Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Vacances i estades  > Viatges solidaris
 

Viatges solidaris

Viatges solidaris

Cada any hi ha ONG que presenten propostes per fer vacances solidàries. Camps de treball, viatges de turisme responsable, estades solidàries i brigades internacionals: heus aquí unes quantes opcions per a conviure durant l'estiu amb poblacions del sud; ampliar la visió sobre les altres cultures i saber com treballen les organitzacions locals.

Els objectius de totes aquestes activitats són força semblants, tot i les diverses denominacions que tenen segons qui les organitzi, i malgrat les diferències que hi pugui haver entre si.

Abans del viatge, la majoria d'ONG ofereixen una formació especialitzada obligatòria per aprofundir en la realitat del Sud, saber els objectius de les organitzacions que es visitaran i fomentar la convivència entre el grup.

Tan bàsic com la formació és el treball de després del viatge. La idea és que els qui hi han participat divulguin allò que han après, contribueixin a sensibilitzar l'entorn sobre les causes dels problemes del món actual i denunciïn les situacions injustes que afecten aquells països.


Classes de viatges solidaris

Tot i que una classificació clara és molt difícil -perquè el mateix terme pot referir-se a activitats i visions diferents, segons qui la impulsa-, podem parlar de:

Camps de treball
Si participes, formes part d'un grup de voluntaris que van a un país per fer una tasca determinada en una comunitat concreta. Allà convius amb els habitants de la zona i hi aportes coneixements i mà d'obra per donar una empenta als projectes. En aquesta secció del Jove.cat hi trobaràs tota la informació que necessites.

Estades solidàries
Són viatges de sensibilització damunt el terreny, durant els quals els coneixes un país en desenvolupament acompanyat d'organitzacions locals. Convius i et comuniques amb els beneficiaris del projecte de desenvolupament.

Viatges de turisme responsable
Són programes turístics itinerants en què es recorren diversos punts d'un país i, alhora, es visiten diverses entitats i els indrets més destacats. S'hi fomenta l'intercanvi amb la població local mitjançant els recursos promoguts per aquesta comunitat (allotjaments, restaurants, etc.).

Brigades
Solen tenir un caràcter més polític i de suport a moviments i organitzacions populars que lluiten per denunciar i canviar la situació política, econòmica i social d'aquests països. També trobem brigades de treball voluntari, molt semblants als camps de treball.

Voluntariat a l'estranger
Si marxes a fer un voluntariat a l'estranger tens la possibilitat de conèixer altres països i viure una experiència d'intercanvi cultural alhora que fas una tasca solidària. Visita  la secció del Jove.cat on hi trobaràs la informació que et cal sobre el Servei de Voluntariat Europeu o bé altres entitats que també organitzen aquesta mena d'estades.

Quan t'hi pots apuntar?
Hi ha entitats que ofereixen viatges solidaris tot l'any, però la majoria n'organitzen amb vista a l'estiu. La inscripció se sol obrir entre el mesos de desembre i maig. Tot i que l'edat mínima per a apuntar-s'hi és 21 anys, en alguns casos n'hi ha prou d'ésser major d'edat. Les despeses de transport, manutenció i allotjament (generalment en cases particulars, albergs o locals d'organitzacions) van a càrrec dels inscrits.

 

Entitats que organitzen aquestes vacances

 • Setem. Camps de Solidaritat  
  Els camps de solidaritat tenen per objectiu formar els joves sobre les creixents desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’ordre mundial actual i impulsar l’activisme a Catalunya a favor de models socioeconòmics més justos i respectuosos amb els drets i la identitat dels pobles del Sud. Els camps de solidaritat ofereixen la possibilitat de formar-te, conviure i col·laborar amb organitzacions del Sud en àmbits com l'educació, el comerç just, l'emigració o els drets humans”.
 • Fundació Autònoma Solidària  
  Secció extensa sobre estades solidàries amb testimonis, preguntes més freqüents, tipologia i enllaços d'interès. Conté un mapa interactiu que, segons el país que vols visitar, t'informa de les entitats que hi organitzen viatges de turisme solidari.
 • SODEPAU, Solidaritat per al Desenvolupament i la Pau  
  És una organització que pretén ser un instrument de dinamització social, que impulsi la solidaritat, la sensibilització a la nostra societat i el diàleg intercultural. Entenem l’acció solidària com la lluita conjunta, tant al Sud com al Nord, per la transformació d’una realitat injusta, enfortint les formes organitzatives dels moviments populars del Sud. Però per tot això és necessari conèixer i comunicar-nos amb aquestes realitats d’espais i temps diferents i els viatges són un complement fonamental a la nostra activitat intel·lectual i de compromís conscient quotidià per la transformació social.
 • Associació Catalana per la Pau  
  És una organització no governamental pel desenvolupament, laica, democràtica, internacionalista, plural i progressista que dóna suport a iniciatives de desenvolupament a diferents països d’Amèrica Llatina, Àsia, Món Àrab i Àfrica, prioritzant els projectes que sorgeixen d’organitzacions ciutadanes i que tenen per objectiu la millora de les condicions de vida de les persones, dins d’una perspectiva de transformació social.
 • Lafede.cat Organitzacions per a la justícia global  

  Lafede.cat està formada per 114 organitzacions i neix el gener de 2013 com a resultat de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans-FCONGDH i Federació Catalana d’ONG per la Pau-FCONGPAU. Lafede.cat recull l’experiència i la trajectòria associativa de les seves 114 organitzacions federades però, a la vegada, aposta per la integració i l’actualització dels seus discursos, objectius i espais de relació institucional.

 • Yamuna  

  Aquesta ONGD amb seu a Barcelona, treballa per contribuir en la disminució dels nivells de pobresa en què es troben grans segments de la població de Madagascar. Centren la seva tasca en la reinserció socioeconòmica de la dona i en la protecció de la infància en els àmbits de la salut, la nutrició i l’educació. També realitzen accions a l’Índia.

 
Data d'actualització: 05.02.2018