
Tria la teva trajectòria formativa
Quan acabis l'ESO, tant si has obtingut el títol de Graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant i fins a quin nivell, o si vols començar a treballar. Si en un futur vols fer estudis superiors et caldrà cursar batxillerat. Tingues present que hi ha moltes altres trajectòries educatives possibles. Es tracta de trobar aquèlla que sigui la més adient per als teus interessos.
Si t'estimes més cercar feina al més aviat possible, abans de posar-t'hi has de saber quines eines i mitjans tens a l'abast. Tingues en compte que la feina més senzilla requereix sempre d'alguna formació prèvia.
Pensar que qui no aprova l'ESO no pot seguir estudiant o que té poques sortides professionals és una equivocació. Si tens més de 16 anys i no has aprovat l'ESO però tens ganes de continuar aprenent coses, pots preparar-te per superar unes proves que et permetran accedir als cicles formatius de la formació professional o als ensenyaments artístics i d'esports. També pots acollir-te a un programa de formació i inserció, entrar en una escola taller o en una casa d'oficis, o anar per feina amb un curs de formació ocupacional.
De vegades, joves que en un moment donat deixen de cursar estudis per raons diverses els reprenen més endavant, quan les circumstàncies els són més favorables, o senzillament perquè han trobat noves motivacions per a l'estudi.
Opcions després de l'ESO
-
Batxillerat (Obre en una nova finestra)
El batxillerat dura dos cursos. Et servirà per a decidir si vols estudiar a la universitat o no i en què et vols especialitzar. Actualment n'hi ha tres: arts (via d'arts plàstiques, imatge i disseny i via d'arts escèniques, música i dansa), humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia. El batxillerat va coordinat amb els estudis posteriors, tant professionals com universitaris, i els continguts són reconeguts a l'entorn europeu i per accedir al món laboral. -
Formació professional del sistema educatiu (Obre en una nova finestra)
La formació professional s'organitza per famílies professionals. Els ensenyaments de la formació professional s'ordenen en: itineraris formatius específics, programes de formació i inserció (PFI) i cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior, on també hi ha cursos d'especialització per aprofundir coneixements després d'haver cursat un cicle formatiu.
-
Formació professional per a l'ocupació (Obre en una nova finestra)
Els programes per a l'ocupació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya preparen les persones en situació d’atur perquè puguin desenvolupar ocupacions especialment demandades al mercat laboral.
-
Ensenyaments artístics superiors (Obre en una nova finestra)
Si les manualitats i les arts són el teu fort, potser et ve de gust d'estudiar art dramàtic, arts plàstiques, disseny, dansa o música, per fruir-ne com a afecció o per dedicar-t'hi professionalment. -
Ensenyaments esportius (Obre en una nova finestra)
Si t'apassiona l'esport i t'hi vols dedicar professionalment, aquests estudis et preparen per ser tècnic o tècnic superior especialitzat en atletisme, busseig esportiu, esports de combat, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esports de muntanya i escalada, basquetbol, espeleologia, esports eqüestres, esports de vela, handbol i salvament i socorrisme. -
Incorporar-te al món laboral (Obre en una nova finestra)
Si vols començar a treballar et convidem a visitar l'ambit temàtic de Treball d'aquest web.Hi trobaràs recomanacions per fer el teu currículum i la carta de presentació, idees per cercar feina, la definició de conceptes bàsics com ara el salari, el contracte de treball, i informació sobre els teus drets laborals, sobre pràctiques laborals, així com una secció de feines temporals i altres recursos i informació d'utilitat.