Compartir pis amb companys o bé llogar una habitació és una de les maneres més assequibles de viure pel teu compte quan hagis decidit emancipar-te. A més de compartir despeses, aprendràs a conviure amb altres persones.
La compartició
La primera opció, compartir pis, significa aprofitar el parc d’habitatge. Cal tenir present, però, que a l’hora de compartir-lo s’ha de respectar el nombre legal d’ocupants que s’estableix com a límit, que es pot consultar a la cèdula d’habitabilitat de l’habitatge en qüestió.
En cas que vulguis llogar una habitació, a la xarxa trobaràs multitud de portals immobiliaris que n’ofereixen una. Abans de començar a buscar has de tenir clar:
- El tipus d’habitació que necessites
- Quants diners et vols gastar
- La zona on vols viure
- Quant de temps hi voldràs viure
- Amb qui vols conviure
També és important que valoris, a primera visita, el model de convivència que et proposen i si seràs capaç de conviure harmoniosament amb la persona o persones que viuen a l’habitatge.
Sempre és convenient que, juntament amb la regulació que facis de la teva compartició mitjançant un contracte —cosa que es recomana fer sempre—, hi afegeixis també un apartat amb unes normes breus de convivència en què es prevegin alguns aspectes, com ara:
- Neteja i ordre de l’habitatge
- Usos d’espais comuns
- Horaris d’entrada i sortida de l’habitatge (si cal)
- Entrada i estada a l’habitatge de familiars i amics
- Qualsevol altre aspecte que creguis necessari
El fet de deixar clar aquests punts t’evitarà conflictes durant la convivència.
La regulació de la compartició
Hi ha diverses fórmules per compartir pis:
- El lloguer parcial consisteix a llogar una part d’un habitatge que és propietat d’una altra persona, amb la qual conviurà el llogater
- En canvi, el sotsarrendament és el fet de llogar una part de l’habitatge que algú ha llogat prèviament tot sencer
- També, si es compta amb els requisits necessaris, es pot llogar un pis entre companys i esdevenir coarrendataris d’un pis de lloguer sencer
- Cadascuna de les fórmules té avantatges i inconvenients. És important que abans de començar a buscar habitació, sàpigues les principals característiques de cada fórmula:
El contracte de lloguer parcial
Aquesta modalitat contractual s’adapta a joves que busquen llogar una habitació d’un pis que és propietat d’un altre, amb qui hauran de conviure.
Pot haver-hi un o diversos contractes de lloguer parcial simultanis en un mateix habitatge. El propietari de l’habitatge el pot llogar parcialment i lliurement, sempre que quedi molt clar quins són els espais propis i comuns de cadascun dels contractes de lloguer parcials.
Cal destacar que en aquest tipus de contracte s’aplica el Codi civil (de l’article 1542 a 1582) i no la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans. El Codi civil estableix uns continguts mínims, per això és fonamental que regulis la teva compartició mitjançant un bon contracte de lloguer parcial o d’altres, en què constin:
- L’objecte del contracte: l’habitació que llogues
- La durada i les possibles pròrrogues
- Els espais i serveis comuns de l’habitatge que podràs utilitzar
- La renda i, si escau, la fiança
- El mitjà de pagament de la renda mensual
- Les despeses (si s’hi inclouen o no) i el sistema de pagament
- Els drets i deures amb relació a l’habitació i l’ús d’espais comuns
El contracte de sotsarrendament
Una altra possibilitat que tens de compartir habitatge és mitjançant el sotsarrendament, és a dir, llogar una habitació a una persona llogatera. La particularitat d’aquesta fórmula és que la persona que et lloga l’habitació no és la propietària de l’habitatge i per això és un contracte molt regulat i limitat per llei.
La Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans, preveu el sotsarrendament com una facultat que té la persona llogatera per sotsarrendar una part de l’habitatge que ella mateixa ha llogat sencer prèviament. Per fer això ha de tenir sempre el consentiment previ per escrit de la persona propietària.
En el sotsarrendament hi intervenen tres figures:
- La persona propietària del pis o l’arrendadora, que ha de donar-ne el consentiment per escrit, a fi de permetre a la persona arrendatària llogar una part de l’habitatge
- La persona llogatera de l’habitatge o sotsarrendadora, que llogarà l’habitació
- El sotsarrendatari o sotsarrendatària, que és la persona que pren l’habitació
Aquest tipus de contracte té dues limitacions més:
• El preu del sotsarrendament no pot excedir, en cap cas, de l’import total del lloguer que cal pagar a la persona arrendadora
• La durada del sotsarrendament no podrà ser mai superior a la durada del contracte del lloguer de l’habitatge, atès que el sotsarrendament depèn del contracte principal de lloguer
A partir d’aquí, el contracte de sotsarrendament es regula tenint en compte els mateixos aspectes que s’han vist en el contracte de lloguer parcial. Per tant, en el moment de buscar una habitació, és important assegurar-se’n si la persona que la lloga és propietària de l’habitatge o la llogatera. Estigues alerta amb els sotsarrendaments irregulars.
En cas que sigui el llogater o llogatera qui t’ofereixi l’habitació, assegura’t que té el permís de la persona propietària. A vegades, la persona que ofereix l’habitació no acostuma a fer cap tipus de contracte i possiblement evitarà fer cap document que provi el sotsarrendament, com ara empadronar la persona que pren l’habitació, facilitar-li rebuts de pagament de rendes o quantitats pagades en conceptes de fiança.
Contracte de lloguer amb més d’un arrendatari
A més del contracte de lloguer parcial i del sotsarrendament, es pot formalitzar un contracte de lloguer amb diversos companys o companyes. Es tracta de llogar un pis sencer entre tots en lloc de llogar habitacions individualment. Aquest contracte està sotmès a la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans.
Per informar-te de les característiques d’aquesta compartició i els drets i deures que comporta, pots consultar l’apartat lloguer d’aquesta web.
Més informació
-
El contracte del lloguer parcial i de sotsarrendament (Obre en una nova finestra)
Coneix els aspectes legals d'aquestes formules per a compartir pis en aquest apartat de la Guia d'Habitatge Jove del Portal de Joves del Barcelonès. -
Guia per a joves que volen compartir pis (Obre en una nova finestra)
Aquesta guia del Portal dels Joves del Barcelonès t'informa de tot el que és necessari per a compartir pis d'una bona manera, de les diferents formes de compartir pis que existeixen, de com trobar els companys i companyes i dels teus drets i les teves obligacions. -
Borsa d'Habitatge per compartir (Obre en una nova finestra)
Aquesta web del Consell Comarcal del Barcelonès posa en contacte joves que volen llogar una habitació amb propietaris que volen llogar parcialment el seu habitatge, o bé joves que tenen llogat un pis i volen sotsarrendar una habitació a un altre jove.