Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Vacances i estades  > Viatgeteca  > Turisme responsable
 

Turisme responsable

Sovint el turisme es presenta com una de les principals vies de desenvolupament, però l'experiència demostra que no ho és pas sempre. Segons la manera de viatjar, el turisme pot afectar positivament o negativament la població i el medi del lloc visitat.
En general, les conseqüències del turisme, sobretot als països del Sud, semblen haver estat majoritàriament perjudicials, amb impactes econòmics, socials i ambientals greus.

 • En el pla econòmic, per exemple, el turisme ha contribuït a crear ocupació de temporada, poc qualificada i inestable, i ha fet perillar activitats productives com l'agricultura. Els països d'origen i les multinacionals han estat els més beneficiats d'aquest sector, i encara ho són.
 • El medi també ha rebut l'efecte del creixement turístic; en són exemples la urbanització de zones naturals, els canvis del paisatge per culpa d'activitats com el golf o l'esquí, a més de la sobreexplotació i la contaminació de recursos naturals.
 • Pel que fa a l'àmbit social i cultural, el turisme pot desfermar conflictes a causa de la distribució desigual de beneficis. També pot consolidar estereotips o posar en perill monuments històrics per l'excés de visitants.

La resposta a aquesta situació és el Turisme Responsable, definit per la xarxa Acció com un moviment social amb tres àmbits d'actuació:

 • La denúncia dels impactes negatius del turisme sobre les societats d'acollida i el suport solidari als col·lectius afectats.
 • La recerca i l'establiment de models de desenvolupament turístic sostenibles i específics per a cada destinació.
 • La sensibilització i la crida a la responsabilitat de turistes, operadors turístics i empreses, institucions i població d'acollida per a impulsar models turístics sostenibles.

I tu què hi pots fer?

Tu també pots posar un gra de sorra a favor d'un turisme més just. Amb la teva actitud pots afavorir que l'activitat sigui sostenible: conservar l'entorn natural i no comprar productes elaborats a partir de plantes o animals en perill; fer un ús responsable de recursos com l'aigua i l'energia, i triar hotels i restaurants locals són algunes de les moltes coses que pots fer.
A més, com a consumidor, pots influir en les ofertes turístiques: acceptar les més sostenibles i rebutjar les que tenen un impacte més negatiu.


Entitats especialitzades en turisme responsable

 • Turisme Responsable  
  Pàgina d'ACSUR - Las Segovias, del País Valencià, que recull propostes de viatges responsables a tot el món, notícies, agenda i bibliografia sobre aquest àmbit.
 • Ecpat  
  Consorci d'ONG que des de l'Estat espanyol forma part de la xarxa internacional contra l'explotació sexual comercial infantil (Ecpat), dedicada a combatre l'explotació sexual infantil i el turisme sexual.
 • Tourism Concern  
  Tourism Concern és un grup de pressió anglès que s'ocupa de l'impacte social i cultural del turisme, especialment als països en desenvolupament i entre minories ètniques (en anglès).

Data d'actualització: 22.06.2016