Els Habitatges de Protecció Oficial són habitatges amb unes determinades característiques i un preu fixat per l’Administració que s’adjudiquen a les persones que hi viuran mitjançant un concurs o sota la supervisió d’ens públics. Els habitatges poden ser d’obra nova o habitatges lliures, de propietat de persones o d’un ens públic o privat, i han d’adherir-se a un règim de preus concret a l’hora de vendre’ls o llogar-los. Aquest règim es defineix per les característiques dels habitatges i el grup de població a què es dirigeixen, i ha de ser ratificat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. La qualificació de protecció oficial es pot donar a tots els habitatges d’una edificació o a habitatges individuals. Per tant, podem trobar edificis en què uns habitatges siguin de protecció oficial i d’altres no.
Característiques
Els Habitatges de Protecció Oficial tenen unes característiques concretes pel que fa a la mida i habitabilitat. La superfície útil màxima d’un Habitatge amb Protecció Oficial és de 90 m2, en cas de ser reservat per a persones amb discapacitat és de 100 m2 i quan vagi dirigit a famílies nombroses pot arribar als 120 m2. En municipis no inclosos en àrees amb una demanda residencial forta, la superfície útil general pot ampliar-se fins als 120 m2.
A part del preu de la superfície útil de l’habitatge, els annexos o elements vinculats —principalment places d’aparcament i trasters— també tenen el preu del metre quadrat regulat i una superfície màxima.
Les places d’aparcament interiors han de tenir un màxim de 25m2 si són per a cotxes i 5m2 per a motocicletes. Si es tracta de places d’aparcament a l’exterior, les superfícies màximes són de 12,5m2 i 2,5m2, respectivament. En relació amb els trasters, s’estableix un màxim de 8m2 per a cada habitatge.
Règims, zones i preus
Hi ha tres tipus de classificació per als Habitatges de Protecció Oficial que es tenen en compte a l’hora de definir-ne el preu: el règim de tinença, la renda de les persones a què es dirigeixen i la zona geogràfica.
Amb referència a la classificació segons el règim de tinença, es diferencien en dos grans grups: els habitatges amb protecció oficial de compra i els habitatges amb protecció oficial de lloguer. També trobem habitatges amb protecció oficial de lloguer amb opció a compra i habitatges de protecció oficial en altres règims de tinença, com la cessió d’ús o el dret de superfície.
Dins de cada règim de tinença (compra, lloguer, o d’altres) hi ha diferents tipus en funció del nivell màxim d’ingressos de les persones sol·licitants. Els ingressos màxims es calculen en relació amb l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya, que està fixat en 569,12 € i estan ponderats també en relació amb el nombre de persones que formen la Unitat de Convivència (Persona o persones que conviuen en un mateix habitatge) i la zona geogràfica on es troba.
- Règim especial: per a persones/unitats de convivència amb ingressos ponderats que no superin 2,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC).
- Règim general: per a persones/unitats de convivència amb ingressos ponderats que no superin:
- 5 vegades l’IRSC, en el cas d’habitatges situats en àrees de demanda residencial forta i acreditada.
- 5,5 vegades l’IRSC, a la resta del territori.
- Preu concertat: per a persones/unitats de convivència amb ingressos ponderats que no superin 6,5 vegades l’IRSC.
La tercera i última classificació té relació amb les sis zones i subzones en què es divideix Catalunya geogràficament: A1, A2, A3, B, C i D. Aquestes zones defineixen el límit d’ingressos per poder accedir a Habitatges de Protecció Oficial i els preus màxims dels diferents habitatges.
El Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial (RSHPO)
El Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial (RSHPO) és un registre administratiu que unifica tots els registres existents a Catalunya. Per tant, encara que es faci la inscripció a un registre propi d’un municipi, constarà a l’RSHPO. És indispensable estar-hi inscrit per participar en les convocatòries d’habitatge públic.
A través d’aquest registre, informaràs de les teves dades personals, els ingressos i quin tipus de protecció oficial vols i on per poder participar en els diferents processos d’adjudicació.
Quan formalitzis la inscripció és important que sàpigues que encara que sempre has d’inscriure’t al teu municipi d’empadronament, tens la possibilitat d’indicar fins a dos municipis més.
La inscripció té una validesa de tres anys, però en el transcurs d’aquest temps es pot modificar, per exemple, si canvia la Unitat de Convivència (les persones que cohabitin juntes o tinguin la voluntat de fer-ho, independentment de la seva relació afectiva).
S’hi poden inscriure les persones individuals o grups de persones que visquin juntes o es comprometin a fer-ho, amb independència dels llaços afectius (les denominades unitats de convivència), amb els requisits següents:
• Ser major d’edat o estar emancipat/ada.
• Estar empadronat/ada al municipi (en el cas de les unitats de convivència n’hi ha prou amb l’empadronament de la persona representant).
• Tenir necessitat d’un habitatge.
Per fer la inscripció t’has d’adreçar a qualsevol Oficina Local d’Habitatge de la ciutat, a través del sistema de cita prèvia, encara que també tens la possibilitat d’inscriure-t’hi a través del registre en línia habilitat.
Amb la sol·licitud has de presentar, d’entrada:
• Original i fotocòpies del DNI o del NIE de tots els membres de la unitat de convivència.
• Original i fotocòpies del llibre de família.
• Certificat d’empadronament en què s’indiqui la data d’alta.
- Si es tracta d’una parella separada o divorciada, fotocòpia de la sentència del divorci i conveni regulador.
• Darrera declaració de la Renda de les Persones Físiques o justificant d’ingressos. Si no estàs obligat a fer-la, pots presentar:
- Si tens més de 16 anys, el document de vida laboral, que s’ha de demanar a la Seguretat Social o trucant al 901 50 20 500.
- Persones treballadores: certificat d’ingressos de l’últim any fiscal, emès per l’Agència Tributària.
- Persones a l’atur: certificat de l’oficina de treball de l’últim any fiscal.
- Pensionistes: certificat de la pensió de l’últim any fiscal.
Documentació per a situacions específiques:
- Original i fotocòpia del carnet de família monoparental.
- Original i fotocòpia del carnet de família nombrosa.
- Certificat de l’ICASS del grau de disminució, en què s’indiqui si la persona té mobilitat reduïda.
Una vegada constis al Registre, podràs participar en els processos d’adjudicació, sempre que compleixis els requisits que estableixi cada convocatòria.
L’anunci de les diferents promocions per adjudicar es publicaran al web del Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona i al web del Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Catalunya. És important que estiguis atent a les dates per poder participar en els diferents processos d’adjudicació.
Més informació
-
Habitatge amb protecció oficial (Obre en una nova finestra)
Tota la informació relativa a les condicions d’accés a un habitatge amb protecció oficial, tipologies, preus, zones i ajudes.