Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Treball  > Cercar feina
 

Que NO t’enganyin en la cerca de feina!

Que NO t’enganyin en la cerca de feina!
Autor: Nate Bolt
Sovint sentim o escoltem la frase “tota crisi és una oportunitat”. Aquesta frase és molt discutible, però algunes persones sense cap escrúpol se la fan seva per aprofitar-se de les esperances i els somnis dels joves.

Aquests desaprensius inunden el món presencial i el món virtual d’ofertes falses o enganyoses en els sectors del treball, la formació i l’habitatge, precisament els tres eixos fonamentals en el desenvolupament del projecte de vida de les persones joves. Fins i tot la sortida massiva de joves a l’estranger (fenomen molt recent) a la recerca de feina té el seu propi frau a mida. És en el món virtual però, on es concentra la major part de l’activitat fraudulenta.

Les dades personals s’han convertit en objecte de desig, s’utilitzen amb fins publicitaris i, molts dels anuncis falsos, es publiquen únicament per recollir dades personals per a la seva venda posterior. Hi ha portals d’anuncis classificats que publiquen ofertes falses per tenir més visites i més ingressos per publicitat. Podem trobar aquests anuncis en qualsevol àmbit.

“Al lloro” amb les ofertes de feina fraudulentes
Les ofertes laborals són terreny abonat per l’ús del frau en molts anuncis. Per això, et fem algunes recomanacions per no endur-te sorpreses:

 • Rebutja les ofertes per a un lloc de treball diferent del que s’ha publicitat.
 • Rebutja les ofertes que t’obliguen o et suggereixen  donar-te d’alta com autònom per aconseguir el lloc de treball i que, al final,  presenten unes condicions que no tenen res a veure amb l’anunci original.
 • Rebutja les ofertes que paguen el salari en negre.
 • Rebutja les ofertes en línia per treballar a l’estranger que et demanen diners per tramitar visats o permisos de treball.
 • Rebutja la preselecció de la teva candidatura a una oferta de treball si et demanen que ho confirmis per SMS.
 • Desconfia de les cites per a una entrevista notificades per correu electrònic. La confirmació per a una entrevista de feina ha de ser sempre per telèfon.
 • Sempre ha d’existir una entrevista personal i ha de ser presencial.
 • Rebutja els cursos de pagament per accedir a un lloc de treball.
 • Rebutja les ofertes que obliguen a la compra prèvia de material. Mai no s’hauria de pagar per treballar.
 • Rebutja les ofertes amb faltes d’ortografia o amb una redacció que sembli copiada d’algun manual d’autoajuda.
 • Desconfia de les ofertes que prometen sous alts de forma ràpida.
 • Desconfia de les ofertes que no informin de la formació requerida per cobrir el lloc de treball.
 • Com en qualsevol altre tipus de contracte, revisa’l bé abans de signar.


No et tallis i denuncia!
Si ets víctima d’algun tipus d’anunci fraudulent, no dubtis a denunciar-ho tu mateix perquè així evitaràs que molts altres joves siguin víctimes del mateix engany. Pots adreçar-te a l’Agència Catalana del Consum, a les organitzacions sindicals o les associacions de consumidors, i si la gravetat del frau s’escau, també al Mossos d’Esquadra. Davant de qualsevol dubte també pots trucar al 012.

Has estat víctima alguna vegada d’algun frau cercant feina? Entra i explica'ns-ho a la nostra pàgina a Facebook. T'hi esperem!

Data d'actualització: 22.02.2018