, mira d’estar tranquil i demana els dubtes que tinguis. Llegeix més consells pràctics i preguntes habituals en aquestes entrevistes.

Entrevista de selecció
Consells pràctics


Abans de l’entrevista
- Conèixer el Currículum propi.
- Tenir presents els punts forts i els punts febles
- Tenir dades de l’empresa
- Recordar l’anunci i el perfil que es demana


Durant l’entrevista
- Tenir una actitud de confiança, de cordialitat, oferir una aparença agradable, ser sincers
- Tenir cura del llenguatge corporal
- Inicialment, tractament de vostè
- Sigueu correctes. Parleu sempre amb educació i respecte de les vostres antigues feines, companys, superiors o empreses.
- Cuideu el vostre aspecte personal, la manera de vestir, la higiene…El maquillatge, el perfum (si en feu servir) que no resultin excessius. La vostra imatge ha de ser coherent amb el lloc.
- Sigueu puntuals, apagueu el mòbil
- Vigileu els tics i la gesticulació excessiva. Aguanteu la mirada de l’entrevistador perquè denota interès pel que s’està escoltant, confiança, seguretat i franquesa

Després de l’entrevista
- Avaluació de l’entrevista
- Millorar els punts febles

I recorda! Cal preparar-se les entrevistes amb antelació: és aconsellable elaborar un guió amb les possibles preguntes que puguin formular-nos durant l’entrevista. També és important que nosaltres fem preguntes referents al lloc de treball, funcions a desenvolupar, etc. Això demostra interès per la feina.

Possibles preguntes

Les proves de selecció

Les proves pràctiques, de coneixement o psicotècniques serveixen per a mesurar les aptituds i avaluar la personalitat de qui opta a un lloc de treball. No tots els processos de selecció inclouen aquesta mena de proves. A vegades serveixen per a descartar alguns finalistes abans de l’entrevista personal, i a vegades per a refermar o aprofundir el coneixement dels candidats preseleccionats. Segueix els consells pràctics i practica els tests psicotècnics.

 

Tipologia

Professionals: consisteixen en exercicis basats en continguts i activitats que son essencials per a la correcta execució de la feina que s’ofereix. (simulen activitats o situacions pròpies del lloc de treball al que s’aspira).

• Culturals: Mesuren coneixements generals

Psicotècniques:
  - Aptituds: Valoren la capacitat i aptituds o habilitats de diferents tipus, Raonament lògic, Verbals, Numèriques, Espacials, Mecàniques, Memòria, Concentració, etc.
  - Personalitat: Intenten avaluar els trets més importants de la personalitat, aptituds socials, motivació, estabilitat emocional, autocontrol…
Generalment, aquestes sessions es fan en grup i tenen una durada que oscil·la entre 1a 3 hores.

 

Consells pràctics
Si has de realitzar alguna prova d’aquest estil, es recomanable que descansis bé i no prenguis cap substància que pugui alterar el sistema nerviós abans de fer la prova (cafè, te, alcohol, fàrmacs, etc).

Durant la prova, escolta amb atenció i/o llegeix detingudament les instruccions, assegurant-vos que ho enteneu. Si no és així, pregunteu.

Les primeres preguntes de cada prova solen ser senzilles, de manera que el grau de dificultat va augmentant successivament. El millor és respondre les preguntes en ordre però si t’encalles en una, passa a la següent i ja intentaràs resoldre-la al final de la prova, si et sobra temps. Treballa tan ràpid com puguis, tot i que sovint no s’arriba al final de la prova.

En les proves de personalitat, contesta amb sinceritat (pensa que hi ha preguntes “trampa” per esbrinar si s’està dient la veritat) i evita comportaments radicals, no donis respostes indecises.

I recorda! L’ entrenament millora substancialment el resultat al reduir l’ansietat i habituar-nos al tipus de qüestions que plantegen.


Data d'actualització: 20.11.2014