Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Estades a l’estranger: camps de treball, voluntariat, intercanvis juvenils, convivències amb famílies i més

Els diferents programes i activitats adreçats a joves que impliquen una estada a l’estranger suposen una bona oportunitat per conèixer altres cultures i viure noves experiències, participant en accions solidàries, col·laborant en projectes socials o culturals, adquirint coneixements i experiència professional, aprenent un nou idioma...Qualsevol de les opcions existents requereix un mínim de preparació i tràmits. Prepara la teva estada amb uns mesos d’antelació.

Camps de treball i voluntariat internacionals

Els camps de treball i els projectes de voluntariat internacionals són estades en les quals es participa en la realització d’un projecte que reverteix en la comunitat, relacionat habitualment amb la protecció de la natura, tasques d’intervenció en el patrimoni, treballs arqueològics...o projectes de cooperació i promoció dels drets humans. Els organitzen associacions i entitats i s’adrecen generalment a joves majors d’edat.

Aquestes són algunes de les entitats que a Catalunya organitzen camps de treball i voluntariat internacionals:
Coordinadora de camps de treball de Catalunya (COCAT)
Servei Civil Internacional de Catalunya
Setem Catalunya
Projecte Boscos de Muntanya
Associació Catalana per la Pau

En el canal Global, un projecte de comunicació que ofereix a través d’Internet informació sobre projectes de cooperació, drets humans, solidaritat, pau i drets humans, pots trobar camps de treball cercant per l’Àrea geogràfica: Mirador geopolític del canal Global.

 

Intercanvis juvenils i voluntariat internacional dins del programa Erasmus+

El programa original Erasmus (acrònim d’European Region Action Scheme for Mobility of University Students) va començar al 1987 com a programa d’intercanvi per a estudiants universitaris, oferint la possibilitat d’estudiar a l’estranger per aprendre i créixer com a persones. L'any 2014 es van unir diversos programes de mobilitat i cooperació en un sol programa: l'actual Erasmus+.

L’Erasmus+ no només és destinat a estudiants, sinó que també ofereix oportunitats de mobilitat per compartir aprenentatges i experiències professionals a una gran varietat de persones (joves en general, voluntaris, professors, treballadors de l’àmbit de la joventut...) i organitzacions, com universitats, institucions educatives i de recerca, think-tanks o empreses. El programa ofereix diverses opcions de mobilitat internacional a particulars: study abroad, work abroad, teach or train abroad, youth exchanges, volunteer abroad ...
web d'Erasmus+
30 anys d’Erasmus a Jove.cat

Intercanvis juvenils (Youth exchanges)
Entre les oportunitats que ofereix Erasmus+ es troben els intercanvis juvenils, adreçats a grups de joves d’entre 13 i 30 anys perquè convisquin compartint projectes. Tenen una durada d’entre 5 i 21 dies i són gestionats per organitzacions juvenils, grups informals de joves o altres organitzacions. En cas que hi participin joves menors d’edat, les organitzacions hauran d’obtenir prèviament l’autorització dels pares o tutors legals.

Per participar en un intercanvi juvenil, no pots sol·licitar-ho de forma individual. Les sol·licituds les fan les organitzacions o bé el grups de joves, i després les han de lliurar a les agències nacionals del programa Erasmus+.

Es recomana que els participants siguin titulars de la Targeta Sanitària Europea, que dona accés a assistència sanitària pública a qualsevol dels vint i vuit països de la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein i Noruega en les mateixes condiciones i al mateix cost (gratuïta en alguns països) que las persones assegurades en el país.
Youth exchanges

Voluntariat Internacional (Volunteer abroad)
Aquesta és una oportunitat d’Erasmus+ per participar en accions del Servei de Voluntariat Europeu (SVE) d’ajuda a aquelles persones menys privilegiades, on podràs adquirir una experiència de vida enriquidora, augmentar la teva competència lingüística i millorar el teu currículum.

S’adreça a joves d’entre 17 i 30 anys Es poden sol·licitar a través d’organitzacions que enviïn voluntaris o a través de les organitzacions que els reben en el país on es desenvolupa el projecte i s’organitzen els aspectes pràctics. Les estades són d’un mínim de dues setmanes i d’un màxim de 12 mesos.
Volunteer abroad


Més informació sobre Erasmus+
Time to move: informació sobre mobilitat juvenil a Eurodesk
Com sol·licitar Erasmus+
Servei de Voluntariat Europeu
Targeta sanitària europea

 

Convivència amb famílies per aprendre idiomes

Pots organitzar la teva estada lingüística mitjançant una empresa especialitzada o pel teu compte. Sempre que optis per una empresa és molt recomanable fer una bona cerca, comparar preus, comprovar què inclou el programa previst, obtenir referències i informar-te de la seva situació legal a través de l’Agència Catalana de Consum.

Una opció és treballar d’au-pair, viure un temps en un país estranger amb una família tenint cura dels infants i ajudant en feines domèstiques. A Jove.cat pots trobar més informació i agències especialitzades: Treballar d’au pair a l’estranger.

Per informar-te sobre la cultura i les possibilitats d'aprendre l'idioma al teu punt de destinació, pots adreçar-te a les diferents associacions i institucions culturals i educatives estrangeres a Catalunya. I per rebre la informació des del país d’origen disposes dels contactes al web de l’European Youth Information and Counselling Agency (ERYICA).

 

Altres tipus d'estades

A Internet també pots trobat altres propostes de comunitats en línia per conèixer gent local del país i endinsar-te en la seva cultura i llengua, podríem considerar-les com a formes alternatives de turisme. Algunes de les més rellevants són el Wwoofing, una forma de turisme ecològic, i el Couchsurfing.

Wwoofing
WWOOF és l'acrònim de World Wide Opportunities in Organic Farms, iniciatives voluntàries per treballar en una granja orgànica participant en les tasques quotidianes a canvi de l’allotjament, el menjar i l’oportunitat d’aprendre sobre la producció ecològica. Va sorgir a Anglaterra fa unes quantes dècades.

Qualsevol persona pot ser un Woofer, el primer que cal fer és triar la destinació on vols viatjar i esbrinar si en el país escollit hi ha una organització WOOF. Pots consultar els països on hi organitzacions d'aquest tipus en el web de la Federation of Wwoof organisations.

Couchsurfing
Consisteix en una forma alternativa de turisme per viatjar de forma econòmica i conèixer gent. Els coachsurfers t’obren les portes de casa seva per compartir amb tu la seva vida quotidiana i aprendre junts de cadascú. Es tracta en definitiva d’un intercanvi cultural. El primer que cal es posar-se en contacte amb un amfitrió.
web Couchsurfing

 
Data d'actualització: 06.03.2018