Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

A la recerca de la terra promesa

I TU QUè EN PENSES. A la recerca de la terra promesa
Autor: Julia Manzerova
Si trobar una feina estable i un habitatge digne que us permeti desenvolupar el vostre projecte de vida no ha estat fins ara una tasca fàcil, aquest tsunami anomenat crisi amenaça en convertir la vostra emancipació en una missió gairebé impossible. Heu començat a tenir pensaments estranys? Us ha passat pel cap la idea d’anar a viure a l’estranger a la recerca d’oportunitats i desenvolupar el vostre projecte de vida de forma estable a un altre país?

No estem parlant d’anar a fer un Erasmus, treballar d’au-pair, o estudiar un curs d’idiomes. Estem parlant d’anar a treballar i viure a un altre país per sempre o per molt de temps.
Les expectatives a Catalunya i a la resta d’Estat espanyol no són gaire optimistes i les dures mesures econòmiques que es porten a terme no han reactivat fins ara el mercat laboral. Ja fa temps que aquesta situació dura i sembla que va per llarg. Els vincles familiars, laborals, els amics i l’estil de vida mediterrani potser eren motius importants per no plantejar-te anar a viure a l’estranger, però davant d’un futur tan incert, potser t’ho estàs repensant.

Dades preocupants
Els joves són el sector més castigat per l’atur com així ho demostra un informe acabat de sortir del forn que ha realitzat l’Observatori Català de la Joventut amb les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa.
L’atur juvenil no para d’augmentar i la taxa d'atur entre els joves de 16 a 29 anys ja es situa en el 37,1%.

Un gir inesperat
Catalunya i Espanya han estat tradicionalment territoris receptors de persones immigrades però actualment, davant l’enduriment de la crisi econòmica, per primer cop en 30 anys, surt més gent de la que entra. I no són només immigrants que tornen al seu país d’origen. Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística indiquen que en el primer semestre de 2012 han sortit de l’Estat espanyol 40.625 persones de nacionalitat espanyola, un 44% més que en el mateix període de 2011. Dit d’una altra manera, cada mes surten de l’Estat de 6.000 a 7.000 persones de nacionalitat espanyola.

Un destí desconegut
Si prens la dolorosa decisió de marxar a buscar-te la vida a l’estranger, el pas següent és escollir el país de destinació: els països de la vella Europa, el gegant nord-americà o les noves possibilitats que ofereixen els països i les economies emergents.
Alemanya, Anglaterra i França són els països europeus on el mercat laboral continua donant oportunitats a les persones nouvingudes. Rússia i els països de l’Est també poden ser una bona opció.
Però les millors opcions de futur poden estar als països amb economies emergents, on tot està per fer: Índia, la Xina, Argentina, Brasil, Mèxic o Uruguai.

I tu, què en penses?
Alguns de vosaltres podeu ser un dels 262.700 joves aturats que hi ha a Catalunya. Us convidem a entrar al nostre mur de Facebook  o al Twitter  i explicar-nos què en penseu.
Estaríeu disposats a emigrar a l’estranger? O, per contra, penseu que la fuga de talents joves seria a llarg termini dramàtica per Catalunya i preferiu romandre-hi per desenvolupar el vostre projecte de vida?

Data d'actualització: 01.09.2012