Fa tres anys la Comissió Europea va impulsar un conjunt de mesures per reconduir l’economia cap a un model circular on puguem utilitzar i reutilitzar els recursos de manera més sostenible: el Pla d’Acció per a una Economia Circular. Es tracta d’aprofitar al màxim no només les matèries primeres, sinó també els productes i els seus residus.
Si no canviem la manera en què produïm i utilitzem els plàstics, al 2050 hi haurà més plàstic que peixos al mar (Frans Timmermans)
Tancar el “cercle” dels cicles de vida dels productes, reciclant i reutilitzant té com a conseqüències directes l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, alhora que genera noves oportunitats per a l’economia. Actualment el focus es troba en els plàstics.
El passat 16 de gener, en la presentació de la nova estratègia europea sobre plàstics, el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, aportava dades com aquestes:
- Cada any els europeus generem 25 milions de tones de residus de plàstic, però menys del 30% es recull per a ser reciclat.
- En tot el món els plàstics representen el 85% dels residus a les platges.
- Els plàstics arriben als nostres pulmons i al què mengem, en forma de microplàstics en l’aire, l’aigua i els aliments, amb efectes desconeguts per a la salut.
L’objectiu de l’estratègia europea sobre plàstics és protegir el medi ambient i alhora posar les bases d’una nova economia circulat del plàstic, dins el Pla d’ Acció per a una Economia Circular.
La nova estratègia europea sobre els plàstics
Des de 1960 la producció global de plàstics ha augmentat unes 20 vegades. Al 2015 la demanda de plàstics a Europa va ser de 49 milions de tones, de les quals gairebé el 40% es destina a embolcalls, un 19,7 % a construcció i habitatges, un 8,9 al sector de l’automòbil i un 5,8 al de l’electrònica. Com a conseqüències de l’actual economia dels plàstics: emissió d’unes 400 tones de CO2 l’any i abocament de 500.000 tones de plàstic als oceans.
Objectius europeus per al 2030: tots els embolcalls de plàstic reciclables, reducció del consum de plàstics d’un sol ús i restricció de l’ús intencional dels microplàstics. Aquests són petits fragments de menys de 5 mm acumulats al mar que fàcilment poden ser ingerits pels peixos i per tant introduir-se a la cadena alimentària. Estudis recents han trobat microplàstics a l’aire, a l’agua embotellada, a la sal o a la mel.
D’altra banda, cal prevenció amb els plàstics amb propietats biodegradables, ja que encara que ofereixen avantatges, també comporten riscos. Aquest tipus de plàstics s’han de poder identificar correctament, recollir i tractar de forma adequada, sinó podríem agreujar les fuites de material.
Davant la importància dels plàstics en l’economia europea, la Comissió Europea ha focalitzat el Pla d’Acció per a una Economia Circular en aquests materials. L’objectiu és que el seu disseny, procés de producció, i els mateixos productes de plàstic han de permetre la seva reutilització, reparació i reciclatge, i tot això necessita que desenvolupem i promovem materials més sostenibles.

Impuls cap a una economia circular
Al maig de 2015 la Generalitat va aprovar una estratègia d'impuls a l'economia verda i a l'economia circular, a través de plans i programes sectorials impulsats pels departaments corresponents, comptant amb la participació tant de l’àmbit privat com de la resta d’administracions públiques.
Per acostar-nos a l’economia circular cal esforç i cooperació de tots els agents que intervenen en la cadena de producció i consum: productors, administracions, consumidors, recicladors.... com a consumidors hi contribuïm escollint productes i serveis sostenibles, disminuint la generació de residus i gestionant correctament aquells que generem. L’economia circular abasta no només la cadena de producció i consum, sinó també el canvi dels combustibles fòssils per energies renovables.
Alhora, és especialment necessària la inversió en activitats econòmiques que facilitin aquesta transició de l’actual model productiu a un model circular. L'Agència de Residus de Catalunya fomenta aquesta transició amb una sèrie de línies d’ajuts:
- recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals
- utilització dels àrids reciclats dels residus de la construcció
- projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus municipals
- foment de projectes d’economia circular: d’implementació en el mercat de nous productes o serveis, com ecodisseny de productes, reutilització de productes, noves aplicacions de materials reciclats, etc; d’estudi per a l’obtenció i testatge de prototips o projectes demostratius de nous productes o serveis,i de preparació per reutilitzar i reciclar residus industrials.
L’Agència també programa periòdicament formació especialitzada sobre mètodes per a la implementació pràctica de l’economia circular al model productiu, i difon totes les novetats relacionades amb aquest tema en la secció d’actualitat del seu web.
D’altra banda, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’Empresa) ofereix informació i assessorament sobre oportunitats de negoci, així com una agenda de jornades i conferències sobre l’economia circular.
