Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al voltant d’un terç de tots els aliments produïts en l'àmbit mundial es perden o es malbaraten. Les pèrdues i el malbaratament alimentaris afebleixen l'economia. Fan menys competitives les empreses, augmenten la despesa de la llar i obliguen l'Administració a destinar recursos per a gestionar els residus alimentaris. A més, tenen com a efectes: la reducció de les terres fèrtils disponibles; la pèrdua de la diversitat biològica; l'excés d'ús d'aigua potable i d’energia, i l'increment de la generació de residus. Són una de les causes del canvi climàtic.

La iniciativa Ecowaste4food
En els darrers 4 anys, la Generalitat ha treballat per frenar el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos en el marc d’aquesta iniciativa europea, finançada pel Programa de cooperació interregional Interreg Europe. El projecte va finalitzar el passat 7 d’octubre amb una conferència en línia, amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).
Han participat autoritats locals i regionals de set països europeus: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya; Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia).
En una primera etapa, les regions participants van intercanviar bones pràctiques i experiències de suport a iniciatives d’ecoinnovació per promoure la reducció del malbaratament alimentari. Posteriorment aquests intercanvis es van traduir en plans d’acció a mida de cada regió.
El Pla Profit
En el marc del projecte Ecowaste4food, Catalunya impulsà el Pla d’Acció per a la Prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020), també nomenat Pla Profit, amb la participació d’empreses, universitats, entitats socials i ambiental i administracions públiques.
El Pla inclou prop de 150 projectes, agrupats en sis reptes diferents: coneixement, sensibilització, prevenció en origen, aprofitament d’aliments descartats, governança i normativa.
Enguany ha anat avançant adaptant-se a la nova situació causada per l’emergència sanitària. Durant la pandèmia, moltes actuacions s’han vist afectades, però alhora, i com a resposta a la nova situació, s’han impulsat d’altres: per ex. iniciatives per atendre d’emergència alimentària i la promoció de nous canals de comercialització dels aliments. D’altra banda, la crisi de la COVID-19 ha fet valorar encara més el sector agroalimentari.
Iniciatives rellevants endegades el 2020
El passat mes de maig, la Comissió Europea va aprovar una nova estratègia nomenada “Farm to Fork Strategy “ (“de la granja a la taula”), en el marc del nou Pacte Verd europeu i el Pla d’acció per a una economia circular, per facilitar la transició a un sistema alimentari sostenible, segur i saludable en els països de la Unió Europea
A Catalunya la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, aprovada el passat 11 de març, inclou entre les seves disposicions, la posada en marxa per part del Govern d’un Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.