Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Cercar feina  > Per on comencem
 

Per on comencem?


Recomanacions a l'hora de cercar feina

A l'hora de començar a cercar feina has de tenir clars els objectius laborals (mena de eina, horari, àmbit geogràfic i salari mínim que demanes), tenint en compte la situació real del mercat de treball i havent-te avaluat tu mateix les possibilitats i les limitacions. Has de tenir una actitud positiva, activa i constant i el currículum sempre a punt per si es presenta cap oportunitat interessant.

Objectius
El primer pas abans d’iniciar el procés de recerca de feina és definir quins són els teus objectius professionals, és a dir, saber de que vols treballar i amb quines condicions laborals. Has de saber el nivell i el salari mínims per sota dels quals no estaries disposat treballar, també pots establir les teves preferències d’horari i si vols treballar a jornada completa, parcial, per hores, etc. Finalment l’àmbit geogràfic, el teu municipi, la comarca, etc.

Autoavaluació
Abans de començar la recerca de feina és important que et coneguis a tu mateix i per això és important fer un anàlisi de les teves possibilitats i limitacions. Per fer-ho, cal que analitzis la teva situació en cada un dels següents àmbits:

Formació: Valora els coneixements adquirits, tant en els estudis formals, com en formació complementària, també el que hagis pogut aprendre en altres treballs anteriors o per compte propi (escriure a màquina, utilitzar l’ordinador…).

Un aspecte a tenir en compte, pel que fa a la formació, és el coneixement del català. És important que l’aprenguis bé ja que la major part d’empreses amb seu a Catalunya valoraran positivament el seu coneixement.

De la mateixa forma, i per tal de treballar en l’administració pública catalana, és de tot imprescindible que escriguis, parlis i llegeixis correctament la nostra llengua. Si vols informació sobre cursos gratuïts de català, consulta la següent pàgina web: cpnl.cat (Consorci per a la Normalització Lingüística).

Experiència: igual que en el cas anterior és tracte de fer un llistat de tots els treballs realitzats (amb contracte, sense, esporàdics) i veure quines tasques has desenvolupat que et poden servir com a experiència per a feines posteriors. Dins aquest apartat pots incloure treballs de pràctiques o fins i tot voluntariat.

Qualitats personals: És important tenir present quins són els teus punts forts, característiques més destacades de tu que et poden servir per desenvolupar una feina en concret. També és important que sigues conscient de les teves limitacions o punts febles. Pots fer un llistat destacant tres qualitats positives i tres negatives, així també pots pensar que pots fer per millorar-les. Aquest petit exercici d’autoconeixement et pot servir de preparació per a les entrevistes. A més també ho has de tenir en compte a fi de buscar una feina que s’adeqüi a la teva personalitat.

Interessos i aficions: Veure quins són els teus hobbies, activitats de temps lliure, interessos et pot servir per veure quines són les activitats que t’agraden i tenir-ho en conte a l’hora t’escolliu una feina, i t’ajudarà una mica més a definir el teu perfil professional.

Habilitats: es solen recollir en tres apartats: tracte amb la gent, manipulació d’objectes o us de la informació.

 

Actitud positiva i activa
En la recerca de feina has de tenir una actitud positiva i activa. No et limitis a inscriure’t a les borses de treball i a respondre només anuncis. A més a més de les ofertes que surten publicades podeu oferir la vostra candidatura de forma espontània. És important no perdre el ritme i aprofitar bé el temps.


Constància
No et desanimis encara que no trobis feina a l’instant els resultats sempre acaben arribant. A vegades trobar feina requereix temps per la situació del mercat laboral o perquè busquem una feina molt demandada.


Tenir un mètode de treball
Procura ser organitzat o organitzada, pots establir un pla per buscar feina i seguir-lo amb disciplina. Sovint és útil tenir una agenda de recerca de feina on anotem les accions que fem i el resultat obtingut. A continuació us presentem el següent model.


Tècnica
Saber com fer el Currículum i la Carta de Presentació. També conèixer quins són els diferents tipus d’entrevista que et pots trobar i tenir la informació sobre com afrontar-les.

 

On pots cercar feina?

Si cerques feina, disposes de recursos ben diversos per a saber-ne ofertes i deixar el teu currículum:

Xarxa personal
És la manera més fàcil i efectiva de trobar feina. És important dir a tothom que busques feina. Quan es necessita cobrir un lloc de treball moltes empreses recorren als seus propis contactes com a primer recurs.

Per aquest motiu és molt important que manteniu els vostres amics, familiars, coneguts, i en general tot tipus de contactes (antics companys de feina, antics caps o superiors, antics companys d’estudis, professors, el dentista, banquer, advocat, membres del vostre club esportiu o associació, veïns...) informats del tipus de feina que busqueu, els vostres interessos en matèria laboral, les vostres capacitats, experiència, habilitats, disponibilitat. Com més clar tinguin els vostres contactes què és el que busqueu millor podran ajudar-vos.


Serveis d'ocupació locals

Molts ajuntaments, diputacions o consells comarcals disposen de serveis de promoció local i ocupació per atendre les necessitats específiques dels seus respectius mercats de treball. Per a més informació podeu dirigir-vos al vostre ajuntament personalment.


Mitjans de Comunicació

Es poden trobar ofertes de feina a la premsa de gran difusió a Catalunya, com per exemple: La Vanguardia, El País, ... Aquests diaris contenen un apartat espacial (Classificats) on publiquen les seves ofertes de treball, generalment un cop per setmana. Si vols treballar a prop del teu municipi de residència és important que tinguis en compte la premsa comarcal.
També podem trobar ofertes de feina a programes de ràdio i TV com ara, RAC1 (la borsa de treball d’El mon a Rac1), Tv2 (“Aquí hay trabajo”),...
També existeix premsa especialitzada en temes d’ocupació com per exemple Laboris, Cinco Días, Expansión y Empleo, etc.


Empreses de Treball Temporal

Una ETT és una empresa que contracta treballadors i treballadores per després cedir-los als seus clients (empreses sol•licitants de personal). Entre l'ETT i l’empresa client s’estableix una relació de serveis i es realitza un contracte de posada a disposició.

Relació amb l’empresa usuària: Tens un contracte amb l'ETT, però treballes per a l’altra empresa. Depens de l’empresa usuària a efectes de direcció i control, però la facultat disciplinària és exercida per l'ETT a petició de l’empresa usuària.

Relació amb l'ETT: El contracte amb l'ETT ha de ser per escrit i de durada determinada (coincidint amb la durada del contracte de posada a disposició). Tens dret a cobrar el mateix que un treballador o treballadora de l’empresa usuària i a rebre una indemnització en acabar la relació laboral (la part proporcional de 12 dies de salari per any treballat).
L'ETT té les següents obligacions:
• Complir amb les obligacions salarials i de Seguretat Social.
• Procurar la formació.
• Assegurar-se que coneixes les mesures de prevenció de riscos laborals relacionades amb la feina que faràs i, si no, formar-te.
Els/les representants dels treballadors i les treballadores de les empreses clients són els i les representants de les persones contractades per les ETT.
Llista d'empreses de treball temporal

 

Empreses de selecció de personal
Funcionen com a intermediàries entre el demandant i el lloc de treball. Les empreses privades contracten aquest servei per fer el procés de selecció.
Algunes de les seves funcions són:

• Selecció de currículums
• Proves psicotècniques, professionals, d’interessos, personalitat
• Entrevistes
• Posar en contacte el treballador i l’empresa.


Acostumen a seleccionar tres persones de les quals l’empresa interessada en triarà una. Així doncs, les empreses de selecció de personal simplement posen en contacte el treballador i la empresa demandant. El treballador, finalment, és contractat per l’empresa on desenvolupa la seva activitat laboral, a diferència del que succeeix amb les ETT’s.

Aquí teniu algunes adreces d’empreses de selecció a Barcelona / Girona / Lleida / Tarragona.

 

Nous mitjans: trobar feina per Internet
Internet és una de les noves eines al nostre abast per a trobar feina però sovint no hi tenim accés directe. Podem trobar portals d’internet amb ofertes de treball. Abans d’inscriure’t visita la pàgina i mira que hi hagi ofertes de feina que t’interessin. Apunta’t a les més visitades.

Un avantatge de buscar feina per Internet és que ràpidament pots accedir a les webs de les empreses, associacions, organitzacions, etc on vols treballar. D’aquesta manera et pots oferir com a treballador enviant el teu currículum als llocs que et resultin interessants.

• Trobar feina per internet

 

Canals de recerca de feina indirectes

Col·legis professionals
La majoria tenen borses de treball pròpies amb ofertes de feina, a més a més d’informació i serveis per als professionals.

Universitats
Les següents universitats disposen de serveis d’orientació professional i de borses de treball, que ajuden els estudiants i llicenciats que volen incorporar-se al mercat laboral.

Fires, congressos, salons i exposicions
Són llocs de trobada i negocis on trobareu informació sobre l’evolució d’un sector i els oficis i carreres que hi estan relacionats. Els contactes que aconseguiu aquí us poden ser molt útils. Podeu informar-vos del calendari de fires a les Cambres de Comerç o als recintes de Fires i Exposicions.

Barcelona Activa
Si ets jove busques feina i no saps per on començar, consulta el catàleg de programes i serveis per a joves i apunta’t a les accions més adequades a les teves necessitats.

 
Data d'actualització: 19.08.2016