Reciclatge de dispositus electrònics
Any rere any es venen milions de dispositius electrònics que, a la vegada, generen milions de residus anomenats RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics) quan substitueixen els vells pels nous (telèfons mòbils, tauletes, càmeres, etc.). Dispositius que amaguen components i materials altament tòxics, amb un gran impacte contaminant per al medi ambient i per a les persones.
De cap de les maneres no podem continuar llençant aquests dispositius a les escombraries, el planeta no ho pot ni assumir ni absorbir. Hi ha però, moltes alternatives per donar una segona vida als nostres “gadgets”.
Sense sortir de casa o als punts verds
En alguns casos no cal ni que ens desprenguem d’aquests dispositius sinó que els podem atorgar noves funcions o utilitats. Per exemple, fer servir el mòbil vell com a comandament a distància o sistema de vídeovigilància.
Els punts verds són deixalleries específiques per desfer-nos dels residus que no podem llençar als contenidors que trobem al carrer. Des d’aquests punts s’inicia un procés de tractament per evitar que generin problemes ambientals o per poder reutilitzar-los i reciclar-los correctament. N’hi ha molts arreu de Catalunya.
A més a més, alguns municipis ofereixen descomptes en la taxa de residus per aquelles persones que contribueixin amb el reciclatge de la localitat. Consulta el web del teu ajuntament per saber si el teu n'és un d'ells o no.
Algunes empreses fabricants de productes electrònics disposen del seu propi programa de reciclatge i l’incentiven amb campanyes com targetes regal, descomptes o altres promocions.
Destinació: els sectors o països més desfavorits
Els aparells que ja no utilitzes poden tenir una funció social, solidària o mediambiental. Hi ha organitzacions i associacions sense ànim de lucre que els recullen, els reparen, si s’escau, i els donen als sectors o països més desfavorits per ser reutilitzats. Així es contribueix alhora a lluitar contra l’escletxa digital.
El reciclatge de dispositius electrònics també pot servir per recollir diners que es fan servir per a projectes com:
- Mobilitza’t per la selva, projecte educatiu i de conservació del continent africà.
- Rainforest Connection recull telèfons i els reutilitza per a realitzar funcions de vídeo vigilància a la selva amazònica per prevenir la desforestació.
- Hope Phones utilitza els diners dels telèfons reciclats per fer arribar material mèdic als llocs més necessitats.
- Mòbil recicla, campanya d'Oxfam Intermón i Movilbak per canviar els mòbils que ja no utilitzes per llavors, llibres escolars, bidons d'aigua, eines i recursos necessaris per millorar la vida de les persones dels països més pobres.
T’ho compro, t’ho venc
Evidentment, també et pots desprendre dels teus “gadgets” venent-los en el mercat de segona mà en botigues especialitzades o mitjançant plataformes de compravenda en línia entre particulars. Tampoc no podem obviar el sistema de venda més antic del món: el boca-orella.
Finalment, recordeu abans de desprendre-us dels dispositius, d’esborrar totes les dades (deseu-les primer en algun sistema d’emmagatzematge) i restaureu-los a la configuració inicial de fàbrica.
A banda de les mesures de protecció del medi ambient que poden incentivar els governs i les institucions, el primer pas, el primer gest, està a les teves mans. Recicla correctament els dispositius electrònics i redueix les escombraries electròniques.