Només poden ser usuaris d’aquests terrenys d’acampada els grups organitzats que formin part d’una associació legalment reconeguda i quan l’acampada tingui una finalitat educativa, esportiva o d’utilitat social.
Reglamentació
El Decret 267/2016 de 5 de juliol, de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys estableix els requisits d’ubicació i entorn que han de complir els terrenys en els quals es duen a terme activitats d’acampada en el seu article 7 sobre acampades infantils i juvenils:
7.1 Les acampades infantils i juvenils que es duguin a terme fora d'una instal·lació o lloc d'acampada autoritzats per l'organisme competent han d'estar situades:
a) Fora de rambles, llits secs de rius o torrenteres, terrenys susceptibles de ser inundats i als quals s'hi puguin produir esllavissades.
b) Fora de terrenys que, per la proximitat de línies elèctriques d'alta tensió, indústries, instal·lacions insalubres o per qualsevol altra causa, resultin perillosos.
c) A més de 100 metres de qualsevol via de comunicació. Aquesta distància s'entén com el recorregut des del punt d'acampada fins a la via de comunicació.
d) Prop d'un camí alternatiu que permeti l'evacuació en el cas d'incendi forestal.
Geolocalització i senyalització
Cal notificar a la Direcció General de Joventut les dades de geolocalització del terreny d’acampada perquè, en cas d’emergència, els cossos de seguretat puguin localitzar-lo ràpidament, així com per facilitar la tasca del personal que inspecciona o visita les activitats.
La Direcció General de Joventut validarà les dades de geolocalització. Els formats de geolocalització acceptats són:
- Graus, minuts i segons (DMS): ex. 41°24'12.2"N 2°10'26.5"E
- Graus i minuts decimals (DMM): ex. 41 24.2028, 2 10.4418
- Graus decimals (DD): ex. 41.40338, 2.17403
- També es poden utilitzar les coordenades UTM (ETRS89): ex. 298394, 4546201 m
Cal senyalitzar el terreny d’acampada amb un rètol que contingui com a mínim el nom del lloc i un telèfon de contacte.
Aigua potable, deixalles i aigües residuals
Aigua potable
S’ha de garantir la quantitat suficient d'aigua (com a mínim 3 litres per persona i dia), apta per al consum de boca i per a cuinar. El subministrament es pot fer mitjançant aigua envasada (ampolles, garrafes o contenidors), des d’un pou o una font, o a través de la xarxa pública.
Deixalles
S’ha de garantir una gestió correcta dels residus, recollint-los i dipositant-los en contenidors municipals o portant-los a una deixalleria.
Aigües residuals
Cal disposar d’un sistema de recollida i gestió de les aigües residuals i fecals mitjançant inodors químics, fossa sèptica o algun altre sistema adequat. L’abocament dels residus recollits mitjançant els inodors químics, la fossa sèptica o un altre sistema adequat s’ha de fer sempre en els punts degudament autoritzats.
Informació a les persones usuàries
El titular del terreny, o l’entitat gestora corresponent, ha de lliurar al grup d’educació en el lleure que realitza les activitats en el terreny d’acampada un exemplar de la Normativa d’ús del terreny d’acampada acordada amb la Direcció General de Joventut. Aquesta normativa ha de contenir, com a mínim, els preceptes que consten a l’apartat Normes generals d’ús dels terrenys d’acampada on es fan activitats d’educació en el lleure.
Acampades a la llera de rius o en zones inundables
A les acampades en el medi natural cal tenir en compte els riscos derivats de possibles aiguats o inundacions, especialment si s’acampa a la llera d’un riu o en una zona inundable o bé en les denominades zones de flux preferent (ZFP).
Llera d’un riu o zona inundable
S’ha d’obtenir prèviament el permís d’obres en domini públic hidràulic i/o zona de policia de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) si es vol acampar en les zones següents:
- A menys de 100 metres de la llera dels rius.
- En una zona inundable.
Les zones inundables es poden consultar al visor cartogràfic de l’ACA: marqueu la icona de capes apilades (1) i trieu la capa: Espais fluvials / Inundabilitat (2). A continuació, poseu les coordenades o la denominació de la zona d’acampada en el cercador (3).
Pel que fa a les dades d’inundabilitat de la part catalana de l’Ebre es poden consultar al visor de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Zones de flux preferent (ZFP)
No es pot acampar en cap cas en les denominades Zones de Flux Preferent (ZFP) dels rius. Aquestes zones també es poden consultar al visor cartogràfic de l’ACA: marqueu la icona de capes apilades (1) i trieu la capa: Espais fluvials / Zona de flux preferent (2). A continuació, poseu les coordenades o la denominació de la zona d’acampada en el cercador (3).