Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Cercar feina
 

La cerca de feina: xarxes socials professionals o relacions personals?

I TU, QUÈ EN PENSES? La cerca de feina: xarxes socials professionals o relacions personals?
Lori Greig
Ets dels que encara va porta a porta entregant el currículum per trobar feina i creus en les relacions socials cara a cara? O potser ets dels que penges el videocurrículum a internet a l’abast de tothom? Quina creus que és la millor manera de buscar feina, la tradicional o la “tecnològica”? O potser una combinació de totes dues?

En el context de crisi en què ens trobem la cerca de feina ja és una feina en si mateixa. Però un cop som conscients de “la feina de buscar feina” quin és el mètode més eficaç?

El mètode tradicional
Tradicionalment, hem fet servir diferents canals dels “de tota la vida” que podem resumir en els següents punts:
- Comprar la premsa generalista dels diumenges i revisar-ne les pàgines dedicades a ocupació. També revisar els diaris dedicats a la recerca de feina.
- Buscar les empreses del sector que ens interessa, fer-hi una visita per deixar-hi el currículum i donar-nos a conèixer personalment.
- Fer ús de les borses de treball que coneguem buscant alguna oferta que s’adapti a les nostres necessitats.
- Penjar avisos en taulers d’anuncis oferint-nos per treballar.
- Visitar empreses de treball temporal per deixar-hi el currículum.
- Avisar a familiars, amics o coneguts per si se n’assabenten d’alguna oferta que ens pugui interessar o d’algun lloc on busquin personal.

Internet: una finestra oberta al món laboral
Des de l’aparició d’internet i, sobretot, de les xarxes socials, han sorgit noves possibilitats per a la recerca de feina i s’han ampliat considerablement els canals de comunicació entre les empreses i les persones candidates.

La xarxa ofereix un ventall molt ampli de canals per ajudar-nos-hi.
Començant pels portals dels serveis públics d’ocupació (Servei d’Ocupació de Catalunya  o SEPE), passant per les borses de treball virtuals (infojobs.netlaboris.nettrabajar.commonster.es o infofeina.com), les borses de treball específiques per sectors, l’assessorament en autoocupació (Oficina Jove de TreballACC1Ó o Barcelona Activa), el teletreball (teletreball.net) o els directoris d’empreses (Páginas Amarillas o Anuari Acicsa).

La importància de les xarxes professionals. Recerca de feina 2.0
En poc temps les xarxes socials han guanyat un pes considerable en la recerca de feina.
La nostra presència i la imatge que hi mostrem és bàsica per a moltes empreses que ja les fan servir per a buscar candidats. Cal cuidar els nostres perfils a les xarxes socials perquè cada vegada més les empreses fan una anàlisi dels candidats a través d’aquest mitjà i ho tenen en compte per seleccionar-los o descartar-los per a un lloc de treball. Hem de saber gestionar la nostra identitat digital envers la recerca de feina, així la nostra identitat es pot convertir en una potent eina per trobar feina dins del nou context 2.0.
Segons un estudi fet pel portal Viadeo, aquests serien els 5 passos essencials per trobar feina fent servir les xarxes professionals:
1. Construir presència: Fa referència a tot allò que ens diferencia i ens permet ser tinguts en compte, ser recordats o fins i tot escollits. Crear un bloc, un espai a la xarxa per construir una marca personal, fer us del “about me”,  com a targeta de presentació que permet donar a coneixer en quines xarxes professionals et trobes. Fer servir les xarxes socials com a eina de promoció i de cerca d’oportunitats.
2. Crear un currículum i un perfil social professional: un currículum creatiu, atractiu i simple és clau per a trobar feina. Cal tenir un perfil complet a les xarxes socials i, sobretot, tenir-lo actualitzat.
3. Completar el perfil professional en línia: posar-li cara al perfil; els perfils amb foto reben el doble de clicks que els que no en tenen. Completant el perfil es guanya visibilitat en el món laboral.
4. Treu-li partit a la teva xarxa o Networking: estén la teva xarxa de contactes en línia; amplia les teves connexions i cultiva relacions professionals, per tal de conèixer i crear noves oportunitats laborals. Busca noves oportunitats laborals mitjançant la teva xarxa de contactes. (Linkeding, xing, etc).
5. Aconsegueix la feina: prepara l’entrevista, investiga a l’empresa, ven-te bé i presenta un bon currículum. Continua la teva formació per no quedar-te desfassat dins del mercat laboral.

Les eines i els recursos
Quines eines ens ofereix la xarxa per construir els nostres perfils i xarxes professionals?

1. Crear perfils professionals i xarxes de contactes en línia (Networking):
Linkedin
Facebook (també hi ha aplicacions com Talent.me o Branch out per crear xarxes professionals)
Job and Talent
Viadeo
Xing 
About.me
Flavors.me

2. Portals per fer i compartir el videocurrículum:
Tumeves
Videocurriculum digital

3. CV interactius:
Visualize.me
Augmented Reality CV (Currículum en 3D o realitat augmentada

4. Bloc d’ajuda per a la recerca de feina:
Yoriento.com

5. Eines del Twitter: per a la recerca de feina:
- Perfil @feinaActiva del Departament d’Empresa i Ocupació
Twilert (per rebre alertes de tuits amb paraules clau concretes)
TwitJobSearch.com (cerca de tuits amb ofertes de feina)

6. Participar en esdeveniments propis de Networking como ara l’Speednetworking o el PinkSlipParty.

Quin creus que és el millor mètode? Potser penses que amb el mètode tradicional les possibilitats es redueixen considerablement. O potser ets dels que pensa que les xarxes socials estan molt saturades i la visibilitat individual és molt limitada?
Potser la combinació de tots els canals és la manera més eficaç per trobar feina: fer servir les xarxes socials per teixir la xarxa de relacions professionals i així tenir més visibilitat en el món laboral en línia, però sense oblidar les relacions personals, cara a cara, per no perdre la dimensió més humana de les relacions socials.
I tu, què en penses? Digues la teva al nostre facebook o al twitter!

Data d'actualització: 16.03.2012