D’acord amb dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, al llarg del 2017 el nombre d’urgències per consum de drogues ateses pel sistema d’emergències mèdiques (SEM) va ser lleugerament superior al de l’any anterior, en la seva gran part a causa de l’alcohol. A més dels efectes en la pròpia salut, les conseqüències del consum de drogues pot afectar altres persones, com per exemple quan es fa al volant. Que no se t’escapi de les mans.
Des dels anys 80, a la Unió Europea el nombre d’inicis de tractament de deshabituació en el sistema sanitari és un dels indicadors més importants que s’utilitzen per estudiar la relació entre el consum de drogues i la salut.
Les darreres dades del Sistema d’informació sobre drogodependències (SID) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya mostren que ja fa vint anys que la majoria d’inicis de tractament per drogodependències prové del consum excessiu d’alcohol, un 43%. La segona droga amb més inicis de tractament és la cocaïna, amb un 22%, seguida de la heroïna, amb un 13%, i del cànnabis, amb un 12%.
L’alcohol, la droga que crea més addicció
D’acord amb la OMS, el consum d’alcohol al món és la causa de gairebé un 65% de les defuncions, i el seu ús nociu causa més de 200 malalties i trastorns. Entre les persones de 20 a 39 anys un 25% de la mortalitat s’atribueix al consum d’alcohol.
L’alcohol és una droga legal de gran consum i acceptació a la nostra societat, però el seu mal ús i abús genera importants problemes socials i sanitaris. L’edat d’iniciació al nostre país es troba al voltant del 14 anys. Les dades indiquen que són les noies més joves les que presenten més intoxicacions per alcohol, però a mida que avancem en les franges d’edat la proporció entre homes i dones s’inverteix. La intoxicació pot derivar en coma etílic.
T’has parat mai a pensar si beus massa? El Canal salut t’ajuda a respondre’t aquesta pregunta i t’ofereix informació pràctica per reduir el consum d’alcohol i conèixer els seus efectes.

Repunt del consum de cocaïna
D’acord amb SIDC, els tractaments per cocaïna han crescut en les darrers dos anys, trencant la tendència d’anys anteriors en què havien anat a la baixa.
La cocaïna genera una addicció ràpida i un consum abusiu continuat pot derivar en malalties mentals greus. Tot i que l’edat mitjana en què s’inicia tractament és ja edat adulta (37 anys), cal tenir en compte que entre aquestes persones que demanen tractament ha anat augmentant la proporció d’aquelles que hi tornen després de recaure. “Iniciar tractament“ no vol dir que sigui el primer cop que una persona comenci a tractar-se. Per tant, una bona part d’aquestes persones, que ara freguen els quaranta, es van iniciar en el consum de cocaïna força més joves.

El cànnabis i els joves
El darrer informe el SIDC indica que el cànnabis és la droga que fa que més gent jove iniciï un tractament al sistema sanitari: una mitjana d’edat de 27 anys en dones i de 29 en homes. El 49% dels consumidors tenen menys de 25 anys, i l’inici en el seu consum es troba entre els 14 i 15 anys.
El cànnabis és una de les drogues amb menys rebuig social. De fet, recentment el Canadà ha legalitzat el seu consum, sent el segon país del món que legalitza l`ús recreatiu de la marihuana. L’edat mínima permesa a Canadà per consumir-la s’ha establert als 19 anys, però també s’estableixen altres tipus de limitacions, com per exemple la prohibició de consumir-la a la feina.
Però tot i aquesta tendència, a més del seu ús terapèutic en algunes malalties, cal tenir present els riscos que comporta un consum abusiu i a llarg termini, que s’agreugen si es combina amb el consum d’alcohol, tabac o medicaments. Investigacions recents de la Universitat del País Basc apunten un increment del risc de desenvolupar esquizofrènia després d’un consum de marihuana. Cal evitar l’abús del cànnabis i la combinació amb altres substàncies.

Consum abusiu de psicofàrmacs
Determinats fàrmacs que actuen sobre l’activitat mental, com les benzodiazepines, es troben entre els medicament més consumits arreu del món. Actuen com a ansiolítics, per reduir l’ansietat, i hipnòtics, per induir el son. El seu ús s’està banalitzant, i s’està donant cada cop més en persones de menor edat. Els psicofàrmacs estan superant l’alcohol i el tabac com a substància addictiva d’inici entre els adolescents.
Les benzodiazepines (BZD) tenen un potencial addictiu important. El seu abús pot derivar en addicció i en efectes secundaris, com la debilitat muscular o l’alteració de la memòria. La seva retirada brusca pot produir síndrome de abstinència. De fet, l’Institut Català de la Salut (ICS) recomana als metges revisar la indicació d’aquest tipus de medicaments i evitar que el tractament es perllongui excessivament. Si realment cal fer-ho, s’hauria de rebaixar la dosi.
De vegades l’ansietat es pot convertir en problema quan esdevé recurrent i intensa, dificultant la vida quotidiana. Però l’ansietat en si és una emoció normal i necessària, No és agradable, però no es pot recórrer a l’ajuda farmacològica al mínim malestar. Vivim en una societat amb una baixa tolerància a la frustració que potencia el recurs al consum d’ansiolítics. Aprendre a gestionar millor les emocions surt més a compte.

Si surts de festa, busca la Q
Sovint el consum d’alcohol i drogues es fa en grup i en ambients de festa. Pot ajudar a desinhibir-se i socialitzar-se, però convé no abandonar-se a un consum no desitjat per la pressió social. La decisió sobre el consum ha de ser individual, personal i intransferible.
Els espais d’oci amb el distintiu Q, de Festa t’ajuden
El Q de Festa és el distintiu de la Generalitat de Catalunya que s'atorga als espais que s'impliquen en el benestar de les persones usuàries. Els espais d’oci amb el distintiu Q de Festa són aquells espais de música i ball que compten amb un seguit de recursos i serveis relacionats amb la salut, el benestar i la qualitat orientats a reduir determinats riscos associats a la nit i al consum.
Els espais Q de Festa respecten la igualtat de gènere i compten amb serveis com alcoholímetres, aliments, còctels sense alcohol, preservatius, taps per a les orelles, aigua fresca, informació sobre salut, informació sobre transports així com amb personal format.
En el lloc web del Q de Festa es poden trobar tots els espais adherits a aquesta iniciativa.

-
Q de Festa! (Obre en una nova finestra)
Salut i prevenció en l’oci nocturn
-