Sigues prudent. Si beus no condueixis. Si no et poses el casc, pots perdre el cap. Respecta les normes. No corris massa...i no facis servir el mòbil mentre condueixes. Sentim cada dia un munt de missatges que ens demanen prudència atès l'alt risc de perdre la vida o quedar marcat per sempre a causa d’un sinistre i, tanmateix, els accidents a les carreteres, autopistes i ciutats continuen causant massa morts i ferits.

Reduir la sinistralitat és l’objectiu principal de les polítiques de mobilitat i seguretat viària
Objectiu Visió Zero
L’objectiu principal de les polítiques de mobilitat i seguretat viària és reduir la sinistralitat. Tot i que en les darreres dècades s’ha reduït considerablement, encara ens resta camí per aconseguir que el nombre de sinistres sigui mínim.
L’objectiu de la Unió Europea (UE) a llarg termini (2050) és que ens acostem al màxim possible a zero accidents, l’anomenat objectiu Visió Zero. De camí cap al 2050, la UE persegueix altres fites intermèdies: reduir a la meitat el nombre de morts en carreteres i sinistres greus entre 2020 i 2030. Per aconseguir-ho la UE proposa seguir al llarg d’aquest període de 10 anys un marc comú per a la seguretat viària.
Informació relacionada
Accions
Per erradicar les morts i les lesions greus a les carreteres la UE col·labora amb les autoritats de seguretat vial dels països membres, no només establint objectius sinó també tractant tots aquells factors que influeixen en els accidents: infraestructures, seguretat dels vehicles, resposta dels serveis d’emergència... com ho fa?
• aprovant normes,
• recolzant campanyes de sensibilització,
• aportant finançament, i
• facilitant l’intercanvi d’experiències que poden ser útils a tota la ciutadania de la UE.
Les accions dels estats, regions o municipis encaminades a millorar la seguretat haurien de ser coherents amb les recomanacions de la OMS (Organització Mundial de la Salut) quant als desplaçaments per carretera.
Data d'actualització:
10.02.2023