Què és una alimentació saludable?
Una alimentació saludable és aquella en què el menú setmanal és equilibrat i presenta una varietat d’aliments saludables, amb nutrients. La millor manera és combinar els aliments de la manera que més t’agradi i fer que els plats siguin variats. A més, cal que apostem pels productes locals i de temporada, ja que són més frescos, més bons, afavoreixen l’economia local i redueixen l’impacte ecològic del transport.
La quantitat ha de ser suficient, no hem de passar gana però tampoc menjar fins a sentir-nos desagradablement plens. Això no vol dir que tothom hagi de menjar la mateixa quantitat: dependrà de l’edat, del cos..., però és important estar bé quan acabem de menjar.
Recomanem fer tots els àpats, que són cinc i no tres. Saltar-se’n no aprima, perquè tens més gana i perds el control de les quantitats que menges. L’esmorzar, sobretot, és molt important per començar el dia amb energia. A mig matí és bo fer un mos, per no passar moltes hores sense menjar. El dinar també és necessari per completar l’energia necessària. I després queden el berenar —d’especial importància si es fa exercici— i el sopar, que és el que ha de ser més lleuger, ja que després anem a dormir.
Els àpats, però, són molt més que el moment d’alimentar-se. Són un moment per parlar i compartir, és més divertit menjar acompanyat que sol davant la televisió, perquè no t’adones del que menges. Per això, és interessant poder compartir els àpats amb algú. Per exemple, l’esmorzar i el dinar amb amics i amigues, i el sopar amb la família. A més a més, quan mengem és millor fer-ho amb calma. Les presses poden fer que se’ns posi malament.
Opcions alimentàries: vegetarianisme, veganisme...
La dieta vegetariana exclou, en major o menor grau, els aliments d'origen animal, i es basa en els d'origen vegetal: cereals, verdures i hortalisses, fruites fresques i seques, llegums, tubercles, llavors i olis i greixos vegetals. Val a dir que la nostra dieta recomanada, la mediterrània, també es basa en un abundant i divers consum de productes vegetals, i un consum més ocasional de carns.
Les raons principals per les quals s'opta per una dieta vegetariana són el respecte pel benestar i la vida dels animals, la preocupació pel medi ambient (per l'impacte ambiental que suposa la producció de carn), les qüestions ètiques, les prescripcions religioses o les consideracions sobre la salut.
L'opció vegana prescindeix de tots els productes d’origen animal, de la carn, el peix, el marisc, els ous, els lactis (fins i tot la llet) i la mel, mentre que l'opció vegetariana inclou els ous, la llet i els derivats lactis i la mel.
Una alimentació vegetariana planificada de manera adequada és saludable, nutricionalment adequada i pot proporcionar beneficis per a la salut. És apropiada a totes les etapes del cicle vital, inclòs l'embaràs, l'alletament i els primers anys de vida, sempre que s’aportin tots els nutrients que el cos necessita. En aquest sentit, les dietes vegetarianes estrictes requereixen un consell i un seguiment acurat i personalitzat
Menjar ràpid saludable: és possible?
A la societat actual cada cop tenim més recursos, però menjar sa sembla que cada dia se’ns fa més difícil. Les presses i la rutina sovint ens fan triar el menjar ràpid o els àpats preparats industrialment. Sucs envasats, plats i salses preparades, refrescos amb gas, brioixeria i pans industrials són habituals a la dieta dels més joves. Preferim aquests productes sovint menys saludables al menjar ràpid tradicional, com ara els entrepans o la fruita, esmorzars i berenars de sempre, que han caigut en desús.
Si has de menjar fora, portar el menjar fet de casa és una molt bona opció: permet ajustar la dieta a les teves necessitats, és més econòmic i a més permet ser més conscient del que mengem. Es poden fer àpats de carmanyola ràpidament si prèviament hem bullit arròs o pasta, o amb amanides. Els llegums també són molt bona opció! Menjar ràpid i saludable és possible, però cal que planifiquem bé què farem i com ho farem.