Cada cop més infants i joves es neguen a acceptar passivament la inacció davant del canvi climàtic. El moviment d’activisme climàtic Youth for Climate, iniciat per la Greta Thunberg a Suècia, és una expressió clara d’aquest inconformisme que s’estén per tot Europa, i més enllà.
Activisme climàtic infantil i juvenil
Alguns científics donen un termini de poc més de 10 anys per actuar, el futur de les generacions més joves està en joc. Cada cop més nois i noies prenen consciència de la importància del canvi climàtic i passen a l’acció arreu del món.
Querelles contra el EUA
Al 2015 un grup de nens i nenes a través de l’entitat Our Children’s Trust van presentar una querella contra el govern federal dels EUA per no fer prou per protegir el seu futur en no aturar els subsidis als combustibles fòssils. N’han presentat unes quantes més en diferents estats, no totes estimades, però la demanda federal segueix el seu curs.
Vaga escolar pel clima
L’agost de 2018, a Suècia, la Greta Thunberg, de 16 anys, va impulsar una protesta davant del parlament suec, amb una vaga escolar els divendres, que ha suposat un revulsiu a nivell mundial. Fridays for future s’ha escampat per diversos països europeus, com França, Alemanya o Holanda, a través de les xarxes socials. A Bèlgica cada dijous les manifestacions es mantenen fins les properes eleccions europees. El moviment ja té branques a Austràlia i Nova Zelanda.
Pots seguir el moviment de les vagues escolars a les xarxes amb les etiquetes #FridaysForFuture #SchoolStrike4climate

Pressió als governs per actuar
El moviment Youth for Climate demana als governs d’actuar amb celeritat, i és que el clima hauria de ser una preocupació prioritària. Reclama el compliment dels compromisos de l’Acord de París sobre el canvi climàtic. Aquest acord, que es troba dins del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), estableix mesures per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a partir de l'any 2020. Va ser adoptat per 195 països el 12 de desembre de 2015.
El passat mes de desembre la Greta Thunberg fou convidada a les negociacions del COP24, (the 24th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change) a Katowice, Polònia. D’acord amb la Greta, donat que totes les solucions al problema passen per deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle, i no s’està fent prou ni amb la rapidesa necessària, senzillament cal aturar les emissions.
“Ningú actua com si estiguéssim en una crisi”, “fins i tot la majoria de científics i polítics ecologistes continuen agafant avions per resoldre la crisi climàtica”, “com que els nostres líders s’estan comportant com a nens, hem d’agafar la responsabilitat que ells haurien d’haver assumit fa temps”...són intervencions de la jove activista al Fòrum Mundial Econòmic de Davos el mes de gener passat, posant en evidència la incoherència en la gestió d’aquesta crisi per part d’aquells que marquen l’agenda política, econòmica i social de cada país. Un mes després interpel·là directament al president de La Comissió Europea en aquest mateix sentit.

Difondre i predicar amb l’exemple
El discurs del moviment Youth for Climate procura basar-se en xifres i informació contrastada amb especialistes per sustentar els seus arguments. Prendre consciència i pressionar els governs és bàsic, però aquest moviment també fa una crida a la implicació de cadascun de nosaltres a través d’accions quotidianes.
Es promouen les iniciatives personals per ajudar a pal·liar el problema, que a més poden condicionar l’economia i la gestió política del futur proper: accions diverses com menjar menys carn, ous o llet, ja que la producció industrial de carn i de llet i derivats és una de les principals fonts de gasos d’efecte hivernacle; comprar productes sense embolcalls de plàstic; reciclar tot el possible; utilitzar el transport públic; no viatjar en avió com si agaféssim l’autobús...