Des de 2003, cada 10 de setembre, l’Associació Internacional per a la prevenció dels suïcidi (IASP), en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), promou el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, per a una major conscienciació i prevenció.

Un greu problema de salut pública
L’OMS estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, una mort, cada 4 segons. I per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. A més, la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats. S’estima que cada suïcidi afecta 135 persones.
El suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya. Des de 2020 el nombre de suïcidis de persones joves ha augmentat força.
Però les estadístiques no recollirien tots els casos de suïcidi: d’una banda, hi ha una diferència de tempos entre els jutjats i el registre civil, i d’una altra, quan s’enregistra una defunció per suïcidi de vegades no s’inscriu com a tal per evitar l’estigma social o per la creença de no poder cobrar l’assegurança.
El Pla de prevenció del suïcidi del Departament de Salut de la Generalitat té com a objectiu reduir el 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.
Factors de risc
Tot i que el suïcidi està vinculat a les malalties mentals, hi ha evidència documentada de què en països amb ingressos alts sovint es produeix de forma impulsiva en persones que es troben en situacions d’estrès vital: ruptura de relacions, problemes econòmics, malalties cròniques...
També està demostrat que viure conflictes, violència, catàstrofes, pèrdues i aïllament pot dur a conductes suïcides. De fet les taxes de suïcidi són més altes en grups de persones vulnerables o discriminades: refugiats, migrats, persones recloses, persones lesbianes, homosexuals, bisexuals, transsexuals i intersexuals...
La crisi sanitària i socioeconòmica originada per la COVID-19 l’any 2020 va impactar especialment en la població jove. L’Agència Catalana de la Joventut va posar en marxar el consultori Confinats, reforçant el consultori Adolescents.
L’OMS constata que el principal factor de risc de suïcidi és, amb diferència, un intent de suïcidi previ. A Catalunya, el projecte de recerca Codi Risc estudia la prevenció de les conductes suïcides a Catalunya. Està basat en el programa del Codi Risc Suïcidi (CRS) del Departament de Salut, orientat a disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència i prevenir la repetició de temptatives.
-
Codi Risc (Obre en una nova finestra)
Per millorar la prevenció del suïcidi.
Prevenció del suïcidi juvenil i suport
L’Associació Internacional per a la prevenció del suïcidi (IASP), promotora del Dia Mundial per a la seva prevenció, lidera a nivell global la tasca de prevenció del suïcidi i de les conductes suïcides promovent una col·laboració efectiva entre institucions i accions basades en dades per reduir la incidència d’aquestes conductes. En els últims anys, diversos països han desenvolupat plans de prevenció de les conductes suïcides a nivell nacional i local.
Grup de treball de prevenció del suïcidi juvenil
Des de Joventut un grup de treball de prevenció del suïcidi juvenil estableix les línies d’actuació. Hi participen professionals de joventut i entitats juvenils, i el seu grup motor està format per persones expertes i persones de diversos departaments de la Generalitat.
Els seus objectius són:
- Prevenir les potencials conductes suïcides d’adolescents i joves a Catalunya.
- Proposar possibles projectes/metodologies per reduir la conducta suïcida al territori
- Metodologies per transformar als i les professionals que treballen amb el col·lectiu juvenil en guardians protectors de la conducta suïcida.
- Mostrar el context actual de forma entenedora per tal de reduir l’estigma i promoure l’accés a l’ajuda.
- Com encarar els mitjans de comunicació.
- Recollir les intervencions i recursos disponibles existents.
- Crear recursos pels professionals de joventut.
- Crear recursos per les persones joves
Demanar ajuda
No en dubtis!
-
-
-
Telèfon de l’Esperança (Obre en una nova finestra)
717 00 37 17, telèfon d’ajut en crisis gestionat de la mateixa manera arreu del món
-
Telèfon de prevenció del suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona (Obre en una nova finestra)
900 925 555, telèfon d’atenció gratuït per prevenir el suïcidi.
-
Integrada per persones que han perdut un ésser estimat per suïcidi, nomenades supervivents”, treballa sensibilitzant l’opinió pública sobre el suïcidi i recolzant les persones afectades: persones amb idees suïcides i “supervivents”.