
En el Dia Internacional de les Dones d'enguany, la declaració institucional del Govern de la Generalitat vol reivindicar que la transformació feminista es faci realitat avui: no pot esperar més.
Perquè aquesta transformació sigui plena cal garantir els drets de les dones. Encara persisteixen tota mena de discriminacions i desigualtats, sobretot d'oportunitats i de condicions laborals, situacions que, a més, configuren les bases per al maltractament i la violència vers les dones.
Tot i els avenços aconseguits gràcies a l’organització col·lectiva i la mobilització de les dones, aquests drets no es troben plenament garantits i fins i tot hem pogut comprovar que estan subjectes a retrocessos.
Ceguesa de gènere
Sovint no es tenen en compte l'experiència, la realitat, les necessitats i les expectives de la meitat de la població. Aquest fet es fa palès en moltes de les normes i pràctiques -formals i informals- de funcionament de tot tipus d'institucions: polítiques, econòmiques i socials.
Canvis imprescindibles per a la transformació feminista
En primer lloc, cal un paper actiu per part dels homes per identificar i rebutjar estereotips, actituds i comportaments masclistes que normalitzen i perpetuen la discriminació, el menysteniment, la cosificació i les violències envers les dones. Aquestes idees i comportaments, al mateix temps, imposen als propis homes una determinada manera de ser i de fer que coarta també la seva llibertat a ser i fer d'una altra manera.
Per a la transformació feminista cal també que les institucions públiques facin un paper de dic de contenció davant les amenaces als drets de les dones pel fet de ser dones. A més, les seves polítiques públiques han d'impulsar l'assoliment d'aquests drets amb actuacions pràtiques i eficaces.