Hi ha entitats que programen viatges solidaris tot l'any, però la majoria n'organitzen amb vista a l'estiu. La inscripció se sol obrir entre el mesos de desembre i maig. Tot i que l'edat mínima per apuntar-s'hi és 21 anys, en alguns casos n'hi ha prou d'ésser major d'edat.

Cada any entitats diverses, bàsicament oenegés, programen propostes de vacances solidàries a l'estranger: camps de treball, viatges de turisme responsable, estades solidàries i brigades internacionals. Abans del viatge, la majoria faciliten una formació especialitzada per conèixer la realitat dels diferents destins i els objectius de les organitzacions que es visitaran.
Tan important com la formació prèvia és el treball que es fa a la tornada. La idea és que qui hi hagi participat difongui allò que ha après, contribuint a sensibilitzar l'entorn sobre les causes dels problemes en diferents parts del món i a promoure la denúncia de situacions injustes que afecten aquells països o regions.
Les entitats organitzadores de viatges solidaris solen programar xerrades informatives al llarg dels primers mesos de l'any
Tipus de viatges solidaris
Tot i que una classificació clara és molt difícil -perquè el mateix terme pot referir-se a activitats i visions diferents, segons qui la impulsa-, podem parlar de:
Camps de treball
Si participes, formes part d'un grup de voluntaris que van a un país per fer una tasca determinada en una comunitat concreta. Allà convius amb els habitants de la zona i hi aportes coneixements i mà d'obra per donar una empenta als projectes.
Estades solidàries
Són viatges de sensibilització damunt el terreny, durant els quals els coneixes un país en desenvolupament acompanyat d'organitzacions locals. Convius i et comuniques amb els beneficiaris del projecte de desenvolupament.
Viatges de turisme responsable
Són programes turístics itinerants en què es recorren diversos punts d'un país i, alhora, es visiten diverses entitats i els indrets més destacats. S'hi fomenta l'intercanvi amb la població local mitjançant els recursos promoguts per aquesta comunitat (allotjaments, restaurants, etc.).
Brigades
Solen tenir un caràcter més polític i de suport a moviments i organitzacions populars que lluiten per denunciar i canviar la situació política, econòmica i social d'aquests països. També trobem brigades de treball voluntari, molt semblants als camps de treball.
Voluntariat a l'estranger
Si marxes a fer un voluntariat a l'estranger tens la possibilitat de conèixer altres països i viure una experiència d'intercanvi cultural alhora que fas una tasca solidària.
Algunes entitats que organitzen estades solidàries
-
COCAT (Obre en una nova finestra)
Coordinadora d'organitzadors de camps de treball internacionals de Catalunya
-
Brigades de solidaritat (Obre en una nova finestra)
Estius de solidaritat i compromís.
-
Setem (Obre en una nova finestra)
Entre d'altres activitats, la federació d'entitats Setem organitza camps de solidaritat internacionals. Et connecta amb la realitat d'organitzacions locals d'Amèrica Latina, Àfrica i Àsia.
-
Tarannà (Obre en una nova finestra)
Agència de viatges "amb sentit"
-
Yamuna (Obre en una nova finestra)
Oenegé pel desenvolupament d'ajuda a la infància de l'Índia i Madagascar.
-
SODEPAU (Obre en una nova finestra)
Oenegé que treballa per la solidaritat, el desenvolupament, la pau i els drets humans al Mediterrani.
-
Hacesfalta. Fundació Hazloposible (Obre en una nova finestra)
Projectes de voluntariat arreu del món.
-
Cerai, Cooperació Internacional (Obre en una nova finestra)
El Centre d'estudis rurals i d'agricultura, Cerai, promou un món rural viu i una alimentació sostenible.